Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технічні засоби безпечної експлуатації електроустановок за нормальних режимів роботи



Електрична ізоляція — це шар діелектрика або конструкція, виконана з діелектрика, котрим вкривається поверхня струмоведучих частин, або котрим струмоведучі частини відділяються одна від одної.

Огороджувальні пристрої. (вони поділяються на суцільні та сітчасті.)

Блокуванням називається автоматичний пристрій, за допомогою котрого запобігають неправильним, небезпечним для людини діям. Електричне блокування дозволяє вимикати напругу при відкриванні дверей огороджень, дверей корпусів та кожухів або при знятті кришок.

Розташування струмоведучих частин на недосяжній висоті або в недоступному місці забезпечує безпеку без огороджень та блокувань.

Для запобігання електротравматизму застосовують:

- захисне заземлювання;

- захисне занулення;

- відмикання;

- захисне розділення ел. мереж;

- малу напругу;

- подвійну ізоляцію;

- захист від переходу вищої напруги на сторону нижчої;

- вирівнювання потенціалів;

- ізолюючі вставки.

На практиці можуть поєднувати два і більше засобів безпеки.

Захисне заземлення – навмисне ел. з’єднання із землею або її еквівалентом металевих струмонепровідних частин, на яких може з’явитися напруга.

Електричне з’єднання із землею необхідно розуміти як з’єднання корпусів ел. установок із заземлюючим пристроєм.

Заземлюючий пристрій – це сукупність заземлювача і заземлюю чого провідника.

Заземлюючи провідники – металеві провідники, що з’єднують заземлюючи частини ел. обладнання із заземлювачем.

Заземлювач – металевий провідник або група провідників, що безпосередньо дотикаються до землі.

Основне значення захисного заземлення – запобігання ураженню струмом при дотиканні до корпуса та інших струмопровідних частин ел. установки, на яких з’явилася напруга.

Принцип дії захисного заземлення пояснюється зниженням напруги між корпусом, на якому вона з’явилася і землею до безпечного рівня.

Заземлювачі бувають:

-штучні (виключно для заземлення вертикальні і горизонтальні електроди);

- природні (металеві предмети, що знаходяться в землі і мають інше призначення: водопровідні труби, металеві конструкції будинків, які мають з’єднання з землею).

Для збереження захисних властивостей заземлюючи пристроїв спеціальними Правилами передбачено періодичність їх перевірки.

Захисне занулення – навмисне ел. з’єднання з нульовим захисним провідником металевих струмонепровідних частин, на яких може з’явитися напруга.

Захисне занулення є основним заходом захисту від ураження ел. струмом в ел. установках напругою до 1000В з глухо заземленою нейтраллю джерела живлення при дотиканні до металевих частин ел. обладнання, на яких з’явилась напруга внаслідок руйнування ізоляції. В мережах з напругою 660/380, 380/220 і 220/170В.

Занулюються всі ті металеві конструкції і струмонепровідні частини ел. обладнання, які підлягають захисному заземленню.

За конструкцією заземлюючи пристрої можуть бути:

- простими (один стержень або одна штаба);

- складними (кілька стержнів, з’єднаних між собою за допомогою металевої штаби).

Захисне відмикання – це швидкодіючий захист, що забезпечує автоматичне відмикання ел. установки при виникненні в ній небезпеки ураження людей ел. струмом.

Захисне розділення мереж – це розділення ел. мережі на окремі електрично нез’єднані між собою ділянки за допомогою розділяючого трансформатора.

Розділяючий трансформатор призначений для відокремлення приймача енергії від первинної ел. мережі і мережі заземлення.

Мала напруга – це напруга, номінальне значення якої не перевищує 42В і яка застосовується з метою зниження небезпеки ураження ел. струмом.

Малою напругою, як правило, живляться такі струмоприймачі: переносний ел. інструмент, місцеве освітлення, переносні лампи тощо.

Джерелом малої напруги можуть бути: батареї гальванічних елементів, акумулятори, випрямлячі, знижувальні трансформатори.

Первісна ізоляція складається з робочої і додаткової.

Додаткова ізоляція доповнює робочу з метою захисту від ураження ел струмом при її пошкодженні, оскільки в одному струмоприймачі існують два незалежних один від одного ступеня ізоляції.

Застосовують: у побутових приладах, переносних ел. інструментах, ел. лампах.


- позначається на інструменті.

Вирівнювання потенціалів – це метод зниження напруги дотику і кроку між точками ел. кола, до яких можливе одночасне дотикання, або на яких одночасно може стояти людина.

Вирівнювання потенціалів застосовують не як самостійний захід, а додатково до інших засобів захисту (наприклад, до заземлення або занулення).

Враховуючи високу чутливість с/г тварин до дії ел. струму вирівнювання ел. потенціалів повинно бути влаштоване так, щоб напруга дотику в нормальному режимі не перевищувала 0,5В.

Ізолюючі вставки – монтують у розріз металевих труб трубопроводів, щоб запобігти появі на автонапувалках, довільних установках небезпечних потенціалів, які можуть виникнути при пошкодженні ізоляції електроспоживачів.

Рекомендована література

1. Закон України «Про пожежну безпеку». К.

2. Беляков Г.И. Практикум по охране труда. М.: Агропромиздат, 1990.

3. Бутко Д.А. та інш. Практикум по охороні праці. К.: Урожай, 1993.

4. Гряник Г.Н. Охорона праці. К.: Урожай, 1994.

5. Денисенко Г.Ф. та інш. Охорона праці. К.: Урожай, 1993.

6. Шкрабак В.С., Казлаускас Г.К. Охрана труда. М.: Агропромиздат, 1989.

7.Охорона праці та промислова безпека: Навч. посіб. / К. н. ткачук, В. В. Зацарний, Р. В. Сабарно, С. Ф. Каштанов, Л. О. Мітюк, Л. Д. Третьякова, К. К.Ткачук, А. В. Чадюк. За ред. К. н. ткачука і В. В. Зацарного. – К.: ___ 2009 – __ с.

8.Протоєрейський О.С., Запорожець О.І..Основи охорони праці: [Навч. посіб. для студ. техн. спец. вищ. навч. закл.] / О.С.Протоєрейський, О.І.Запорожець; Нац. авіац. ун-т. — К., 2002. — 523 с





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 2059 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...