Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Детектор CONDOR почав вивчення космосу в терагерцовом діапазоні



У листопаді 2005 року розпочав роботу детектор CONDOR (CO N+ Deuterium Observation Receiver), встановлений в обсерваторії APEX (Atacama Pathfinder EXperiment), яка розташована в чилійських Андах. Його завдання полягає у вивченні гарячих газів поблизу молодих масивних зірок на надвисокій радіочастоті 1.5 ТГц. Ці спостереження є першими терагерцовыми дослідженнями, що виконуються на великому телескопі (діаметром 12 метрів). Вони дали деякі несподівані результати, а тому надії, що покладаються на новий напрям в астрономії, вже виправдалися. Успіх детектора

У листопаді 2005 року розпочав роботу детектор CONDOR (CO N+ Deuterium Observation Receiver), встановлений в обсерваторії APEX (Atacama Pathfinder EXperiment), яка розташована в чилійських Андах.
CONDOR (Deuterium Observation Receiver)

CONDOR був результатом спільних зусиль учених з Першого фізичного інституту Університету Кельна (First Physical Institute of the University of Cologne) і Інституту Макса Планка по радіоастрономії (Max Planck Institute for Radio Astronomy).

«CONDOR повністю відповідає нашим очікуванням«, - говорить Мартина Виднер (Martina Wiedner), керівник цього проекту. Оскільки існують труднощі по детектуванню електромагнітних хвиль такої високої частоти (яка, для порівняння, в тисячі разів вище використовуваної в стільникових телефонах), були використані унікальні приймачі. Спеціальний пристрій, зване Hot Electron Bolometer, створене Карлом Якобсом (Karl Jacobs) і його колегами в Університеті Кельна, перетворить випромінювання терагерцовых частот в сигнал з частотою близько 1 ГГц. З останнім сигналом вже набагато простіше працювати. Для досягнення високої чутливості приймач охолоджується до температури - 269 градусів Цельсія, що всього на 4 градуси вище за абсолютний нуль.

Для проведення спостережень за допомогою детектора CONDOR необхідно, щоб кількість води в атмосфері була украй мала, оскільки вона істотно поглинає терагерцовое випромінювання. Чилійська пустеля Атакама, розташована на висоті 5100 метрів над рівнем моря, забезпечує необхідне украй сухе повітря. Саме тут знаходиться обсерваторія APEX. Її телескоп має основне дзеркало діаметром 12 метрів, що представляє ідеальний параболоїд з точністю 15 мікрон. Раніше на телескопі вже були встановлені приймачі на частоти в діапазоні 300-900 ГГц. CONDOR є першим приймачем, який працює на частоті вище 1 ТГц. «Ці спостереження проводяться на найвищих частотах, які тут можна досягти. - пояснює менеджер проекту APEX Рольф Гаштен (Rolf Gasten). - При ще вищих частотах земна атмосфера стає вже непрозорою - аж до інфрачервоних частот». Нові спостереження дозволили вивчати практично невідому до цього «терагерцовий Всесвіт». «Ми робимо відкриття, розглядаючи космос на різних частотах. - пояснює Виднер. - Зокрема, спектральні ознаки гарячого газу (обертальні переходи високих рівнів молекул моноксиду вуглецю CO) видно на терагерцових частотах. Спостереження в цьому спектральному діапазоні важливе, оскільки гарячий газ є істотним компонентом при формуванні масивних зірок» (на фото показана область формування зірок в туманності Оріону. Графік у верхньому правому кутку показує сигнал детектора CONDOR).

Японія запустила космічний телескоп. (21 лютого 2006)

Ракета M - 5, несуча космічний телескоп Astro - F, стартувала сьогодні з космічного центру «Учинура» (Uchinoura Space Centre) в Японії. Новий телескоп проводитиме дослідження в інфрачервоній області, щоб вивчати теплове випромінювання космічних об'єктів, прихованих хмарами космічного пилу. 500-денна робота на новій обсерваторії спільно вестиметься європейськими і японськими астрономами. Завдання телескопа - складання карти Всесвітом. Для цього Astro - F матиме орбіту, що проходить над північним і південним полюсами, так що він захоплюватиме усі ділянки небесної сфери. «Вивчення усього неба» (All Sky Survey), як називається ця місія, проводитиметься з набагато більшою чутливістю в порівнянні з попередньою, IRAS, що мала місце в 1983 році. «Це приголомшливе нове вікно для спостереження раннього Всесвіту», - коментує Стефен Сержант (Stephen Serjeant), лектор по астрофізиці у Відкритому університеті (Open University) в Милтон Кейнс, Великобританія. «Вважається, що Astro - F стане однією з найбільш важливим міжнародних обсерваторій десятиліття», - додає він.

Гленн Уайт (Glenn White), професор астрономії того ж університету, говорить, що ця місія є потужним засобом по вивченню народження і формування зірок і планет. Співпраця з Європейським космічним агентством. Пройшли всього два десятиліття з основи космічної інфрачервоної астрономії; відтоді кожне десятиліття відзначається запуском нової ІЧ-обсерваторії, яка докорінно міняє наше розуміння космосу. Інфрачервоні обсерваторії роблять можливою реєстрацію холодних об'єктів, включаючи планетарні системи, міжзоряний пил і газ, тобто усе, що складно спостерігати у видимій області спектру. За допомогою ІЧ-астрономії також можливо вивчати народження зірок і галактик. Європейське космічне агентство (ESA) має великий досвід в інфрачервоній астрономії, що тепер знайшло віддзеркалення в участі в програмі Astro - F. Так, ESA забезпечує зв'язок з обсерваторією через наземну станцію в Швеції. Окрім цього, агентство здійснює обробку отримуваних даних - обчислення точного місця розташування спостережуваних на небі об'єктів, щоб прискорити складання небесного каталогу і, кінець кінцем, отримати повний опис «інфрачервоним Всесвітом». Натомість ESA отримує 10% усіх можливостей для спостереження обсерваторії під час виконання їй другою і третьою фаз місії. На думку фахівців, «співпраця, яку Японія запропонувала ESA, дозволить розвиватися європейським астрономам, що допоможе в створенні іншого ІЧ-телескопа Herschel».





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...