Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Окисні властивості кислот



Усі кислоти (крім НNO3 і концентрованої Н24) є окисниками за рахунок водневих іонів Н+, що утворюються при дисоціації у водних розчинах. Взаємодія цих кислот з відновниками супроводжується виділенням газоподібного водню:

Fе + 2НСІ = FеСІ2 + Н2 (13)

2 2
1 – окислення, відновник (Fe)

1 – відновлення, окисник (HCl).

За такою схемою протікають реакції проміж вказаними кислотами і металами, що знаходяться у ряду активності до Гідрогену.

Аніони нітратної і концентрованої сульфатної кислот є більш сильними окисниками, ніж іон . Тому при їх взаємодії з металами або неметалами водень не виділяється, а утворюються речовини з меншим ступенем окиснення: Нітрогену – від до , і Сульфуру – від до .

При взаємодії металів з нітратною кислотою утворюється сіль, вода і продукт відновлення Нітрогену , тип якого визначається активністю металу і концентрацією кислоти.

Усі метали, що знаходяться в ряду активності, умовно можна розбити на дві групи: від Літію до Феруму – активні метали, від Феруму (включно) і далі – малоактивні.

Активні метали у залежності від концентрації кислоти відновлюють нітроген до , ; а малоактивні – до , .

конц. MeNO3+H2O+ 2O (N2)

Me (акт.) + HNO3

розбав. MeNO3+H2O+ H4NO3

конц. MeNO3+H2O+ O2

Me (мало акт.) + HNO3

розбав. MeNO3+H2O+ O

Взаємодія активних металів з концентрованою сульфатною кислотою приводить до утворення H2S або S, а малоактивних – SO2.

Ме акт. MeSO4 + H2SO4+H2 (S)

Me+ H2SO4 (конц)

Ме неакт. MeSO4 + H2O + О2

Запитання для самоперевірки





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 387 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...