Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види валютних систем та їх елементи



Види валютних систем та їх елементи

Міжнародні валютні відносини – сукупність валютно-грошових і розрахунково-кредитних зв’язків у світогосподарській сфері, які виникають у процесі взаємного обміну результатами діяльності національних господарств. Одна з відмінних особливостей світової практики – множиність валют. Практично кожна країна має свою національну валюту, обіг яких ускладнють міжнародні економічні відносини. Окрім цього, на світовому ринку капіталів виникає ризик коливання курсу валют, що може призводити до непрогнозованої ситуації для інвесторів. Щоб запобігти або знизити ризики при міжнародних розрахунках, починаючи з другої половини ХІХ ст. країнами була створена світова валютна система як конкретна форма організації валютних відносин.

Світова валютно-фінансова система - форма організації валютно-фінансових відносин, які обслуговують міжнародний рух капіталу та факторів виробництва або які функціонують самостійно, що закріплюється в угодах.

Валютна система – сукупність валютно-економічних відносин, що історично склалися на засадах інтернаціоналізації господарських зв’язків і закріплені національним законодавством з урахуванням норм міжнародного права або міждержавними угодами.

Розрізняють національну, регіональну та світову валютні системи.

Національна валютна система – це державно-правова форма організації валютних відносин на території певної країни, що встановлює певний порядок валютних розрахунків і правила роботи з валютою інших країн і регулюється з врахуванням норм міжнародного права та національного законодавства країни.

Національну валютну систему формують такі компоненти:

- національна грошова (валютна) одиниця;

- умови конвертованості національної валюти;

- механізм формування валютного (обмінного) курсу;

- офіційні золотовалютні резерви;

- наявність або відсутність валютних обмежень;

- банківські та кредитно-фінансові установи, валютні біржі;

- порядок здійснення зовнішньоторговельних розрахунків;

- система валютного регулювання і валютного контролю та інші.

Регіональна валютна система – валютна система, що формується у межах міжнародних інтеграційних угруповань. Регіональна валютна система відображає особливості функціонування економічних відносин в окремих регіонах світу.

Основні елементи:

- регіональна міжнародної розрахункової одиниці;

- спеціальний режим регулювання валютних курсів,

- спільні валютних фондів,

- регіональні валютно-розрахункові установи.

Світова валютна система – сукупність способів, інструментів та органів (інститутів), за допомогою яких здійснюються грошові розрахунки в межах світового господарства.

Основні елементи:

- національні резервні та колективні (наднаціональні) валютні одиниці;

- склад і структура інших міжнародних платіжних активів (засобів);

- механізм валютних паритетів та обмінних курсів (валютних курсів);

- умови взаємної конвертованості валют;

- форми міжнародних розрахунків;

- умови функціонування міжнародних валютних, фінансових ринків, ринків золота;

- статус міжнародних валютно-кредитних, фінансових організацій.

Історично спочатку виникли національні валютні системи, закріплені національним законодавством з урахуванням норм міжнародного права. Її особливості визначаються ступенем розвитку і станом національної економіки та зовнішньоекономічних зв’язків країни.

Хоча світова валютна система має особливий механізм функціонування і регулювання, вона має тісний зв’язок з національними валютними системами. Цей зв’язок здійснюється через національні банки, що обслуговують зовнішньоекономічну діяльність, і проявляється в міждержавному валютному регулюванні та координації валютної політики провідних країн. Взаємний зв’язок національних та світової валютних систем не означає їх тотожності, оскільки різні їхні завдання, умови функціонування та регулювання, вплив на економіку окремих країн і світове господарство. Зв’язок і відмінність національних та світової валютних систем виявляється в їх елементах (табл. 4.1).

Таблиця 4.1 – Основні елементи національної і світової валютних систем





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1231 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...