Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік вибуття основних засобів



Відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» виключення зі складу активів об’єкта основних засобів може відбутися

– внаслідок невідповідності критеріям визнання активу, тобто ліквідації;

– продажу;

– безоплатної передачі.

Для списання об'єктів основних засобів, що стали непридатними, як і для їх при­ймання, створюється комісія. За такими об'єктами складається «Акт на списання осно­вних засобів» (форма № ОЗ-З). У цьому акті визначаються витрати на ліквідацію об'єк­та, вартість матеріалів, оприбуткованих при ліквідації об'єкта, робиться розрахунок ре­зультатів від ліквідації.

Згідно з п.34 П(С)БО 7 фінансовий результат від вибуття основних засобів визнача­ється як різниця між доходом від вибуття основних засобів і їх залишковою вартістю, непрямими податками і витратами, пов'язаними з таким вибуттям, витратами на лікві­дацію об'єкта.

Ціна, за якою підприємство реалізує основні засоби, може бути на рівні залишкової вартості, вищою або нижчою за неї. Різниця ця списується або на рахунки витрат (9 чи 8 класу), або на рахунки 7 класу і закривається на фінансовий результат, зменшуючи або збільшуючи його.

У разі вибуття має бути списаний знос об'єкта, який було нарахована за весь термін його експлуатації.

Приклад відображення в обліку операції з продажу об'єкта основного засобу наведено в табл.

Таблиця

№ п/п Зміст господарської операції Дебет Кредит Сума, грн.
  Списано залишкову вартість об'єкта «Собівартість реалізова­них необоротних активів» «Основні засоби»  
  Списано знос об'єкта 131 «Знос основних засобів» «Основні засоби»  
  Відображено продаж об'єкта за договірною вартістю «Розрахунки з різними дебіторами» «Дохід від реалізації необоротних активів»  
  Нараховано податкові зобов'язання з ПДВ «Дохід від реалізації необоротних активів» 641 «Розрахунки за податками»  
  Зараховано на поточний рахунок виручку від реалізації «Поточні розрахунки в національній валюті» «Розрахунки з різними. дебіторами»  
  Списано на фінансо­вий результат залиш­кову вартість об'єкта «Результат іншої звичайної діяльності» «Собівартість реалізованих необоротних активів»  
  Списано дохід, отри­маний від реалізації основних засобів на фінансовий результат «Дохід від реалізації необоротних активів» «Результат іншої звичайної діяльності»  

Вибуття основних засобів (ліквідація за фактом зносу, реалізація на сторону, без­оплатна передача та ін.) оформляється актами форми ОЗ—1 та ОЗ—3. В них фіксуються первісна вартість об'єкта і суми зносу. Інвентарна картка з картотеки вилучається (дола­ється до акта), про що робиться запис в інвентарних списках основних засобів за місця­ми їх перебування.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...