Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання та ознаки виробничого підприємства



«Підприємство – самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності…» (Господарський Кодекс України). Підприємство створюється з додержанням вимог антимонопольно-конкурентного законодавства. Установчими документами є рішення про його утворення, статут (положення). Державна реєстрація проводиться у виконавчому комітеті міської (районної) державної адміністрації. Має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банку, печатку, а також товарний знак.

Підприємство діє на основі Статуту, який затверджується власником майна. У ньому визначається власник та найменування підприємства, його місцезнаходження, предмет і цілі діяльності, органи управління й порядок їх формування, компетенція та повноваження трудового колективу і його виборчих органів, порядок утворення майна, умови створення, реорганізації, розвитку та припинення діяльності.

Майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в балансі підприємства. Джерелами формування майна є: внески засновників; доходи від реалізації продукції та інших видів діяльності; доходи від цінних паперів; кредити; капітальні вкладення і дотації з бюджетів; майно, придбане в інших суб’єктів та інші не заборонені законодавством.

Сутність виробничого підприємства розкривається його місією, цілями, функціями, видами діяльності, типом виробництва, номенклатурою продукції, природою технологічних процесів, його організаційного устрою та структурою.

Місія як мета ціль визначає напрям підприємницької діяльності, які функціональні потреби суспільства збирається задовольняти підприємство (наприклад, забезпечення реалізації необхідності переміщення людей, вантажу; забезпечення залучення людей до інноваційних інформаційних технологій).

Цілі розкривають способи реалізації та збереження місії: виробляти потрібний продукт, або його купувати та продавати, чи вказувати споживачам де продукт можливо придбати, або продавати рецепти задоволення потреб новими способами.

Функції підприємства деталізуються його спроможністю перетворювати вхідні ресурси у продукти, забезпечувати виробництво необхідними ресурсами, розробляти (обирати) технологічні способи цих перетворювань, забезпечувати заданий рівень якості продуктів, спроможність управляти процесами виробництва, забезпечувати необхідний ритм виробництва тощо.

Крім того для виробничого підприємства характерні такі ознаки: підприємство взаємодіє з зовнішнім середовищем проявляє емерджентні властивості; підприємство має потенціал формування емерджентних властивостей; підприємство використовує емерджентні властивості суб’єктів зовнішнього середовища.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 308 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...