Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості архітектури мікропроцесорів Pentium



Мікропроцесор Pentium — високопродуктивний 32-роз-рядний процесор з внутрішньою 64-розрядною шиною да­них. Процесор є продовженням розробок процесорів i 80 × 86 і програмно-сумісний з ними, але має певні особливості. У МП Pentium уперше застосовано 0,8 мкм BiCMOS-техггологію, яка поєднує переваги двох технологій — швидкодію біполярної і мале енергоспоживання CMOS. Використання субмікронної технології дало змогу збільшити кількість транзисторів до 3,1 млн. Для порівняння: процесор 8086 містить 29 тис. тран­зисторів, а найближчий до Pentium процесор i 486 — 1,2 млн транзисторів. Збільшення кількості транзисторів (більше ніж удвічі) дало змогу розмістити в одній мікросхемі компоненти, що раніше розташовувалися в інших мікросхемах. Це змен­шило тривалість доступу і збільшило продуктивність проце­сора. Висока тактова частота, суперскалярна архітектура, роз­дільна кеш-пам'ять для програм і даних та інші вдоскона­лення сприяли більшій продуктивності та сумісності з про­грамним забезпеченням, розробленим для мікропроцесорів фірми Intel. Мікропроцесор Pentium дає змогу використо­вувати такі операційні системи, як UNIX, Windows NT, OS/2, Solaris i NEXTstep. Розглянемо особливості архітектури.

Структурна схема і характеристики. Узагальнена струк­турна схема МП Pentium (рис. 3.16) містить:

• ШІ — 64-розрядний шинний інтерфейс;

• два 32-розрядних цілочислових АЛП;

• кеш-пам'ять команд;

• кеш-пам'ять даних;

• РЗП;

• буфери вибірки з випередженням (БВВ);

• блок передбачення адреси переходу (БПАП);

• блок конвеєрних обчислень з плаваючою комою (БКОПК). Шинний інтерфейс призначений для сполучення внутріш­ньої шини процесора із зовнішньою шиною.

Розширена 64-разрядна шина даних. Завдяки цьому МП Pentium підтримує кілька типів циклів шини, включаючи і пакетний режим, за якого частина даних з 256 біт передається у кеш-пам'ять даних за один цикл. Це істотно підвищує швид­кість передавання порівняно з процесором i 486 DX. Наприклад, МП Pentium з частотою шини 66 МГц має швидкість переда­вання 528 Мбайт/с, МП i 486 DX з частотою шини 50 МГц — 160 Мбайт/с. Розширена шина даних забезпечує конвеєризацію циклів шини, що збільшує пропускну здатність шини і дає змогу другому циклу розпочинатися раніше, ніж завер­шився перший.

Рис. 3.16. Узагальнена структурна схема мікро­процесора Pentium

Суперскалярна архітектура. Термін «суперскалярна» оз­начає мікропроцесорну архітектуру, що містить більше, ніж один обчислювальний блок. Процесор Pentium має два конвеєри, які можуть виконувати дві команди одночасно — (7-конвеєр з повним набором і У-конвеєр з обмеженим набором команд. На рис. 3.16 конвеєри спрощено подано двома цілочисловими АЛП, РЗП і БВВ. Як і у випадку єдиного конвеєра процесора i486, подвійний конвеєр процесора Pentium виконує цілочис­лові команди у п'ять етапів (рис. 3.17):

• вибірка з випередженням команди з пам'яті (передвибір-ка) PF (PreFetch);

• декодування команди (стадія 1) D1;

• декодування команди (стадія 2) D2;

• виконання команди ЕХ;

• запам'ятовування результату в буфері відкладеного за­пису WB (див. п. 3.3).

Перший етап виконується блоком БВВ, який має чотири 32-розрядних буфери. Дві незалежні пари буферів вибірки працюють сумісно з БПАП, який передбачає, буде перехід чи ні. Якщо перехід не передбачається, продовжується вибірка, якщо передбачається — то дозволяється робота іншого буфера, і він починає пере двибірку з точки перехо ду. Якщо передбаченні перехід не здійснився, конвеєри команд очища­ються, і передвибірка починається знову. На другій стадії декодування коман­ди формуються адреси операндів пам'яті.

Рис. 3.17. Етапи виконання цілочислової команди у про­цесорі Pentium

Кожний конвеєр має свій 64-розрядний буфер відкладе­ного запису, які можуть заповнюватися за один такт, наприк­лад, за одночасних кеш-промахів запису на обох конвеєрах. Ніякі запити на читання не порушують порядку запитів на запис, які вже знаходяться у буфері. Pentium підтримує су­ворий порядок запису.

Високопродуктивний математичний співпроцесор БКОПК містить 8-тактовий конвеєр та апаратні засоби реалізації ариф­метичних операцій — множення, додавання, ділення. Більша частина команд операцій з плаваючою комою можуть вико­нуватися в одному цілочисловому конвеєрі, після чого вони надходять у конвеєр обчислень з плаваючою комою. Про­дуктивність вбудованого арифметичного співпроцесора Pentium переважає продуктивність математичного співпро­цесора FPU-486 (Floating-Point Unit) у 2—10 разів.

Використання подвійного конвеєра дає змогу кільком ко­мандам знаходитися у різних стадіях виконання і додатково збільшувати продуктивність МП повним заповненням конвеєрів командами. У процесорі Pentium використовується апаратне виконання команд, що також підвищує продук­тивність процесора.

Роздільні кеш-пам'яті для команд і даних. Мікропроце­сор Pentium має розділені кеш-пам'яті команд і даних. Це дає змогу уникнути конфліктів між процесом вибірки для однієї команди і доступом до даних для іншої, які можуть виникати, наприклад, у процесорі i 486. Під час реалізації роздільних кеш-пам'яті для команд і даних обидві команди можуть виконуватися одночасно. Ємність кеш-пам'яті команд та кеш-пам'яті даних у процесорі Pentium однакова і стано­вить 8 Кбайт. Кеш-пам'ять команд і даних виконано за схе­мою двоканальної асоціативної кеш-пам'яті (див. п. 3.5), при­чому кеш-пам'ять даних має два інтерфейси (по одному для кожного конвеєра), що дає змогу забезпечувати даними дві окремі команди впродовж одного машинного циклу.

Кеш-пам'ять даних працює з відкладеним (до звільнення зовнішньої шини) записом і налагоджується у режим наскріз­ного або зворотного запису. В останньому випадку дані зчитуються з кеш-пам'яті, а після цього записуються в основну пам'ять. Такий спосіб використання кеш-пам'яті сприяє збільшенню продуктивності порівняно з кеш-пам'яттю з без­посереднім записом, за якого процесор записує дані одночас­но в кеш-пам'ять та основну пам'ять. Кеш-пам'ять даних підтримує протокол MESI, який забезпечує роботу з ураху­ванням можливості звернення інших процесорів до кеш-пам'я­ті даних. Назва протоколу MESI складається з назв станів рядка кеш-пам'яті: М (Modified), E (Exclusive), S (Shared), І (Invalid). Стани рядка кеш-пам'яті визначаються так:

М -стан — рядок, наявний лише у кеш-пам'яті процесора, що розглядається. Рядок модифікований, тобто відрізняєть­ся від вмісту основної пам'яті. Запис у нього можливий без генерації зовнішнього (щодо локальної шини) циклу звер­нення;

E -стан — рядок, наявний лише у кеш-пам'яті процесора, що розглядається, але він не модифікований. Запис у рядок можливий без генерації зовнішнього циклу звернення. Під. час запису в рядок він переходить у М -стан;

S -стан — рядок, наявний у кеш-пам'яті процесора, що роз­глядається, і потенційно може бути наявним у кеш-пам'яті інших процесорів. Його читання можливе без генерації зовнішнього циклу, а запис має супроводжуватися наскрізним записом в основну пам'ять, що зумовлює анулювання відпо­відних рядків у кеш-пам'яті інших процесорів;

I -стан — рядок відсутній у кеш-пам'яті, його читання з основної пам'яті може привести до генерації циклу заповнення рядка кеш-пам'яті. Запис у рядок кеш-пам'яті наскрізний з використанням зовнішньої шини.

Підтримування мультипроцесорного режиму роботи. Архітектура МП Pentium дає змогу працювати двом і більше Pentium-процесорам у мультипроцесорних системах. Реалізовано інтерфейс побудови двопроцесорних систем із симет­ричною архітектурою (починаючи з другого покоління МП Pentium).

Засоби задання розміру сторінки пам'яті. Pentium-про­цесор має опцію (спеціальний біт керування) для вибору розміру сторінок пам'яті — традиційну (4 Кбайт) і розши­рену (4 Мбайт). Збільшення розміру сторінки доцільне під час використання громіздких графічних додатків.

Засоби виявлення помилок і тестування за допомогою функціональної надмірності. З метою підвищення надійності у процесорі Pentium передбачено внутрішнє виявлення помилок внутрішніх пристроїв (внутрішній контроль паритету) та зовнішнього шинного інтерфейсу, контроль паритету шини адреси та тестування за допомогою функціональної над­мірності. Внутрішнє визначення помилок полягає у доповнен­ні кодів команд і даних бітом парності, що дає змогу визна­чати помилки непомітно як для системи, так і для користу­вача. Тестування за допомогою функціональної надмірно­сті використовується у програмних додатках, особливо кри­тичних щодо достовірності результатів. Тестування за допо­могою функціональної надмірності ґрунтується на роботі двох Pentium-процесорів у конфігурації головний-контрольований (master/checker). У такій конфігурації основний процесор працює у звичайному однопроцесорному режимі. Контрольо­ваний процесор виконує ті самі операції, але не керує шиною, і порівнює вихідні сигнали основного процесора з тими сигна­лами, які він генерує сам. У разі розбіжності отриманих ре­зультатів формується сигнал помилки, який може обробля­тися системою як переривання. Такий спосіб дає змогу вияв­ляти понад 99 % помилок. Крім того, засоби тестування пе­редбачають можливість виконання вбудованого теста BIST (Built In Self Test), що забезпечує виявлення помилок мне-мокодів, програмованих логічних матриць, тестування кеш-пам'яті команд і даних, адресних буферів і ПЗП. У цілому самотестуваиня охоплює понад 70 % вузлів процесора. Усі процесори мають стандартний тестовий порт IEEE 1149.1 для самотестуваиня за допомогою стандартного інтерфейсу JTAG.

Особливостями процесорів Pentium є:

• введення кількох нових команд, у тому числі розпізна­вання моделі процесора;

• введення засобів керування енергоспоживанням;

• застосування конвеєрної адресації шинних циклів;

• скорочена тривалість (кількість тактів) виконання команд;

• трасування команд і моніторинг продуктивності;

• розширення можливостей віртуального режиму — впро­вадження віртуалізації прапорця переривань.

Реалізовано нові додаткові засоби налагодження: зондовий режим (Probe Mode), що забезпечує доступ до внутрішніх регістрів, ПВВ і системної пам'яті процесора. Цей режим дає змогу перевіряти і змінювати стан процесора за допомогою засобів налагодження програм з можливостями, подібними до можливостей внутрішньосхемних емуляторів;

розширені налагодження DE (Debug Extensions), які да­ють змогу ставити контрольні точки за адресами введення-виведення;

внутрішні лічильники, які використовують для поточного контролю продуктивності та обліку кількості подій;

покрокове виконання за допомогою команди CPU ID.

Розширення архітектури. Додатково до базової архітекту­ри 32-розрядних процесорів (див. п. 3.2) Pentium має набір регістрів, специфічних для моделі MSR (Model Specific Registers). Склад регістрів MSR може бути неоднаковим у різних моделях МП (Pentium і Pentium Pro), яке призводить до їхньої можливої несумісності. Програмне забезпечення, що використовує регістри MSR, має використовувати відомості про процесор, отримані за допомогою команди CPUID.

До складу регістрів MSR входять:

• тестові регістри TR 1 — TR 12 (див. п. 3.2);

• засоби моніторингу продуктивності;

• регістри-фіксатори адреси і даних циклу, який зумовив спрацювання контролю машинної помилки.

Тестові регістри дають змогу керувати більшістю функ­ціональних вузлів процесора, забезпечуючи можливість док­ладного тестування їх працездатності. За допомогою бітів регістра TR 12 можна заборонити нові архітектурні власти­вості (передбачення і трасування розгалужень, паралельне виконання команд), а також роботу кеш-пам'яті.

Засоби моніторингу продуктивності сприяють опти-мізації апаратного та програмного забезпечення завдяки ви­явленню у програмному коді потенційно «вузьких місць». Роз­робник може спостерігати та підраховувати такти внутрішніх процесорних подій, які впливають на продуктивність операцій читання і запису, вдалі та невдалі звернення до кеш-пам'яті, переривання, використання шини. Це дає змогу оцінювати ефективність програмного коду і досконало налагоджувати програмні додатки або системи для отримання максимальної продуктивності. Засобами моніторингу продуктивності є тай­мер реального часу і лічильники подій. Таймер TSC (Timer Stamp Counter) виконано на базі 64-розрядиого лічильника, вміст якого інкрементується з кожним тактом роботи ядра процесора. Для читання його вмісту існує команда RDTSC; 40-розрядні лічильники подій CTR 0, CTR 1 програмуються на підраховування подій різних класів, пов'язаних із шинни­ми операціями, виконанням команд, роботою конвеєрів, кеш-пам'яті, контролем точок зупинки тощо. Шестибітові поля типів подій дають змогу кожному з лічильників незалежно під­раховувати події з великого списку. Стан лічильників можна попередньо встановлювати і зчитувати програмно. Крім того, існують зовнішні лінії PMI—PMQ, які програмуються на зазначення фактів спрацьовування або переповнення відпо­відних лічильників. Оскільки ці сигнали можуть змінювати своє значення з частотою, що не перевищує частоту систем­ної шини, через внутрішнє множення частоти кожна поява цих сигналів може означати і кілька (до значення коефіцієн­та множення) фактів спрацювання лічильників.

Регістри-фіксатори адреси і даних циклу. Назва регістрів-фіксаторів адреси і даних циклу, що зумовив спра­цювання контролю машинної помилки, вказує на їх можливу несумісність для різних класів (Pentium та Pentium Pro) або навіть для різних моделей процесорів. Програма, що їх вико­ристовує, має звернутися до відомостей про процесор за коман­дою CPUID.

Процесори Pentium мають можливість зменшувати енер­госпоживання у неробочому режимі. За сигналом STOPCLKU процесор вивантажує буфери відкладеного запису і входить у режим Stop Grant, в якому припиняється тактування більшості вузлів процесора, що сприяє зниженню енергоспо­живання приблизно у 10 разів. У цьому стані МП припиняє виконання команд і не обслуговує переривання, однак про­довжує спостереження за шиною даних. З цього стану про­цесор виходить після закінчення сигналу STOPCLKU. Ке­рування сигналом STOPCLK# разом з використанням ре­жиму SMM реалізує механізм розширеного керування жив­ленням АРМ (Advanced Power Management). Для уповіль­нення процесора з пропорційним зниженням споживаної по­тужності сигнал STOPCLK# має бути періодично імпульс­ним. Скважність імпульсів визначає коефіцієнт простою про­цесора і його продуктивність.

У стан зниженого споживання Auto HALT PowerDown процесор переходить під час виконання команди HALT. У цьо­му стані процесор реагує на всі переривання і також продовжує спостереження за шиною. У режимі припинення зовніш­ньої синхронізації процесор споживає мінімальну потужність, але не виконує ніяких функцій. Наступне подавання сигналу синхронізації супроводжується сигналом апаратного ски­дання RESET.

Основні технічні характеристики процесорів Pentium на­ведено у табл. 3.9.

Процесори Pentium P5 з тактовою частотою 60 та 66 МГц мають напругу живлення 5 В і потребують примусо­вого охолодження. Ці процесори випускаються у корпусах PGA-273 (матриця 21 ´ 21).

Таблица 3.9 Основні. технічні характеристики процессорів Pentium

Процесор Розрядність ємність кеш-пам'яті, Кбайт Передбачения переходів Підтримка MMX Частота. МГц
регістрів шини даних шини адреси шини процесорного ядра
Pentium (1-ше покоління)       L 1:2×8 +   60 66
Pentium (2-ге покоління)       L 1:2×8 +   120.133,150, 166, 180, 200
Pentium OverDrive       L 1:2×8 +    
Pentium MMX       L 1:2×16 + +   166, 200, 233
Pentium Pro       L 1:2×8 L 2:256(512) +   180, 200
Pentium II OverDrive       L 1:2×16 L 2: 512 + +    
Pentium II 64*     L 1:2×16 L 2: 512 + +     350, 400, 450
Pentium III 64*     L 1:2×16 L 2: 256 (512) + + (133) 533, 550, 600, 650, 667, 700, 733, 750, 800, 850, 866, 933, 1000,1130
Pentium II Xcon 64*     L 1:2 ×16, L 2: 512 (1024) + +     350, 400
Pentium III Xcon 64*     L 1:2×16 L 2: 256 (1 Мбайт) (2 Мбайт) + + (133) 667, 700, 733, 750, 800, 866, 933,1000
Celeron 64*     L 1:2×16 L 2: 128** + +   266, 300, 350, 400, 450, 500, 533, 566, 600, 633, 667, 700
AMD K5       L 1:16 /8 + -   100,120, 133,166
AMD K6 ММХ       Ll:2×32, L 2: 256 + + 3DNow!   200, 233, 266, 300
AMD K6-2       L 1: 2×32 + + 3DNow!   300, 333, 350, 366, 400, 450, 475, 500, 550
AMD K6-2+       L 1: 2 ×32, L 2: 128 + + 3DNowt   450-550
AMD K6-III       L l:2 ×32, L 2: 256 + + 3DNow!   350-475
Cyrix 6 x 86MX 64*     L 1: 16 + +    
Cyrix 6 x 86MIIxxxGP 64*     L 1: 16 + +   300-433
VIA Cyrix III 64*     L 1: 2 × 64 + + 3DNowl   500-600

Примітки: * Розрядність 64 мають лише регістри ММХ.

** У процесорів Celeron 266 і 300 кеш-пам'ять рівня L 2 відсутня:

L 1 — перший рівень (роздільна кеш-пам'ять команд і даних);

L 2 — другий рівень (спільна кеш-пам'ять команд і даних).

Pentium OverDrive-процесори (див. п. 3.3) з частота­ми 120 і 133 МГц — варіанти процесорів Pentium другого покоління зі зниженим енергоспоживанням і подвоєнням частоти призначені для заміни процесорів Pentium першого покоління. Ці процесори дорожчі від звичайних моделей Pentium з частотою 120 або 133 МГц. їхнє застосування до­цільне лише тоді, коли з будь-яких причин неможливо замі­нити системну плату, а продуктивності МП Pentium з частотою 60 або 66 МГц недостатньо. Pentium OverDrive з частотою 125, 150 та 166 МГц призначені для заміни процесорів пер­шого покоління із частотами 75, 90 та 100 МГц.

Процесор Pentium Pro (P6). У цьому процесорі засто­соване динамічне виконання команд, тобто комбінація засобів передбачення множинних відгалужень, аналізу проходження даних і віртуального виконання, за якого в процесорі коман­ди можуть виконуватися не в такому порядку, як це передба­чено програмним кодом. При цьому команди, що не залежать від результатів попередніх операцій, виконуються у зміненому порядку, але послідовність вивантаження результатів у пам'ять та порти відповідають початковому програмному коду. Можливість виконання команд з випередженням (спекулятивне виконання), перевпорядкування команд у разі, якщо команду в одному конвеєрі буде виконано швидше, ніж попе­редню у другому конвеєрі, і передбачення переходів за дина­мічного виконання підвищує продуктивність обчислень.

Процесор підтримує режим тестування за допомогою функ­ціональної надмірності FRC. Архітектура процесора сприяє об'єднанню у симетричну мультипроцесорну систему до чотирьох процесорів на одній шині. Сумарну пропускну здатність підвищено за рахунок подвійної незалежної шини. Одна шина (системна) виконує функцію взаємодії ядра процесора з ос­новною пам'яттю та інтерфейспими пристроями, друга — виключно функцію обміну з вторинною кеш-пам'яттю. Пер­ша шина працює на тактовій частоті процесора, друга — на частоті системи. Таке розділення шин дає змогу втричі при­скорити обмін процесора з пам'яттю. Завдяки цьому відпа­дає потреба в окремій зовнішній кеш-пам'яті. Мікропроцесор містить роздільні кеш-пам'яті першого рівня (L 1 ) для даних і команд ємністю 8 Кбайт кожна та об'єднану кеш-пам'ять другого рівня (L 2 ). Кеш-пам'ять даних першого рівня підтри­мує одну операцію завантаження та одну операцію запису за такт. Інтерфейс кеш-пам'яті другого рівня працює з тактовою частотою процесора і може передавати 64 біт за один такт. Ємність кеш-пам'яті другого рівня становить 256 Кбайт (для технології 0,6 мкм) та 512 Кбайт (для технології 0,35 мкм).

Процесори Pentium ММХ(P55C) —процесори, зорієн­товані на мультимедійне, 2 D- і 3 D)-графічне та комунікаційне застосування. В архітектуру Pentium MMX додатково введено:

• вісім 64-розрядних ММХ-регістрів, які розташовані у 64 молодших розрядах стеку 80-розрядних регістрів блока об­числень з плаваючою комою;

• чотири нових типи даних (упаковані байти — 8 байт у 64-розрядному пакеті; упаковані слова — чотири 16-розряд-иих слова у 64-розрядному пакеті; упаковані подвійні сло­ва — два 32-розрядних подвійних слова у 64-розрядному паке­ті; 64-розрядні слова);

• 57 додаткових команд, які поділяють на такі групи: обміну даними між регістрами ММХ та цілочисловими регістрами або пам'яттю, арифметичні (додавання та віднімання у різних режимах, множення, комбінації множення та додавання), по­рівняння, перетворення форматів, логічні, зсуву (логічного та арифметичного), очищення регістрів ММХ;

• подвоєні ємності кеш-пам'яті команд і кеш-пам'яті даних (16 Кбайт);

• поліпшену логіку передбачення переходів;

• розширену конвеєризацію;

• глибшу буферизацію пам'яті (подвоєний розмір буфера відкладеного запису).

Арифметичні та логічні операції у процесорі Pentium MMX виконуються паралельно над кожним байтом слова або подвій­ного слова, що міститься у 64-розрядному ММХ-регїстрі. Так реалізується SIMD-модель оброблення (Single InstructionMultiple Data). У SIMD -командах обробляється одночасно 64-розрядне слово, яке залежно від ММХ-команди трактується як вісім однобайтових операндів, чотири двобайтових, два чо-тирибайтових або один восьмибайтовий операнд. SIMD- Оброблення істотно прискорює виконання мультимедійних алго­ритмів, для яких є характерним здійснення ідентичних опе­рацій над великими масивами однотипних даних, наприклад, 16-розрядними відліками оцифрованого звука, 8-розрядними кодами кольору пікселя та ін. Використання ММХ-команд дає змогу підвищити швидкість виконання мультимедійних операцій на 60 % порівняно з процесором Pentium першого покоління за однакових тактових частот. В інших командах забезпечується сумісність з процесором Pentium. Команди ММХ не впливають на прапорці і не зумовлюють переривань та винятків і доступні для будь-якого режиму роботи проце­сора.

Поліпшена логіка передбачення переходів забезпечується збільшеною кількістю буферів вибірки команд з випере­дженням. Процесор Pentium MMX має чотири 16-розрядних БВВ.

Розширена конвеєризація забезпечується збільшенням етапів виконання цілочислових програм у конвеєрі до шес­ти за рахунок додавання етапу вибірки (F) між етапами пе-редвибірки (PF) та декодування команди (D 1). На етапі вибірки виконується декодування довжини команди, яке у попередніх моделях процесора Pentium виконується на ета­пі т.

Процесор Pentium MMX має подвоєний порівняно з про­цесором Pentium розмір обох частин кеш-пам'яті L 1 і L 2. Однак у процесорі Pentium MMX немає режиму тестування за допомогою функціональної надмірності FRC. У двопро-цесорних системах підтримується лише режим SMP.

Pentium® OverDrive® ММХ процесори — варіант процесорів Pentium MMX з тактовими частотами 150, 166, 180 і 200 МГц для заміни звичайних (без розширення ММХ) процесорів Pentium з частотою 75 — 200 МГц. Вони вирізня­ються фіксованим коефіцієнтом множення частоти (3) і відсутністю двопроцесорних режимів.

Процесори Pentium для мобільних застосувань (блокнотних персональних комп'ютерів) мають знижене енергоспоживання внаслідок зниження напруги живлення ядра процесора. Вони характеризуються вищою допустимою температурою, що дає змогу використовувати їх у жорст­кіших умовах експлуатації. Слід зазначити, що ці процесори двопроцесорний режим не підтримують і не мають розшире­ного програмованого контролера переривань АРІС та відпо­відних зовнішніх виводів.

Процесор Pentium II має Зб-розрядну шину адреси, що дає змогу адресувати фізичну пам'ять ємністю 64 Гбайт. Частота ядра процесора становить 233, 266, 300 та 450 МГц, частота шини — 66 або 100 МГц. Висока продуктивність процесора досягається завдяки застосуванню у ньому динаміч­ного виконання команд, розширення ММХ та подвійної незалежної шини.

Кеш-пам'ять першого рівня (L 1) збільшено до 32 Кбайт (16 Кбайт — кеш-пам'ять команд, 16 Кбайт — кеш-пам'ять даних). Кеш-пам'ять другого рівня (L 2 ) розташовано на одній платі з процесором.

Процесор Pentium III виконано за технологією SSE (Streaming SIMD Extensions). У процесора Pentium HI реа­лізовано 70 нових S/MD-команд, що оперують з 128-розрядними регістрами ХММ 0 — ХММ 7. Отже, виконуючи опера­цію над двома регістрами, SSE фактично оперує чотирма парами чисел. Завдяки цьому процесор може виконувати до чотирьох операцій одночасно:

• тривимірна графіка і моделювання, які використовують обчислення у форматі з плаваючою комою;

• обробка сигналів і моделювання процесів із широким діапазоном зміни параметрів;

• генерація тривимірних зображень у програмах реально­го часу, що не використовують цілочисловий код;

• алгоритми кодування і декодування відеосигналів з блоч­ною обробкою;

• числові алгоритми цифрової фільтрації, що працюють з потоками даних.

Крім розглянутих процесорів фірми Intel є процесори, аналогічні за продуктивністю процесорам Pentium, які ви­пускають інші фірми - AMD (AMD K5 PR 75/90/100, AMD К6), CYRIX (С × 86 (Ml), CYRIX 6 × 86, P120+, P133+, P150+, P166+, P200+, CYRIX 6 × 86MX, CYRIX MediaGX), Hewlett Packard (Merced (P7), PA RISC, PA-8000), DEC (Alpha 21068, Alpha 21164, Alpha 21264).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2516 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...