Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стисле викладення теоретичного матеріалу. Інформаційна база ДПС включає кілька основних напрямків, до яких, належать нормативні і законодавчі документи



Інформаційна база ДПС включає кілька основних напрямків, до яких, належать нормативні і законодавчі документи, інформація про стан, динаміку і особливості розрахунків підприємств галузі з бюджетом, фінансові, економічні показники стосовно галузі в цілому і окремих підприємств в її складі. Актуальним є питання створення максимально інтегрованої і універсальної інформаційної системи по платниках податків і пов’язаній інформації, яка могла б задовольняти потреби різноманітних користувачів. Дуже важливим є питання про встановлення зв’язків між базами даних ДПС України, ГоловКРУ і інших державних установ, які б дозволили створити спільну інформаційну систему для потреб здійснення фінансового контролю в державі.

Охарактеризуємо джерела отримання і основні напрямки використання галузевої інформації в податковому аудиті, а також розглянемо типові приклади подання цієї інформації у зв’язку з конкретними задачами її використання.

Кількість джерел інформації постійно зростає. Але умовно їх можна поділити на дві великі групи: внутрішні і зовнішні.

1. Внутрішня інформація Державної податкової служби України.

Для задоволення інформаційних потреб в органах ДПС останні кілька років розробляються і вдосконалюються комп’ютеризовані системи накопичення і узагальнення інформації на всіх рівнях: районному, обласному і загальнодержавному. Ключовою ланкою в цій системі стає автоматизована інформаційна система обласного рівня “Податки” (АІС ОР “Податки”). Зокрема, вона надає користувачам такі можливості:

отримання оперативної інформації про розрахунки платників з бюджетом;

отримання оперативної інформації по стан платіжної дисципліни платників податків;

контроль відповідності обліку юридичних осіб в ДПС області до ЄДРПОУ;

контроль відповідності обліку фізичних осіб даним Державного реєстру фізичних осіб;

аналіз діяльності платників податків з метою прогнозування надходжень до бюджетів та формування Національного плану перевірок;

контроль діяльності районних ДПІ по ефективності проведення контрольної роботи з платниками податків;

формування інформації в районні ДПІ по платникам, які ухиляються від сплати податків на основі комплексного аналізу даних про діяльність платників.

АІС ОР складається з наступних основних компонентів:

Компонент “Інформаційно–пошукова система” АІС ОР, тому числі “Картка платника”;

Компонент “Економічний аналіз” АІС ОР;

Компонент “Довідники” АІС ОР;

“Інформаційно–пошукова система” – підсистема організації пошуку та відображення детальної інформації по конкретних суб’єктах підприємницької діяльності (СПД). В ній реалізовано надзвичайно гнучкий та потужний механізм пошуку необхідної інформації за допомогою можливості визначення значної кількості параметрів пошуку. Результуючі відомості про СПД після виконання запиту представляються користувачу або у вигляді таблиці, у якій представлені реквізити, попередньо відмічені користувачем, або у вигляді “Картки платника”. Картка платника якнайдетальніше відображає всі відомі аспекти діяльності СПД.

Метою та призначенням «Картки платника» є створення програмного компонента, що виконує функції комплексного відображення інформації з обласної бази даних. При цьому “Картка” містить у собі повністю акумульовану інформацію для кожної конкретної юридичної особи, що дозволяє проводити аналіз стану платіжної дисципліни, переглянути облікові дані, ознайомитись з податковими деклараціями та основними показниками бухгалтерської звітності.

“Економічний аналіз” – використовується для побудови узагальнених аналітичних звітів на основі відомостей про нарахування та сплату сум платежів СПД до бюджетів, зокрема:

формування зведених звітів у розрізі районів, податків, галузей, форм власності та організаційно – правових форм.

аналізу розрахунків з бюджетом у розрізі платників та податків.

отримання списків юридичних осіб про розрахунки з бюджетом у певних розрізах за різними критеріями.

“Довідники” – використовується для перегляду інформації у довідниках, які використовуються для забезпечення підтримання цілісності бази даних платників податків;

АІС обласного рівня була вперше впроваджена в дослідну експлуатацію в ДПС в Київській області в березні 2000 року з метою комплексної автоматизації обробки, накопичення та аналізу даних, які використовуються підрозділами ДПС, автоматизації задач контрольно–перевірочної роботи. [1].

Найбільше значення мають потоки інформації між АІС ОР і районними ДПІ та між АІС ОР і ДПС України. Саме їх ми розглянемо більш детально.

Інформація, що формується на рівні районних податкових інспекці й

На рівні районних податкових інспекцій галузева інформація створюється головним чином в аналітичній інформаційній системі “Галузь” (АІС “Галузь”). Головна мета її створення – це проведення автоматизованого аналізу інформації і прийняття на її основі ефективних управлінських рішень по розвитку народногосподарського комплексу України за рахунок мобілізації коштів у бюджет, забезпечення контролю та аналізу податкової активності в усіх сферах народного господарства України на всіх рівнях (місто, район, область, держава).

На районному рівні щодекадно на 01, 11, 21 числа формується звітний файл для системи “Галузь” в АРМ “Облік податків і платежів”; на обласному рівні здійснюється об’єднання всіх районних файлів, а на рівні ЦБД здійснюється об’єднання обласних файлів.

Аналітична інформаційна система “Галузь” – це система на основі якої в перспективі будуть створюватись загальнодержавні системи контролю та управління товарним та грошовим обігом. Така система буде інтегрувати потоки даних державних установ, платників податків з метою реального контролю товарних і фінансових мас.

Впровадження аналітичної інформаційної системи “Галузь” у повному обсязі полягає у створенні унікального єдиного інформаційного середовища, потужних аналітичних засобів прийняття економічних рішень: від окремого платника до загальнодержавного рівня.

З районного рівня надходять дані про нараховані і сплачені податки, податкову заборгованість, результати перевірок і донараховані суми. Ця інформація може узагальнюватись по районах, галузях, окремих групах платників податків. На основі цих даних можна зробити висновки про відносну значущість тих чи інших галузей для наповнення бюджету, питому вагу нарахованих і сплачених по галузях податків, податкове навантаження підприємств окремих галузей, наявність проблем зі сплатою нарахованих податків.

З районного рівня до обласного передаються також дані податкової звітності кожного платника податків. На цій основі компонується зведена Декларація про прибуток підприємства чи по ПДВ по району, області або галузі. Можна сформувати запит для аналізу показників по окремим рядкам Декларації про прибуток підприємства, або Декларації по ПДВ по конкретному району, області в цілому, підприємствам певної галузі, або окремій групі платників податків. Це дозволяє більш детально проаналізувати причини зростання або зменшення надходжень по окремих видах податків, розглянувши динаміку основних показників, на базі яких розраховується відповідний податок.

Для відбору платника податків для перевірки дуже важливо знати чим закінчилися попередні перевірки і коли вони проводились. Тому районні ДПІ передають на обласний рівень дані про проведення і результати перевірок.

Кожен район зацікавлений в максимізації податкових надходжень, ому особливо уважно ставиться до підприємств, що мають ті чи інші пільги. Останні значно скорочують базу оподаткування, тому податківці періодично проводять аналіз стану і дійсності пільг. Результати аналізу також передаються на обласний рівень.

Цінність інформації про пільги з галузевої точки зору полягає в тому, що, по–перше, дозволяє сконцентрувати увагу на тих галузях, де пільг надано найбільше. Це додатковий аргумент на включення галузі до Національного плану перевірок. По–друге, аналіз діяльності пільгових галузей дуже корисний з тієї точки зору, що дозволяє судити про виправданість надання пільг з макроекономічних позицій: це робиться найчастіше для того, щоб стимулювати розвиток найбільш важливих видів діяльності або тих, що потрапили у несприятливу економічну ситуацію. Зрозуміло, що для своєчасного коригування податкової політики дуже важливо знати, наскільки досягнута та мета, заради якої надавалися пільги.

Решта інформації, що передається до області з районного рівня, носить довідковий характер (реєстраційні дані платників (юридичні, фізичні), реєстр реєстраторів розрахункових операцій (РРО), реєстри векселів (електронний журнал), інформація про втрачені паспорти і т.п.)

Інформація, що надходить до АІС ОР “Податки” з ДПА Україн и

В цьому блоці набагато більш помітне місце займає інформація, пов’язана з окремими податковими ризиками: найчастіше застосовувані схеми мінімізації об’єктів оподаткування, “сумнівні” види товарів і операцій, стосунки резидентів України з “сумнівними” фірмами – нерезидентами і т. інше. Всі ці дані покликані допомогти працівникам ДПІ на рівні області і району виокремити підприємства з підвищеним податковим ризиком і встановити за ними посилений нагляд і контроль. Розповсюджуються також методичні рекомендації щодо виявлення таких схем і застосування штрафних санкцій, оформлення відповідних документів, досвід ведення пов’язаних з цим справ в судах і т.п.

Серед інформації, що надходить від ДПА України, є також чисто економічні показники — рівень заробітної плати, кількість працюючих.

2. Зовнішня галузева інформація

Як уже згадувалося, зовнішня інформація включає три основні напрямки: законодавча і нормативна база; дані, отримані від інших державних установ і дані, отримані з преси, наукових публікацій і під час різноманітних рекламних і медійних подій.

Нормативна і законодавча баз а

Для поточних потреб і забезпечення контрольно–перевірочного процесу по окремих галузях створюються методологічні бібліотеки нормативних і законодавчих актів.

Рекомендовано згрупувати нормативні і законодавчі акти по двох напрямках: галузеве законодавство і загальне податкове законодавство. Перший напрямок включає акти, що безпосередньо стосуються даної галузі. Значне місце серед них займають документи, видані профільним комітетом або міністерством (в даному випадку Держкомбудом), профільними науково–дослідними інститутами, асоціаціями, що об’єднують підприємства галузі і т.п. Другий напрямок включає законодавчі і нормативні акти по окремих видах податків або господарських операцій, які є спільними для переважної більшості галузей. Природно, що для тієї чи іншої галузі склад найбільш важливих податків або господарських операцій розрізняється. Наприклад, у вищенаведеному зразку бібліотеки для галузі “Будівництво” згадуються нормативні акти із застосування касових апаратів і товарно–касових книг, хоча навряд чи ці питання особливо актуальні саме для будівництва.

Інформація отримана від державних установ

Дані, отримані від інших державних установ на цей час — найпoшиpeніший мeтoд oбмiнy i нaпoвнeння бaзи дaниx ДПA. B cвoїй бiльшocтi oбмiн iнфopмaцiєю з ними здiйcнюєтьcя нa oблacнoмy piвнi.

Терміни надання інформації погоджені угодами — декілька годин, кілька днів, щомісячно, щоквартально, раз на рік. Наведемо приклади організації обміну даними між ДПС і найбільш значущими з точки зору необхідної інформації державними установами: НБУ, Державною митною службою і Мінстатом. Порядок передачі інформації здебільшого регламентується спеціальними наказами або протоколами, підписаними зацікавленими сторонами.

Одним з найбільш важливих в інформаційному відношенні партнерів ДПС є Національний банк Україні і комерційні банки. Інформація від НБУ (банківських установ) про закриття рахунків платника податків та про призначення платежів до бюджету необхідна для оперативного обліку податковими службами податків і зборів.

Так, з метою забезпечення оперативного обліку податків і зборів (обов’язкових платежів), що надходять до бюджетів та державних цільових фондів, удосконалення системи обліку юридичних і фізичних осіб та у зв’язку з набуттям Державним казначейством України статусу учасника системи електронних платежів НБУ був розроблений спеціальний порядок обміну інформацією про відкриття і закриття банківських рахунків. В ньому визначена послідовність дій установ банків при проведенні операцій закриття рахунків та платників податків при заповненні розрахункових документів у разі сплати платежів до бюджету.

Дуже активний обмін інформацією здійснюється між ДПС і Державною митною службою. Інформація про вантажно–митні декларації (ВМД) необхідна для контролю за зовнішньоекономічною діяльністю СПД та виявлення підприємств з наявним фактором ризику, операцій “псевдоекспорту”, запобігання відмиванню “брудних” грошей як у країні, так і за її межами.

Якщо згадати, що одним з головних завдань ДПС є наповнення дохідної частини державного і місцевих бюджетів, то зрозуміло, що між ДПС і Державним казначейством України (ДКУ) відбувається постійний обмін інформацією про зарахування та повернення коштів з бюджетних рахунків, виконання державного та місцевих бюджетів.

Інформація, що отримується від Держкомстату України, використовується для виявлення платників податків, які пройшли державну реєстрацію, але не стали на податковий облік, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації.

Структура інформації, що надається, технічні характеристики файлів обміну, спосіб та терміни їх передачі за конкретними напрямками обміну інформацією узгоджені сторонами та затверджені окремими протоколами. Зокрема, вони передбачають передачу таких файлів:

– зміни, що проведені в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);

– класифікатори видів економічної діяльності, адміністративно–територіального устрою України, держав світу, валют, організаційно–правових форм господарювання, систему позначень органів державного, господарського та інших видів управління:

Про зміни в ЕДРПОУ повідомляється щомісячно, а дані по класифікаторам — щорічно.

Надана інформація дає змогу в результаті звірки оперативно вносити до бази даних ДПС зміни у реєстраційних даних платників, які внесені протягом місяця, але не надійшли з тих чи інших причин до ДПС (платники не подали відповідних документів до податкових установ).

ДПС передає Держкомстату інформацію щодо юридичних осіб – платників податків, їх економічної активності та фактичної адреси, а також відповідні зміни та доповнення до неї. Інформація про економічну активність підприємств надходить з районного рівня і формується з робочих баз даних районного рівня MSTAT.

Також на центральному рівні ДПС України щоквартально передає Держкомстату України відомості про доходи та витрати фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності в розрізі видів економічної діяльності всього по Україні та за регіонами. Ця інформація в розрізі видів діяльності за КВЕД (по регіонах та Україні) і у підсумку може бути використана виключно як довідкова.

Мас–медіа і інші відкриті джерела

Інформація з преси, наукових публікацій і досліджень, різноманітних маркетингових і медійних заходів все активніше використовується в процесі податкового контролю. Її головна перевага полягає в незалежному характері і розрахунку на споживача або інвестора. Готуючи податкову чи фінансову звітність, підприємства чудово розуміють, з якою метою вона буде використовуватись контролюючими органами. Більше того, на даний момент досвідчені бухгалтери добре уявляють собі методику і процедури податкової перевірки. Тому вони намагаються складати будь–яку звітність таким чином, щоб її форми не суперечили одна одній. Найбільш типовий приклад цього роду полягає в тому, що, знаючи про ймовірне співставлення показників оподатковуваного прибутку в податковій звітності і чистого прибутку в фінансовій, бухгалтери намагаються уникати такої ситуації, коли підприємство є прибутковим по фінансовій і збитковим по податковій звітності, чи навпаки. Враховуючи різноманіття методів облікової політики і подальшу лібералізацію її застосування, бухгалтери мають чимало можливостей “узгодити” форми звітності бажаним для себе чином. Тому навіть якщо у відповідності з пропозиціями працівників відділів податкового аудиту буде введений спеціальний фактор податкового ризику “надання декларацій з від’ємним значенням об’єкту оподаткування при прибуткової діяльності по фінансовій звітності”, це навряд чи спрацює для найбільш “досвідчених” у справі ухиляння від оподаткування бухгалтерів і керівників.

Тому залучення до аналізу оглядів галузі, підготованих досвідченими фахівцями, уважний аналіз періодичної преси з виступами керівників підприємств, рекламних об’яв і пропозицій підприємств, їх повідомлень про участь у благодійних акціях дозволяє вирішити два основні завдання:

Краще зрозуміти ситуацію в галузі, основні проблеми і тенденції її розвитку.

Співставити з отриманою інформацією твердження керівників підприємств про фінансовий стан, наявність коштів, можливість чи неможливість залучення кредитів або інвестицій і т.п.

Ключові терміни:джерела інформації, інформаційна база ДПС, внутрішня інформація, АІС ОР “Податки”, АІС “Галузь”, податковий ризик, схеми мінімізації об’єктів оподаткування, зовнішня галузева інформація, огляд галузі, фінансова звітність, державні установи.

Питання для самоперевірки:

Опис и приклади з АІС “Галузь” Значення внутрішньої інформації на етапі відбору платника податків.

Складання бібліотеки нормативно–методичної літератури в розрізі галузей.

Загальна характеристика інформації з АІС ОР “Податки” і її використання для галузевого аналізу.

Інформація, що отримується до АІС ОР з ДПС районного рівня.

Інформація з ДПС України, що використовується в АІС ОР “Податки”.

Поняття категорій уваги до платників податків, розподіл підприємств окремих галузей по категоріям уваги.

Структура зовнішньої інформації для галузевого аналізу в податковому контролі.

Організація обміну базами даних між ДПС і іншими державними установами.

Роль і значення фінансової звітності підприємств в процесі податкового аудиту. Проблеми, пов’язані з отриманням і аналізом фінансової звітності платників податків.

Література:

Основна: [11, 12, 13, 32, 15,16, 21]

Додаткова: [7, 9, 16]





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 536 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...