Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Новий інфрачервоний телескоп для космічних спостережень



Велика частина Всесвіту залишається невидимою для нас. Причина полягає в тому, що наші очі сприймають лише невелику частину електромагнітного спектру. Між тим, спостереження, наприклад, в інфрачервоних променях дозволяють астрономам виявити приховані зоряні об'єкти і такі процеси, як народження зірок. Через два роки учені зможуть проводити спостереження на найбільшому інфрачервоному космічному телескопі Herschel («Хершель»). Нещодавно кореспонденти журналу Euronews Space отримали можливість подивитися на цей телескоп, який є «перлиною» високих технологій і має найбільше головне дзеркало з коли-небудь виведених в космос. Нова обсерваторія Європейського космічного агентства, яку планується запустити в 2007 році, має попередників з багатою історією. Так, в 1980-х роках супутник IRAS, спільно розроблений США, Великобританією і Голландією, провів спостереження 25 тисяч космічних ІЧ-джерел. Новий супутник ISO Європейського агентства, запущений в 1995 році, продовжив спостереження, надаючи велику кількість даних аж до травня 1998 року. Нині роль космічної інфрачервоної обсерваторії виконує телескоп Spitzer (космічне агентство NASA). Новий же телескоп Herschel ще розсуне межі ІЧ-астрономії і дасть ученим

Наші очі сприймають лише невелику частину електромагнітного спектру. Між тим, спостереження в інфрачервоних променях дозволяють астрономам виявити приховані зоряні об'єкти і такі процеси, як народження зірок.
Новий інфрачервоний телескоп для космосу

можливість вести спостереження на ще більших довжинах хвиль.

Хоча сам супутник знаходиться під відповідальністю Alcatel Space, головним підрядником на його конструювання є EADS Astrium. Впродовж останніх тижнів, інженери EADS Astrium піддали телескоп серії механічних кваліфікаційних тестів. Усі випробування проводилися в умовах високої частоти, щоб уникнути якого-небудь забруднення поверхні дзеркала із-за конденсації, пилу або молекулярних слідів. Ивс Тулемон (Yves Toulemont), керівник проекту Herschel, відзначає украй мала вага дзеркала. «Для порівняння, Hubble має головне дзеркало з діаметром 2.4 метра, і важить цей телескоп 1500 кг. Наш телескоп має діаметр 3.5 метра, при масі всього 320 кг», - говорить він. Створення подібного телескопа зажадало застосування найсучасніших технологій. Так, головне дзеркало складається з 12 «пелюсток», безшовних сполучених один з одним. Структуру дзеркала складає керамічна основа з карбіду кремнію. Її товщина дорівнює всього 4 міліметра, але, в той же час, вона дуже стійка до механічних і температурних дій, які виникнуть при виведенні телескопа в космос. Висота нерівностей дзеркала не перевищує трьох мікрометрів.

Вторинне дзеркало телескопа також виготовлене з карбіду кремнію, і висота його нерівностей не перевищує одного мікрона. Обидва дзеркала покрито тонким шаром алюмінію, за допомогою якого і відбувається віддзеркалення. Стартова маса телескопа складає трохи більше трьох тонн. Основну її частину складає криостат - гігантський «термос», що охолоджується рідким гелієм. Усередині нього розташовані усі детектори трьох основних наукових інструментів телескопа. Останні отримують інфрачервоне випромінювання, що збирається дзеркалом, і повинні триматися при температурах нижче - 271 градуса Цельсія. Herschel був виведений в космос ракетою Ariane 5 в другій половині 2007 року разом з іншим супутником Planck, який вивчає космічне мікрохвильове фонове випромінювання. Потім два апарати розділяться, і «Хершель» буде спрямований в особливу точку - так звану точку Лагранжа L - 2. «Точка L - 2 знаходиться на відстані 1.5 млн. кілометрів від Землі в напрямі, протилежному до Сонця. - пояснює Тулемон. - Вона є особливою, оскільки апарат матиме фіксоване розташування відносно Сонця і Землі».

Herschel є першою космічною обсерваторією, здатною перекривати діапазон від далекого інфрачервоного до субміліметрового випромінювання. «Телескоп дасть нам можливість не лише вивчати невидимий всесвіт в цьому діапазоні, але і збирати максимальну кількість випромінювання», - пояснює Джованни Бигнами (Giovanni Bignami), голова Дорадчого комітету з космічної науки ESA (ESA Space Science Advisory Committee). «Herschel буде здатний виявляти дуже специфічні види випромінювання, пов'язані з коливаннями молекул води або органічних молекул. - додає він. - Знаходження цього випромінювання, зрозуміло, не буде доказом існування життя, але, принаймні, буде непрямим її свідченням». Таким чином, вивчаючи за допомогою нового телескопа молекулярний склад Всесвіту, досліджуючи процеси народження зірок і формування і еволюції галактик, астрономи продовжать спостереження, початі апаратами IRAS і ISO.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...