Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологія



Термінологія.

Вірулентний - заразний, небезпечний, смертельний.

Вірулентність - ступінь патогенності (даного штаму вірусу). Вірулентність визначається инфекційністю – здатністю проникати і розмножуватися в макроорганізмі. За одиницю виміру вірулентності прийнята мінімальна летальна доза (МЛД чи DLM, лат. dosis letalis minima) – найменьше число патогенів, здатне викликати загибель експериментального об'єкта (напр., піддослідної тварини), і LD50 – кількість патогенів, здатне викликати загибель 50% експериментально заражених піддослідних тварин.

Вірус - термін, що позначає усі форми існування виду вірусу в його індивідуальному циклі розвитку.

Віріон - заключна форма розвитку вірусу, яку вірус набуває при виході з клітки.

Гликопротеїд - складний білок з вуглеводним ланцюжком.

Деструкція - руйнування.

ДНК- і РНК-геномні віруси. Віруси підрозділяють на ДНК- та РНК-вмісні, в залежності від типу нуклеиновой кислоти, що входить в їхній склад.

Інфекція – сукупність фізіологічних (адаптаційних[M1]) і патологічних процесів, що розвиваються в організмі в результаті взаємодії зі збудником.

Інфікуюча доза - мінімально необхідна для розвитку патологічного процесу в макроорганізму доза патогена, що визначається вірулентністю збудника і станом резистентності організму.

Капсид - оболонка вірусу, побудована з ідентичних субодиниць (капсомеров). Кожен капсомер являє собою один поліпептидний ланцюг або агрегат з однакових або різних поліпептидних ланцюгів.[M2]

Нуклеокапсид - капсид з укладеною в ній нуклеїновою кислотою вірусу -геномом.

Патогенність характеризує специфічність патологічних процесів, викликаних конкретним збудником. Генотип патогена фенотипічно виявляється його вірулентними властивостями.

Суперкапсидная оболонка (пеплос) - оболонка вірусу, що складається з матеріалу клітинних мембранних структур, змінених вірусом у процесі інфекції. Частіше пеплос являє собою біологічну мембрану з двох куль - ліпідів (клітинних) і ув'язнених у них глікозилірованих суперкапсидных білків (вірусних), що виступають над поверхнею віріона у виді шипів. Суперкапсидні оболонки надають вірусам різні форми - кулясту (зверху икосаедричного капсида в ретровирусов), кулевидну (зверху палочковидного капсида в рабдовирусов).

Ендогенний – внутрішній, що формується усередині (клітки, організму).

Екзогенний – зовнішній, що передається ззовні.

Экліпс -период (экліпс-фаза) - період внутрішньоклітинного розвитку вірусу, протягом якого вірус перестає існувати у виді організованої структури, а представлений набором біополимерів (нуклеїнова кислота, білки), розосереджених, найчастіше, у різних зонах клітини-хазяїна.

Експресія - прояв (виявлення) якої-небудь ознаки (наприклад, експресія генома - реалізація генетичної інформації у вигляді трансльованих білків).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 600 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...