Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини й умови окремого злочину



У природі та суспільстві всі явища та події знаходяться у певному взаємному зв’язку між собою. Одні з них породжують інші явища чи події, тобто є причинами, інші – сприяють цьому процесу, тобто є умовами. Такий зв’язок між явищами та подіями називають причинним зв’язком.

Дослідження причин та умов злочинності взагалі і певного конкретного злочину, зокрема, є важливою складовою предмета кримінологічної науки.

Злочинна діяльність, як і будь-яка інша поведінка людини, є наслідком певної взаємодії людини і соціального середовища.

Поняття «причина» і «умова» вже розглядалися раніше (див. тема 3).

Індивідуальна злочинна поведінка визначається й обумовлюється особливостями особи й конкретною (криміногенною) ситуацією.

Певний конкретний злочин детермінується, з одного боку, індивідуальними властивостями особи злочинця – його потребами, інтересами, мотивами, цілями, поглядами і ставленням до соціальних цінностей, які формують негативну, суспільно небезпечну спрямованість особи, а з іншого – сукупністю зовнішніх об’єктивних обставин, які сприяють, чи, принаймні, не перешкоджають вчиненню злочину.

Вчинення конкретного злочину є результатом взаємодії негативних морально-психологічних властивостей особи, що формуються внаслідок несприятливих умов становлення індивіда, і зовнішніх об’єктивних обставин, що створюють ситуацію злочину (криміногенну ситуацію).

Цей процес взаємодії особистості та зовнішнього середовища називають механізмом поведінки людини, у тому числі й злочинної поведінки. Складовими такого механізму є, насамперед, мотивація вчинення злочину, планування злочину та його практичне вчинення. Не для всіх злочинів притаманною є наявність усіх зазначених стадій вчинення злочину. Так, для необережних злочинів відсутні стадії планування та мотивації злочину, для злочинів, учинених у стані сильного душевного хвилювання – стадія планування тощо.

Отже, в індивідуальній злочинній поведінці причинно значущо виявляються як ситуація, так і негативні психологічні деформації особи, що набирають форми суспільної небезпечності особи, а визначальну роль у детермінації конкретного злочину відіграють соціальні фактори.

Далі розглянемо детальніше ці причини та умови вчинення певного конкретного злочину.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1846 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...