Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Білет №16



1. Нормальний закон розподілу.

Нормальний закон розподілу задається щільністю:

Параметри а і σ, які входять до виразу щільності розподілу, є відповідно матем сподіванням та середнім квадратичним відхилення ВВ. Нормальний закон розподілу широко застосовується в матем статист. Для обчислення ймовірності потрапляння ВВ, розподіл нормально, на проміжок використовується ф-ція Лапласа:

Часто застосовується також ф-ла:

2. Точкові оцінки параметрів розподілу

Оцінка параметра розподілу Θ у загальному випадку є ВВ, яка визначається за даними вибірки і використовується замість невідомого значення параметра, який потрібно оцінити. Оцінки параметрів розподілу знаходять методом максимальної правдоподібності та методом моментів. Метод макс правд полягає ось у чому. Нехай закон розподілу ВВ подається через параметр Θ, який у загальн випадку к-вимірний. Тоді для вибірки (Х1,...,Хn) спільний закон розподілу подається ф-цією правдоп.

L(x1,…,xn,Θ)=f(x1,Θ)f(x2,Θ)…f(xn,Θ).

За оцінки Макс правдопод параметрів Θі (і=1,...,к) беруться вибіркові ф-ції, які є розв’язком с-ми рівнянь:

Застосування методу моментів ґрунтується на збіжності статистичних моментів розподілу до відповідних теоретичних моментів розподілу υк*, υк.

Складаємо систему к-рівнянь, в якій попарно прирівнюємо відповідні теоретичні й статистичні моменти. Розв’язком цієї системи є оцінки для параметрів розподілу.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 213 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...