Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Поняття злочину



Соціальне походження злочину. Залежність поняття злочину від соціально-економічних відносин, що існують у суспільстві на певному етапі розвитку. Історично мінливий характер поняття злочину. Криміналізація і декриміналізація суспільно небезпечних діянь.

Визначення поняття злочину: 1) формальне; 2) матеріальне; 3) формально-матеріальне – їх зміст. Поняття злочину за КК України. Ознаки злочину. Суспільна небезпечність як матеріальна ознака злочину. Значення суспільної небезпечності. Протиправність як формальна ознака злочину. Взаємовідношення суспільної небезпечності і протиправності. Винність як ознака злочину: зміст, значення. Караність як невід'ємна ознака злочину. Взаємовідношення караності як ознаки злочину і фактичного призначення покарання за злочин. Органічна єдність ознак злочину.

Значення ч. 2 ст. 11 КК для поняття злочину. Місце злочину в системі правопорушень. Критерії розмежування злочинів і інших правопорушень в науці кримінального права. Класифікація злочинів залежно від їх тяжкості і її значення. Критерії класифікації.

Тема 5. Кримінальна відповідальність і її підстави

Кримінальна відповідальність як вид юридичної відповідальності. Поняття кримінальної відповідальності і її відмінні ознаки. Питання кримінальної відповідальності в науці кримінального права.

Кримінально-правові відносини: їх суб'єкти і зміст. Кримінальна відповідальність. Виникнення і припинення кримінальної відповідальності. Етапи кримінальної відповідальності. Форми реалізації кримінальної відповідальності.

Кримінальна відповідальність і покарання. Філософське обґрунтування кримінальної відповідальності людини, яка скоїла злочин. Питання свободи волі в кримінальному праві.

Юридична підстава кримінальної відповідальності. Питання юридичних підстав кримінальної відповідальності в науці і законодавстві.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 280 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...