Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культурна інтеграція



Елементи, що становлять культуру, як правило, є узгодженим і збалансованим цілим. Проте ідеальна інтеграція недосяжна з тієї простої причини, що історичні події постійно чинять вплив на культуру. Крім того, недостатньо просто мати уявлення про характерні риси тієї або іншої культури. Дві культури можуть мати ідентичні набори елементів та все ж істотно розрізнятися. Необхідно знати, як взаємозв'язані різні культурні інгредієнти. Тут корисно скористатися аналогією. Візьмемо, наприклад, послідовність з трьох музичних тонів різної висоти З, Е і G. Знання цієї інформації не дозволяє передбачити враження, яке може створити відтворення цих тонів, - - треба знати, як вони співвідносяться, тобто в якому порядку вони відтворюватимуться? Яка буде тривалість кожного з них? Як розподілятиметься акцентування? На якому саме інструменті їх гратимуть - ріжку, піаніно або скрипці?

У минулому багато антропологів помилково розглядали культуру як щось, що має настільки неміцні зв'язки між своїми компонентами, що основне завдання аналізу культури полягало просто у виділенні її різних елементів. Вони зображували культуру у вигляді обрізків і клаптів, які якимсь чином співіснували. Але поступово соціологи усвідомили, що елементи культури є щільно переплетеною тканиною, в якій зміна в одній частині позначається на інших частинах і має наслідки для усього цілого. Тому при проникненні якогось елементу культури з одного суспільства в інше він піддається модифікації. Іноді модифікація елементу культури може придбати форму синкретизму - злиття або змішування з схожим елементом в іншій культурі. Прикладами можуть послужити сучасні свята Різдва і Пасхи. У дохристиянські часи багато європейських народів виконували обряди, присвячені середині зими. Свято середини зими часто супроводжувалося іграми, танцями, взаємними подарунками і загальними веселощами. Ці елементи увійшли до святкування Різдва і відбиті в традиційному вітанні "З Різдвом"! Перші християни визнали зручним поєднання святкування Різдва і Пасхи із вже існуючими традиційними святами.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 394 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...