Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ТЕМА 20. Поетична творчість Ю.Федьковича



План:

1. Літературно-естетичні погляди Ю.Федьковича. Поезія „Нива” як своєрідний мистецький маніфест автора.

2. Образ Т.Шевченка у поезіях „Оскресни, Боян!”, „Осьмий поменник...”, „Співанка”.

3. Тематично-ідейний зміст поезії Ю.Федьковича:

a) тема призначення і ролі поета у суспільстві („Сам”, „Доля”, „Убогий легінь”);

b) зображення народно-визвольного руху, уславлення його керівників („Браття-опришки”, „З окрушків”, поеми „Лук”ян Кобилиця”, „Добуш”);

c) патріотичні мотиви („Рожа”, „Мій сардак”, „У полі, гей, у полі”);

d) жовнірська тема („У Вероні”, „Дезертир”, „Золотий лев”, „Рекрут”, поеми „Дезертир”, „Новобранчик”).

4. Багатоплановість, жанрова специфіка та художні особливості поезії Ю.Федьковича „Пречиста діво, радуйся, Маріє”.

5. Художня майстерність Ю.Федьковича-поета: поєднання лірики та епосу, особливості метрики (класична і народнопісенна), образно-словесні засоби.

6. Доведіть або спростуйте тезу О.Маковея про Ю.Федьковича: „...співав так, як народ співає: тут і фразеологія народна, і ритміка народних пісень, і та люба наївність та щирість, якою народ своїми піснями добирається до наших сердець”.

Тексти

Нічліг. Товариш. Під Маджентов. Думи мої До руського боянства. При відході. Пречиста діво, радуйся, Маріє! Молитва. Русь. Україна. Оскресни, Боян! Співацька добраніч. Святий вечір. Дезертир. В арешті. Співанка. У Вероні. Трупарня. На могилі мого брата. Добуш. Юрій Гінда. Киртчалі. Золотий лев. Стрілецька пригода. Нива. Буковина. Мій сардак.. До мого брата Олекси Чернявського… Зіронько моя. З окрушків. Осьмий поменник Тарасові Шевченкові на вічную пам”ять. Осьмий поменник Тарасові Григоровичеві Шевченці на вічную пам”ять. Дикі думи. Шипітські берези. Що я люблю, в що вірую, на що надіюсь.

Завдання:

1. З”ясувати, як виявляються сатиричні традиції Т.Шевченка у сатирі Ю.Федьковича („Я згадав”, „Страж на Русі”) (письмово).

2. Зробити ідейно-художній аналіз однієї з поезій Ю.Федьковича, присвячених жовнірській темі (письмово).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1445 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...