Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача 4. Підприємство планує встановити нове високотехнологічне обладнання вартістю (ПI) 400000грн



Підприємство планує встановити нове високотехнологічне обладнання вартістю (ПI) 400000грн. Є два альтерна­тивних варіанти фінансування придбання обладнання: а) позичити необхідні кошти в банку на вісім років під 17 % річних(kзз); б) придбати обладнання на засадах лізингу (термін угод — вісім років, лізинговий відсоток становить 18 % річних - kл).

Повернення боргу за банківським кредитом здійснюється один раз на рік за "амортизаційною" схемою погашення.

Погашення боргу за лізингом здійснюється за наступними схемами (вибір схеми узгоджується з викладачем):

А) регулярні платежі, тобто лізингові платежі, що здійснюються через рівні проміжки часу; вони поділяються на: а) постійні платежі (ануїтети); б) платежі с постійним темпом зміни; в) платежі з амортизацією боргу (відшкодуванням вартості предмета лізингу) рівними частинами;

Б) нерегулярні платежі – лізингові платежі погоджуються сторонами відповідно до графіку, в якому вказані певні строки та суми платежів.

Погоджена з лізингодавцем реалізаційна вартість обладнан­ня(PBO) наприкінці 8-го року становитиме 10 % початкової вартос­ті обладнання (без ПДВ). Керівництво підприємства вважає що зношення на обладнання нараховуєтьсязаметодом прямолінійної амортизації.

Оподаткування прибутку здійснюється за ставкою __ % (При розрахунках до уваги береться розмір ставки, який встановлений на момент розв’язання задачі).

Крім того, виробник обладнання пропонує технічне обслу­говування(TO) в розмірі 17 000 грн. на рік. У випадку при­дбання обладнання на засадах лізингу технічне обслуговування бере на себе лізингодавець.

Необхідно визначити, який варіант фінансування придбан­ня обладнання для підприємства вигідніший: за рахунок за­лучення банківського кредиту чи на засадах лізингу. Вихідні дані наведені в табл. 5.

Таблиця 5.

Дані для розрахунків по варіантах

В-ти ПІ, тис.грн kзз,% kл,% РВО, % ТО, тис.грн
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

Увага:





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...