Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бухгалтерский учет просроченной задолженности по привлеченным вкладам (депозитам) на межбанковском рынке



Сумма неуплаченного в определенный договором срок привлеченного вклада (депозита) в бухгалтерском учете отражается такими проводками:

Дебет – Счета для учета привлеченных вкладов (депозитов) (1612);

Кредит – Счет для учета просроченной задолженности по привлеченным вкладам (депозитам) (1617).

Погашение просроченной задолженности по привлеченным вкладам (депозитам) отражается такой бухгалтерской проводкой:

Дебет – Счет для учета просроченной задолженности по привлеченным вкладам (депозитам) (1617);

Кредит – Счета для учета денежных средств и банковских металлов (1500).

Вклады (депозиты) овернайт предоставляются сроком на один рабочий день и отражаются в бухгалтерском учете аналогично к учету привлеченных и размещенных вкладов (депозитов), которые оборачиваются на межбанковском рынке.

Банк відображає в бухгалтерському обліку заборгованість за вкладами (депозитами) овернайт у разі зміни початкової дати їх погашення (пролонгації) за відповідними рахунками з обліку короткострокових або довгострокових вкладів (депозитів) залежно від строку, що визначається від дати пролонгації договору до дати їх погашення

Процентні ставки за депозитними операціями банки встановлюють самостійно.

Банк сплачує вкладнику суму депозиту і нараховані за ним проценти у:

- національній валюті, якщо кошти надійшли в національній валюті;

- валюті вкладу, якщо кошти надійшли на депозитні рахунки в іноземній валюті, або на умовах та в порядку, передбачених договором, відповідно до заяви вкладника – в іноземній валюті чи в національній валюті;

- у банківських металах, якщо депозитні рахунки відкриті в банківських металах, або на умовах та в порядку передбачених договором відпо­відно до заяви вкладника – у національній валюті.

Проценти на депозит нараховують від дня, наступного за днем надходження до банку грошових коштів або банківських металів, до дня, який передує поверненню грошових коштів або банківських металів вкладнику або списання з депозитного рахунка вкладника з інших підстав.

Нараховані проценти за вкладами банки можуть перераховувати на поточний рахунок юридичної особи або зараховувати на поповнення вкладу. Проведення розрахункових операцій за депозитними рахунками юридичним особам забороняється, крім операцій, пов'язаних з реалізацією майнових прав на суму вкладу відповідно до укладених договорів застави.

Нараховані доходи за депозитами фізичним особам можуть видаватися готівкою або перераховуватися для поповнення вкладу, або на поточний рахунок.

Банк здійснює перерахування процентів за ставкою, що застосовується за вкладами на вимогу, якщо інше не передбачено договором, у разі дострокового повернення вкладу (депозиту) за вимогою вкладника.

У цьому разі, якщо протягом дії договору банківського вкладу (депозиту) проценти вкладникові не сплачувалися, у бухгалтерському обліку зменшення суми процентних витрат відображається такими бухгалтерськими проводками:

Дебет – Рахунки для обліку нарахованих витрат за залученими вкладами (депозитами) – на суму нарахованих процентів за вкладом (депозитом);

Кредит – Рахунки для обліку грошових коштів і банківських металів, рахунки клієнтів – на суму процентів за вкладом (депозитом) за ставкою, що застосовується до вкладів на вимогу;

Кредит – Рахунки для обліку процентних витрат за залученими вкладами (депозитами) – на різницю між нарахованими та сплаченими процентами за зниженою ставкою.

Якщо проценти сплачувалися вкладникові періодично протягом дії договору банківського вкладу (депозиту), то різниця між раніше сплаченими та перерахованими за ставкою, що застосовується за вкладами на вимогу, процентами повертається банку відповідно до умов цього договору, тобто сплачується вкладником або утримується банком із суми вкладу (депозиту).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 370 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...