Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Я лише в простім стані щасливим бути можу, бо ще лиш в простім стані добре серце, гонор, поезію найти можна, а інде? – рідко або ніколи



Ю.Федькович

Се, безперечно, одна з найоригінальніших літературних фізіономій в нашій літературі. Так і здається, що природа гуцульської землі і гуцульської породи зложила в ньому що мала найніжнішого і найсердечнішого: чаруючу простоту й мелодійність слова, теплоту чуття і той погідний, сердечний та неколючий гумор, котрий так і липне до серця кожного слухача…

І.Франко

Федькович першим на всю закордонну Україну звернувся безпосередньо до народу, черпаючи у нього мотиви й зміст для своїх творів, - принаймні кращих, - і цим зайняв в історії українського письменства помітне місце.

С.Єфремов

Співав так, як народ співає: тут і фразеологія народна, і ритміка народних пісень, і та люба наївність та щирість, якою народ своїми піснями добирається до наших сердець.

О.Маковей

Болі, тугу, надії й розчарування рекрутського та вояцького життя оспівував він так, як ніхто другий.

І.Франко


ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1. Лірика Т.Шевченка І періоду творчості

План

1. Специфіка естетики Т.Шевченка (фольклоризм, народність, націоналізм, гуманізм, історизм).

2. Мотиви, образи, ідейне спрямування та художня специфіка лірики раннього періоду.

3. Розвиток жанру балади: традиції та новаторство.

4. Розвиток історичної тематики (теми, проблеми, жанри, художня специфіка опрацювання).

5. Доведіть або спростуйте тезу Є.Маланюка про Т.Шевченка: „ Романтизм його завжди проектується на реальну Україну, він має сталий контакт з дійсністю, з пейзажем, з історією, з долею людей”.

Тексти

Причинна. Думка (“Тече вода в синє море…”). Тарасова ніч. На вічну пам”ять І.Котляревському. Катерина. Перебендя. Тополя. Думка („Нащо мені чорні брови...”). До Основ”яненка. Іван Підкова. “Думи мої, думи мої…”. Утоплена. Гамалія. Н.Маркевичу („Бандуристе, орле сизий...”).

Завдання:

1. З”ясувати історичну основу поем Т.Шевченка „Іван Підкова”, „Тарасова ніч” та „Гамалія” (письмово).

2. Проаналізувати ритмічну структуру балади Т.Шевченка „Причинна” (письмово).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...