Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Новий чилійський телескоп займеться «холодним Всесвітом»



Обсерваторія APEX для дослідження «холодного Всесвіту» була офіційно відкрита 25 вересня. За допомогою нового телескопа, встановленого в чилійській пустелі Атакама, астрономи збираються вивчати міжзоряну речовину і космічний пил, які недоступні звичайним оптичним системам. Телескоп з 12-метровою антеною одночасно чутливий до найкоротших радіохвиль і самого довгохвильового інфрачервоного випромінювання - цю ділянку спектру називають субміліметровою (довжини хвиль 0.2-1.5 мм). Як встановив Макс Планк на початку 20 століття, в такому діапазоні розсіюється теплова енергія тіл з температурою від декількох до 100-150 градусів Кельвіна.

Міліметрова і субміліметрова астрономія надає унікальні можливості по вивченню перших галактик, що сформувалися у Всесвіті, а також процеси народження зірок і планет. Зокрема, APEX дозволить астрономам вивчати хімічні і фізичні умови в молекулярних хмарах - щільних газопилових утвореннях - де і відбувається формування зірок. Новий телескоп - найбільше з подібних пристосувань в південній півкулі. До цього, з 1987 по 2003 роки, для спостережень в схожому діапазоні (зрушеному у бік менших частот і менших температур) використовували 15-метровий телескоп SEST. Відомо, що найбільші оптичні телескопи доки мають менші дзеркала, а антени радіотелескопів можуть бути набагато більше. Проміжні розміри пояснюють проміжними вимогами до нерівностей дзеркала. APEX - частина Південної європейської обсерваторії (ESO), що належить десяти країнам Євросоюзу і Швейцарії і що об'єднує декілька розташованих в Чилі інструментів. Передбачається, що в майбутньому APEX стане частиною розподіленої мережі телескопів ALMA.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 183 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...