Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми організації дискусії. Практикум



«Дерево рішень» (метод усіх можливих варіантів)

Ця методика застосовується при аналізі ситуацій і допомагає досягти певного розуміння причин, які призвели до прийняття того чи іншого важ­ливого в минулому рішення. Учні розуміють механізм прийняття складних рішень, а викладач ретельно фіксує у колонки переваги і недоліки кожного з них. Під час обговорення учні заповнюють таблицю.

Проблема
1 Переваги Недоліки

Методика проведення обговорення:

· Учитель ставить задачу для обговорення.

· Учням надається основна інформація з проблеми, історичні факти, да­ти, події тощо (це може бути частиною домашнього завдання).

· Учитель ділить клас на групи по 4-6 чоловік. Кожній групі роздаються таблиці та яскраві фломастери (цю роботу можна також виконати в зо­шитах). Дається час на виконання завдання (10—15 хв.).

· Учні заповнюють таблицю й приймають рішення щодо виголошеної проблеми.

· Представники кожної групи розповідають про результати. Викладач може порівняти отримані результати, відповісти на питання учнів.

Дискусія у стилі телевізійного ток-шоу

Ця форма дискусії поєднує в собі переваги лекції та дискусії в групі. Група з 3—5 чоловік веде дискусію за темою, визначеною заздалегідь, в при­сутності аудиторії. Глядачі вступають в обговорення пізніше: вони вислов­люють свою думку або ставлять питання учасникам бесіди. Ток-шоу дає можливість чітко висловити різні точки зору стосовно цієї теми, але для цього основні учасники обговорення повинні бути добре підготовлені. Для всіх рівні умови — 3—5 хвилин. Ведучий повинен стежити, щоб учасники не відхилялись від теми. Ток-шоу можна проводити на здвоєних уроках.

Методика проведення дискусії:

· Ведучий визначає тему, запрошує основних учасників, оголошує поря­док проведення дискусії, регламент виступів.

· Учасників дискусії потрібно розсадити так, щоб «глядачі» були навколо стола основних дійових осіб.

· Ведучий починає дискусію: представляє основних учасників та оголо­шує тему.

· Першими виступають основні учасники (20 хв.), після чого ведучий за­прошує «глядачів» взяти участь в обговоренні.

· По закінченні дискусії ведучий підбиває підсумки, дає короткий аналіз висловлювань основних учасників.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 432 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.02 с)...