Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розв’язання типового практичного завдання. Завдання. Для контролю якості пального, яке надходить до України із РФ та Білорусі були відібрані однакові за обсягом проби із однакових партій бензину



Завдання. Для контролю якості пального, яке надходить до України із РФ та Білорусі були відібрані однакові за обсягом проби із однакових партій бензину. Одержані дані лабораторного аналізу на вміст сірки (за стандартом вміст сірки не повинен перевищувати 0,1%) наведені в таблиці 8.5.

Таблиця 8.5. Показники вмісту сірки у бензині, що надходить із різних країн за результатами проб станом на певну дату*

Країна походження Вміст сірки за кожною пробою, % Середній вміст сірки, %
             
РФ 0,1 0,07 0,09 0,1 0,08 0,1 0,07 0,087143
Білорусь 0,05 0,07 0,06 0,05 0,07 - - 0,06000

* Дані умовні

З імовірністю твердження 0,95 ( = 0,05) зробіть висновок про зв'язок якості пального та країни походження товару

Розв’язання:

Нульова гіпотеза формулюється як відсутність розбіжностей між середнім вмістом сірки в бензині, що надходить від різних країн – постачальників, тобто стверджуємо, що вміст сірки в пальному однаковий (якість однакова), а відхилення вибіркових середніх є випадковими, незначними.

Альтернативна гіпотеза формулюється: вибіркові середні за вмістом сірки в бензині, що надходить від різних країн-експортерів значно відрізняються тобто зміна країни-експортера помітно впливає на якість імпортованого пального.

Для перевірки сформульованих тверджень розрахуємо t- критерій за формулою

1. Знаходимо середній процент вмісту сірки у бензині за кожною вибіркою:

2. Знаходимо значення

3. Знаходимо розрахункове значення t-критерію

4. Розрахункове значення t- критерію потрібно порівняти з табличним значенням t- критерію Ст’юдента:

при α=0,05

Висновок: оскільки tрозр>tтабл, то нульова гіпотеза відхиляється, а приймається альтернативна. Тобто з ймовірністю помилки не більше 5% можна твердити, що вміст сірки в бензині, що надходить від різних постачальників істотно відрізняється, але за даними проб не перевищує над вмістом, що є допустимим за стандартом.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 167 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...