Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція № 7



Тема лекції: Електробезпека

План лекції:

1.Дія електричного струму на організм людини.

2.Фактори, що впливають на наслідки дії електричного струму.

3. Уявлення про напругу дотику та крокову напругу.

4.Засоби захисту від враження електричним струмом.

5.Захист від статичної та атмосферної електрики. Організація безпечної експлуатації електрообладнання.

1. Дія електричного струму на організм людини

Широке використання електроенергії у всіх галузях народного господарства зумовлює розширення кола осіб, котрі експлуатують електрообладнання. Тому проблема електробезпеки при експлуатації електрообладнання набуває особливого значення.

Сучасне с/г виробництво органічно пов’язане з широким використанням ел. Енергії.

Полегшуючи працю, ел. струм в той же час передбачає велику небезпеку для життя і здоров’я людей.

На відміну від інших джерел небезпеки ел. струм неможливо виявити без приладів дистанційно.

Наявність напруги виявляється дуже пізно, коли людина вже дотикнулася до неізольованих струмоведучих частин. Крім того, небезпека підвищується ще тим, що часто людина не може самостійно відірватися від них.

Ел. струм може вразити людину:

- при дотику до відкритих струмопровідних частин або дротів, ізоляція яких пошкоджена;

- від впливу ел. струму через дугу;

- при дотику до металевих частин обладнання, які випадково опинилися під напругою;

- при недопустимому зближенні великогабаритних машин з лініями електропередач (автокрани, зернозбиральні комбайни).

Досвід і досліди показали, що причини враження ел. струмом у с/г (кількість н.в.) виникає в результаті допуску до роботи з електроустаткуванням ненавченого персоналу і недбайливого відношення працюючих до засобів захисту.

Електробезпека - система організаційних і технічних заходів і засобів, які забезпечують людей від шкідливого і небезпечного впливу електричного струму, ел. дуги, електромагнітного поля і статичної електрики.

Електротравма — це травма, викликана дією електричного струму або електричної дуги.

Електротравми поділяються на два види:

електротравми, котрі виникають при проходженні струму через тіло людини, і електротравми, поява котрих не пов'язана з проходженням струму через тіло людини. Ураження людини в другому випадку пов'язується з опіками, засліпленням електричною дугою, падінням, а відтак — суттєвими механічними ушкодженнями. Існує також поняття «електротравматизм»

Електротравматизм — це явище, котре характеризується сукупністю електротравм, котрі виникають та повторюються в аналогічних виробничих, побутових умовах та ситуаціях. Осередок, джерело електротравматизму — та чи інша тимчасова або навіть постійна ситуація при експлуатації електроустановок, коли мають місце аналогічні випадки ураження людини струмом.

Проходячи через тіло людини, електричний струм справляє термічну, електричну та механічну (динамічну) дію. Ці фізико-хімічні процеси притаманні живій та неживій матерії. Одночасно електричний струм здійснює і біологічну дію, котра є специфічним процесом,властивим лише живій тканині.

Термічна дія струму проявляється через опіки окремих ділянок тіла, нагрівання до високої температури кровоносних судин, нервів, серця, мозку та інших органів, котрі знаходяться на шляху струму, що викликає в них суттєві функціональні розлади.

Електролітична дія струму характеризується розкладом органічної

рідини, в тому числі і крові, що супроводжується значними порушеннями їх фізико-хімічного складу.

Механічна (динамічна) дія — це розшарування, розриви та інші подібні ушкодження тканин організму, в тому числі м'язової тканини, стінок кровоносних судин, судин легеневої тканини внаслідок електродинамічного ефекту, а також миттєвого вибухоподібного утворення пари від перегрітої струмом тканинної рідини та крові.

Біологічна дія струму проявляється через подразнення та збудження живих тканин організму, а також через порушення внутрішніх біологічних процесів, що відбуваються в організмі і котрі тісно пов'язані

з його життєвими функціями.

2. Фактори, що впливають на наслідки дії електричного струму

Ел. струм, протікаючи через живий організм, спричиняє термічну, механічну, електролітичну і біологічну дії.

Ураження людей ел. струмом має свої специфічні особливості, оскільки організм людини не здатний на відстані виявляти електричну напругу.

Характер дії ел. струму при випадковому проходженні його через організм людини залежить від багатьох факторів:

1. Ел. опір шкіряного покрову людини 800-10000 Ом, він може змінюватися залежно від артеріального тиску, стану шкіри, інтенсивності потовиділення, маси тіла, при збудженні нервової системи, депресії, сп’янінні. (при простудних захворюваннях, туберкульозі, плевритах опір зменшується до 500 Ом). Опір тіла людини в практичних розрахунках приймається рівним 1000 Ом.

2. Від площі і щільності контакту.

3. Від сили і частоти проходження струму.

4. Від тривалості його дії.

Ел. напруга створює умови для проходження електричного струму через тіло людини, а різкі наслідки дії його на організм залежать від сили струму.

I = ампер сила струму (А) =

Ел. струм напругою 12-36 В не проходить через суху, здорову і чисту шкіру рук.

Струм напругою 127-120В практично проходить через усі ділянки шкіряного покрову людини.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 622 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...