Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Використання таблиць взаємної спряженості в митній статистиці



Для вимірювання тісноти зв’язку між атрибутивними альтернативними ознаками застосовуються чотириклітинкові таблиці взаємної спряженості. Оскільки в митній статистиці більшість ознак є атрибутивними, то така методика може широко використовуватися для оцінки тісноти та істотності зв’язку, коли і факторна, і залежна ознаки мають лише словесне описання.

Таблиця 8.6. Макет чотириклітинкової таблиці взаємної спряженості у загальному вигляді

Значення факторної ознаки Значення результативної ознаки Підсумок
Так Ні
Так a b a + b
Ні c d c + d
Підсумок a + c b + d a + b + c + d = n

Якщо стохастичний зв’язок між атрибутивними альтернативними ознаками описано чотириклітинковою таблицею, то тіснота та напрямок такого зв’язку перевіряється за коефіцієнтом контингенції:

Його значення змінюється від мінус одного до плюс одного. Знак вказує на напрям зв’язку. Коефіцієнт виходить позитивним, коли значенню «так» у факторної ознаки частіше відповідає значення «так» і у результативної ознаки, тоді вважається, що зв'язок між ознаками прямий і навпаки, зв'язок є зворотним, коли значенню «так» у факторної ознаки частіше відповідає значення «ні» у результативної. Якщо коефіцієнт дорівнює нулю, то зв’язку немає, чим він більший (по модулю) від нуля, тим більш тісний зв'язок між альтернативними ознаками. Одиниця на відміну від кореляційного відношення тут не означає функціонального зв’язку.

Істотність зв’язку оцінюють за критерієм (читається як «хі– квадрат»)

= n * (Кконтингенції.)2;

Табличне (критичне) значення = 3,84 (воно постійне для чотириклітинкових таблиць взаємозалежності).

Якщо розрахункове значення критерію більше від табличного, то істотність зв’язку вважається доведеною.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 371 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...