Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика рахунків з обліку запасів



Для узагальнення інформації про наявність і рух виробничих запасів призначено рахунок 20 «Виробничі запаси». За дебетом рахунка 20 відображається надходження запасів на підприємство, їхнє дооцінювання, за кредитом — витрачання на виробництво (експлуатацію, будівництво), перероблення, відпуск (передачу) на сторону, уцінка.

До цього рахунка Планом рахунків передбачено відкриття таких субрахунків:

201 «Сировина й матеріали» — призначений для відображення наявності та руху сировини й основних матеріалів, які входять до складу продукції, що виготовляється, або є необхідними компонентами при її виготовленні.

202 «Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби» — призначений для відображення та руху купівельних напівфабрикатів, готових комплектуючих, придбаних для комплектування продукції, що випускається, які потребують додаткових витрат праці для їх оброблення або для збирання.

203 «Паливо» — призначений для обліку наявності та руху палива, що купується для технологічних потреб експлуатації транспортних засобів, а також для виробництва енергії та опалення будівель.

204 «Тара й тарні матеріали» — призначений для відображення наявності та руху всіх видів тари, крім тари, яка використовується як господарський інвентар, а також матеріали й деталі, які використовують для виготовлення тари та її ремонту.

205 «Будівельні матеріали»- підприємства-забудовники відображають рух будівельних матеріалів, конструкцій і деталей, обладнання та комплектуючих виробів, які підлягають монтажу, та інших запасів, необхідних для виконання будівельно-монтажних робіт, виготовлення будівельних деталей і конструкцій.

206 «Матеріали, передані в переробку» — призначений для обліку матеріалів, переданих на перероблення на сторону.

207 «Запасні частини» — призначений для обліку придбаних чи виготовлених запасних частин, готових деталей, вузлів, агрегатів, які використовуються для проведення ремонтів, заміни зношених частин машин, обладнання, транспортних засобів, інструменту, а також автомобільних шин у запасі та обороті.

208 «Матеріали сільськогосподарського призначення»

209 «Інші матеріали» — призначений для обліку відходів виробництва, невиправного браку, матеріальних цінностей, одержаних від ліквідації основних засобів, які не можуть бути використані як матеріали, палива або запасних частин (металобрухт, утиль), зношених шин, тощо.

Для узагальнення даних про наявність і рух товарно-виробничих запасів, які не належать підприємству або тимчасово перебувають у його користуванні, розпорядженні або на зберіганні (запаси на відповідальному зберіганні, в переробці, товари на комісії), а також списаних запасів внаслідок їх недостачі для спостереження за можливістю їх відшкодування винними особами призначені позабалансові рахунки:

022 «Матеріали, прийняті для переробки»

024 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні»

072 «Втрати та нестачі від псування цінностей».





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 488 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...