Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розчини, їх властивості та способи отримання



Розчини — це гомогенні, термодинамічно стійкі системи, які складаються з розчинннка, розчиненої речовини і продуктів їх взаємодії, які назнваються гідратами, якщо розчинником виступає вода. Гомогенні — це означає однорідні: розчини, які не маютъ механічних домішок., прозорі на вигляд. Термодикамічна стійкість оцінюється нагріванням розчину: під час нагріванні не спостерегаються будь-які зміни в системі. Якщо розчин закупорити і залишити на довгий час, то з часом ніяких змін не відбувається.

Поняття «розчинник» і «розчинена речовина» умовні Все залежнть від співвідношень речовин у системі.. Якщо розглядати спиртовий розчин, то спирт і вода міняються ролями. Коли маємо 40 % розчин спирта у воді, то міркування такі: обидві сполуки спирт і вода в стандартних умовах — рідини. Та речовина в розчині, якої більше эа масою виступає розчинником, а якої менше — розчиненою речовиною. У 40 % розчині води більше ніж спирту, тому вода виступає розчиннєком, а спирт розчиненою речовиною. Якщо взяти, наприклад, 60 % розчин спирту у воді, то тут більше буде спирту, тому він буде розчинником, а розчиненою речовиною — вода. До речі, ці дві хімічні сполуки називають асоціативними сполуками, тобто такими, які взаємно розчиняються одна з одній в необмежених кількостях.

Другий приклад, повітря. Чисте повітря це також дисперсна система або газоподібний розчин. Азоту у повітрі більше, ніж кисню; тому азот можна розглядати як розчинник а кисень і інертні гази — розчиненими сполуками.Є і тверді розчини, наприклад, сплав золота з міддю — сплав, який іде на виготовлення дорогоцінних речей. Наприклад, 583-я проба золота означає, що на кожні 1000 г сплаву припадає 583 г золота, а решта мідь. Золота в сплаві білыпе; тому воно виступає розчинником.






Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 410 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...