Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Філософське розуміння людини



Людину прийнято розглядати як виняткову істоту чи особливий різновид сущого. Бо поруч із людиною нам нікого поставити. Людина разюче відрізняється від усіх живих істот, від усього, що нам відомо. Людина являє собою істоту, що пізнає й перетворює природу, що досягає дивовижних висот у мистецькій творчості, що планує і коригує свою діяльність. Людина створила на Землі особливий світ: суспільство, культуру, виробництво. Розвивши техніку і технологію, людина зайняла пануюче положення у земній біосфері.

Людина істота розумна, її здатність до мислення, у тому числі раціонально-наукового, багаторазово доведена історичним досвідом. Разом з тим, багато фактів, що постали перед нами у ХХ ст., говорять про схильність людини до агресивності, про наявність у неї темних і потужних ірраціональних імпульсів. Т емна сторона людської природи прихована у глибинах підсвідомого і вивченню з боку науки якщо й піддається, то лише поверхово – ірраціональне непрозоре для наукового розуму.

Природа людини різноманітна й не все в ній може бути впевнено віднесене до власне людського (гуманного).

Багатогранність людини проявляється в біологічному, психічному, соціальному й космічному вимірах її буття.

Біологічне в людині виражається:

- у генетичних детермінаціях народження, життя і смерті;

- в анатомічних і фізіологічних родових, статевих та індивідуальних особливостях людської істоти;

- у нервово-мозкових, біофізичних, мікробіологічних та інших процесах людського організму.

Під психічним у людині розуміється внутрішній душевно-духовний світ – його свідомі й несвідомі процеси, воля, переживання, пам'ять, характер, темперамент і т. п.

Але, перш за все, людина є істота соціальна. Її сутність конкретно-історична. Це означає, що людина змінюється разом із соціально-культурним і культурно-побутовим тлом свого історичного часу.

Космічний вимір людського буття все більше стає для нас зрозумілим внаслідок відкриттів сучасної науки про всесвіт: буття людини тепер виглядає не тільки як земний феномен, а як явище, обумовлене закономірностями космічних масштабів. Всесвіт, як доводить наука, так улаштований і має такі закони, що вони є сприятливими для умов виникнення і розвитку життя на Землі, причому у такій його формі, що з необхідністю веде до появи розумних істот і цивілізації, здатної до пізнання і космічної експансії.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...