Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культурні универсалии



Великою гідністю культури є те, що вона дозволяє людям долати сповільненість генетичної еволюції. Моделі поведінка, генетично властива організму, не дає можливості швидко пристосовуватися до умов, що міняються. Що стосується змін в культурі, то вони можуть відбуватися досить швидко. Деякі соціологи навіть стверджують, що культурна еволюція запанувала над біологічною еволюцією як головним джерелом змін в поведінці людини. Генетичні програми більше не здійснюють жорстке управління функціями людського мозку. Замість цього гени зробили можливим створення мозку, що допускає гнучкий репертуар реакцій. Із зростанням рівня культури розвивається і її біологічна матриця. Той факт, що культура у все більшій мірі узурпує функції природи як головної рушійної сили в розвитку людства, має наслідки як для єдності, так і різноманітності культур.

Хоча культура надає орієнтири повсякденного життя - план або карту життєдіяльності, ці орієнтири у різних суспільств часто різні. Те, що в одних суспільствах рекомендується або є обов'язковим, в інших не рекомендується і забороняється; "хороше" і "бажане" у одного народу розглядається як "погане" і "небажане" у іншого. Але чи слід робити з цього висновок, що культури розрізняються в усіх відношеннях і, отже, їх не варто і порівнювати? Чи, поставивши питання інакше, чи можемо ми говорити про культурні универсалиях - типові аспекти, що повторюються, життя, які проявляються в усіх відомих суспільствах?

Такі спільні знаменники, або культурні константи, насправді існують. Причину знайти нескладно. Усі люди стикаються з проблемами, багато в чому однаковими. Вони повинні забезпечувати собі кошти для існування, готувати дітей до життя в суспільстві, справлятися зі знегодами, мати справу з людьми, що відхиляються від норми, влаштовувати своє сімейне життя і так далі. Культура - це сукупність рішень проблем, поставлених біологією людини і загальними закономірностями його існування.

Джордж Пітер Мердок і його колеги в університеті Йельском розробили класифікацію компонентів культури, що мають універсальне застосування. Всього в ній міститься 88 загальних поведінкових категорій, присутніх в усіх культурах, у тому числі "пошук харчування", "одяг", "житло", "майно", "поїздки і перевезення", "образотворчі мистецтва", "соціальна стратифікація", "родинні зв'язки", "політична поведінка", "смерть", "віросповідання", "дитинство і дитинство". Ці 88 универсалий підрозділяються на додаткові категорії. Наприклад, "похоронні обряди" завжди включають вираження скорботи, засоби для поховання небіжчика і ритуали для визначення стосунків між померлими і живими. Проте слід підкреслити, що в універсальних компонентах ніколи не вказуються конкретні деталі реальної поведінки. Универсалии відносяться до широких, усеосяжних категорій, а не до змісту культури. Наприклад, сімейні форми життя можна знайти в усіх культурах, але деякі суспільства віддають перевагу моногамії (один чоловік), інші поліандрію (декілька чоловіків), а треті полігінію(див. гл. 8).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 238 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...