Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з оплати праці



Аналітичний облік розрахунків з оплати праці ведеться за ко­жним працівником, видами виплат і утримань в розрахунково-платіжних відомостях або Книзі обліку розрахунків з оплати праці.

Розрахунково-платіжну відомість відкривають на місяць на кожну бригаду, ферму та інші виробничі підрозділи. Ці відомості зберігають у спеціальних папках окремо від первинних та інших документів.

В книзі обліку розрахунків з оплати праці на кожного праців­ника відводять один рядок, на якому протягом року у відповідних графах записують за кожний місяць дані про нарахування, видачу оплати праці і утримань з неї.

На підставі первинних документів з обліку праці, накопичува­льних відомостей, журналів обліку витрат щомісячно складається «Зведена відомість нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об'єктами обліку» ф. № 10.2.1. с.-г. В цій відомості відображають кількість відпрацьованих людино-годин, суму нарахованої оплати праці та відрахувань від неї відповідно 1. 1 діючого законодавства за об'єктами обліку, виробничими під­розділами та в цілому по підприємству.

Проти кожної суми нарахованої оплати праці зазначають ко­респондуючий рахунок. Ця відомість є підставою для записів у виробничі звіти, Відомість аналітичного обліку (ф. № 10.2.4 с.-г.) із рахунком 65 «Розрахунки за страхуванням».

Зведена відомість нарахування та розподілу оплати праці та відрахувань від неї за об'єктами обліку (ф. № 10.2.1. с.-г.) вико­ристовується для обліку фонду оплати праці по підприємству та виробничих підрозділах.

Для обліку розрахунків по субрахунку 662 «Розрахунки з депонентами» ведуть «Книгу обліку розрахунків з депонента­ми» ф. 10.2.2 с.-г. Записи в книгу здійснюються на підставі складених касиром реєстрів невиданої заробітної плати в кон­кретному звітному періоді з посиланням на номер платіжної відомості.

Виплата депонованих сум здійснюється за видатковими касо­вими ордерами, про що робиться відмітка в Книзі обліку розра­хунків з депонентами ( ф. № 10.2.2.с.-г.).

Для контролю за використанням фонду оплати праці і станом розрахунків з оплати праці з робітниками і службовцями склада­ється «Зведена відомість за розрахунками з робітниками і службовцями» ( ф.№ Ю.2.З.). Ця відомість складається на під­ставі показників розрахунково-платіжних відомостей за звітний місяць або книги розрахунків з оплати праці. Підсумок нарахова­ної оплати праці по відомості ф. № 10.2.3 с.-г. Звіряють з показ­никами Журналу-ордера № 10.2 с.-г.

На рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» ве­деться узагальнення інформації про розрахунки за виплатами працівникам, які належать як до облікового, так і до не обліково­го складу підприємства, — з оплати праці (за всіма видами заро­бітної плати, премій, допомог тощо), за не одержані в установле­ний строк з каси підприємства суми виплат працівникам, за іншими поточними виплатами.

Рахунок 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» має такі субрахунки:

• 661 «Розрахунки за заробітною платою»;

• 662 «Розрахунки з депонентами»;

• 663 «Розрахунки за іншими виплатами».

За кредитом рахунку 66 «Розрахунки за виплатами праців­никам» відображаються нарахована працівникам підприємства основна та додаткова заробітна плата, премії, допомога по тимча­совій непрацездатності, інші належні до нарахування працівни­кам виплати, за дебетом — виплата основної та додаткової заро­бітної плати, премій, допомоги по тимчасовій непрацездатності тощо; вартість одержаних матеріалів, продукції та товарів у ра­хунок заробітної плати (погашення заборгованості перед праців­никами за іншими виплатами); утримання податку з доходів фі­зичних осіб, збору на обов'язкове державне пенсійне страху­вання, внесків на загальнообов'язкове державне соціальне стра­хування, платежів за виконавчими документами та інші утриман­ня з виплат працівникам.

Заборгованість підприємства з виплат працівникам у разі одержання підприємством готівки для виплати через касу під­приємства та неотримання її працівниками в установлений строк відображається за дебетом субрахунків 661 «Розрахунки за заробітною платою» і 663 «Розрахунки за іншими випла­тами» та кредитом субрахунку 662 «Розрахунки з депонен­тами».

На субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами» ве­деться облік розрахунків за виплатами, що не належать до фонду оплати праці, зокрема допомога з часткового безробіття, допомо­га з тимчасової непрацездатності.

Аналітичний облік розрахунків ведеться за кожним працівни­ком, видами виплат і утримань.

Таблиця 5.2

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ ОПЛАТИ ПРАЦІ





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 2471 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...