Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система цивільного права. Принципи та джерела цивільного права



Структура цивільного права це систематизована сукупність його елементів (цивільно-правових норм, інститутів, підгалузей чи розділів), розміщених в ієрархії і послідовності, обумовлених внутрішньою логікою даної галузі.

Норма цивільного права - це правило поведінки приватних осіб у сфері цивільного обороту, установлене їхньою угодою, актом законодавства чи виходяче з положень природного права.

Інститут цивільного права-сукупність норм, що регулюють визначені групи цивільних відносин (наприклад, інститут купівлі-продажу, інститут опіки і піклування, інститут задавнення позову й ін.).

Підгалузь цивільного права - це сукупність інститутів і окремих норм, що охоплюють своїм регулюванням цілісну групу відносин у сфері цивільного обороту (наприклад, право власності, зобов'язальне право, спадкоємне право і т.д.).

Зокрема, структура включає:

1. Загальні положення.

2. Речові права (Права на речі) - Право власності, права на чужі речі і т.п.

3. Зобов'язальне право. Договори.

4. Позадоговірні зобов'язання.

5. Авторські і суміжні права.

6. Спадкоємне право.

7. Сімейне право.

Говорячи про структуру цивільного права, слід зазначити, що викликає заперечення розподіл цієї галузі на загальну і спеціальну частини. Це зв'язано з тим, що в цивільному праві універсальної "загальної частини" немає. Вона складається як би з двох рівнів: є загальні положення, що стосуються всього цивільного права, а є загальні положення зобов'язального права. Більш того, можливий і третій рівень - загальні положення договірного права, загальні положення зобов'язань із заподіяння шкоди, загальні питання спадкоємного права і т.п. Тому відокремити "Загальну частину", як таку, практично неможливо.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...