Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Русь та татаро-монгольська навала



На початку ХІІІ ст. руським землям загрожувала небезпека з боку полчищ монголо-татар. В той час вони об’єдналися під проводом Темучина, який у 1206 р. перейняв на себе титул Чингізхана – великого хана – і повів своє військо на захід. До 1211 р. було завойовано землі бурят, якутів, киргизів, уйгур, у 1217 р. – Північного Китаю, у 1219-21 рр. - Середня Азія. У 1220-1222 р.р. було завойовано Закавказзя. У 1222 р. на Дону половці зазнали поразки, половецький князь Котян звернувся за допомогою до галицького князя Мстислава Удалого. Південно-руські князі вирушили разом із загоном половців у приазовський степ і наприкінці травня 1223 р. вони досягли р. Калка (нині територія Володарського району району Донецької області, заповідник „Кам’яні Могили”), де й відбулася битва з татаро-монголами. Мужньо тримались руські війська, але через неузгодженість дій вони були розбиті. Перемога на Калці відкривала кочовникам дорогу на Русь. Однак, татаро-монголи повернули назад, до дому щоб прийти знову через 14 років. Новий похід планувався як загальномонгольський: у підкріплення Бату було направлено 14 „царевичів”, нащадків Чингізхана, із своїми ордами. Восени 1236 р. в межах Волзькой Булгарії орди з’єдналися, почалася навала Батия.

На весні 1237 р. завойовники перейшли Волгу і почали війну. У розпорядженні Батия було близько 150 тис. кінних воїнів, об’єднаних єдиним командуванням, добре озброєних, звичних до тривалих переходів. Першим містом, яке стало на шляху завойовників, була Рязань. Після 5 днів облоги стіни Рязані, зруйновані могутніми знаряддями, не витримали і 21 грудня 1237 р. місто „лягло”. Далі військо Батия рушило на Коломну. На межі свого князівства, під Коломною, що прикривала зручний зимовий шлях до стольного Володимира, вирішив зустріти завойовників великій князь Юрій Всеволодович. Він зумів зосередити на шляху Батия досить значне військо. Зіткнення під Коломною можна вважати однією з центральних подій походу Батия на Північно-Східну Русь. Це була спроба об’єднаної раті стримати навалу на межі Володимирського князівства. Тільки велика чисельна перевага дозволила Батию зламати опір руських полків під Коломною.

4 лютого 1238 р. ординці підійшли до Володимира – столиці Північно-Східної Русі. Великий князь вже покинув місто „з малою дружиною”, і оборону очолювали його сини Всеволод і Мстислав та воєвода Петро Ослядяковіч. Володимир оборонявся 8 днів. Є дані про наполегливий опір Переяславля-Заліського, який був добре укріплений. Бої під Переяславлем продовжувалися 5 днів, і узяли його ординці великими силами. 22 лютого ординці обложили Торжок, фортецю на шляху до Новгорода. Торжок мав велике стратегічне значення, є підстави вважати, що керував облогою сам Батий, поки решта його раті спустошувала міжріччя Оки і Волги. Тільки після двотижневих безперервних нападів, 5 березня, Торжок „ліг”. Ще одна польова битва відбулася на р. Сить, притоці Мологи, де великий князь Юрій Всеволодович збирав полки для боротьби з Батиєм. Літопісні вісті про саму битву дуже короткі і не ясні. Руські полки не витримали удару ординської кінности, „убієн” був великий князь Юрій Всеволодович.

На початку березня 1238 р. ординські загони виявилися розкиданими на величезному просторі від Торжка до Вологди, і зібрати їх разом для походу на „північну столицю” Русі (Новгород) до настання весняної відлиги було неможливо. Широко відома героїчна оборона Козельська на протязі двох місяців. Узяття Козельська, „злого міста”, як назвали його монголи, означало майже повне підпорядкування Батию території Північно-Східної Русі. Восени 1239 р. навали занали південноруські землі. Головні сили підійшли до Переяслава, решта рушила на Чернигів. Міста завзято захищалися, але були захоплені та зруйновані. Наступного 1240 року татаро-монголи підійшли до Києва. Обороною міста керував воєвода галицько-волинського князя Дмитро. На початку грудня 1240 г. почався штурм Києва. З 40 великих споруд міста вціліло 6, з 9 тисяч дворів – не більш 2 тисяч. Захопивши Київ, татаро-монголи рушили на Волинь, Поділля, Галичину, де взяли з боєм укріплені міста. На початку 1241 р. ординці дійшли до Польщі, зруйнували Люблін, Краків, Сандомір. У 1242 р. вони вступили у Хорватію, зруйнували Загреб.

Однак, просування на Захід орд, послаблених впертим опором населення, нарешті припинилося. Батий повернув на Схід. На Нижній Волзі він заснував державу Золота Орда зі столицею Сарай, в залежність від якої потрапили руські князівства. Хани Золотої Орди стали видавати князям ярлики – грамоти на князювання, князі мусили негайно з’являтися до хана, сплачувати данину. Русь була перетворена на провінцію, яка забзпечувала Орду усім необхідним. Ця залежність тривала понад 240 років і увійшла в історію під назвою „татаро-монгольського іга.”

Існує два основних підходу до оцінки татаро-монгольської залежності Русі від татаро-монголів та її форм: традицийний та євразийський.

Засновниками традицийной концепції були видатні вчені 19 ст. Соловьев С.М. та Ключевський В.Й. Цієй точки зору дотримується більшість радянських та сучасних істориків. Вони вважають, що було татаро-монгольське іго, як система своєрідниї співвідносин зовойовників (монголів) та тих, кого премогли (руських). Було зазначено основні форми залежності Русі від Орди. Політична: отримання руськими князями від ханів Золотой Орди ярликів (спеціальних грамот) на право князювання в родових (вотчинних) землях. Фінансова: плата Русью данини Золотой Орді – «золотоординський вихід» (продуктами, ремесленими виробами, коштами, челядью). Військова: необхідність поставляти руських воїнів до монгольського війська.

Засновниками євразійської концепції були Вернадський Г.В. та Гумільов Л.М. Вони вважали, що ніякого іга на Русі не було. Існували союзіні співвіднощення Русі та Золотой Орди: Русь платила данину, а Орда забеспечивала безпеку руських князівств. Тобто розвивались відносини середньовічного типу «сюзерен-вассал».

Тривале панування Золотої Орди на Русі загальмувало хід її розвитку, але не припинило зовсім. Починаючи з Олександра Невського, руські князі неодноразово спиралися на могутність та військо Золотой Орди у боротьбі за політичну владу. Частіше за інших це робили московські князі, які використовували династичні шлюби, додаткові фінансові виплати (фактичний підкуп), союзні стосунки з Ордою. Спрямована антиординська боротьба князівств за встановлення національного та державного суверинитету велася протягом двох століть. Найбільш відомими битвами проти татаро-монголів у 14 столітті за часів Дмитра Донського були битва на р. Вожа (1378 р.), Куликовська битва (1380 р.) Остаточно руськи землі були визволені від ординського ярма Іваном ІІІ у 1480 р. (так зване „велике стояння на р. Угра”).

ПОЧАТОК ОБ”ЄДНАВЧИХ ПРОЦЕСІВ

В ЗЕМЛЯХ ПІВНІЧНО-СХІДНОЙ РУСІ (ХІІІ-ХІV cт.ст.)

Середина ХІІІ - ХІV cт.ст. – досіть складной період в руськой історії, це апогей політичного дроблення Русі. Продовжувалися феодальні династичні усобиці, князі втягнули в цю боротьбу монголо-татар. Князь, якой мав ярлик на велике князювання, був головою лише номінально, продовжувалося виділення нових удільних князівств. Найбільш активними з нових земель були Тверське (з 1246 р.) та Московське (з 1276 р.). Вони стали головними супротивниками в політичної боротьбі за владу в князівствах Північно-Східної Русі. Боротьба за великокнязівський володимирський стіл із почерговим успіхом продовжувалась на протязі всього 14 століття. Перемогу одержали московські князі, які в другій половині 14 ст. очолювали об”єднавчий процес, а в 15 ст. Москва стала століцею нової могутньої держави.

Основними напрямками боротьби за першість у політичному об’єднанні Північно-Східний Русі були: боротьба за ярлик на велике князювання; політичний союз із православною церковью; вигідні відношення із Ордою.

Тверське князівство

Займало територію по верхній течії р. Волги та її притоках. Столиця – Тверь (при впадінні р. Тверці до р. Волги, вперше згадується під 1208 р.). Відокремлено Ярославом Всеволодовичем із складу Переяславль-Залеського в якості уділусину Ярославу в 1247 р. Міста князівства: Кашин, Коснятин, Зубців, Стариця, Холм, Микулін, Дорогобуж (поступово навколо них утворювались удільні княжіння тверского дома). Князівство зміцніло в другій половині 13 ст., а все 14 ст. вело запеклу боротьбу за політичну першість у всій Північно-Східній Русі. Головним суперником Твері в цій боротьбі була Москва.

Московське князівство

Бу­ло роз­та­шо­ва­но в центрі єв­ро­пей­сь­кої ча­с­ти­ни Ро­сії, у по­між­рі­ч­чі рік Оки та Во­л­ги, на р. Мо­с­к­ва. Сто­ли­ця – Мо­с­к­ва, впе­р­ше зга­ду­єть­ся в ле­то­пи­су під 1147 р. Кня­зів­с­т­во ви­ни­к­ло в дру­гій по­ло­ви­ні 13 ст. при ви­ді­лен­ні уді­лаДа­ни­­лі - мо­ло­д­ше­му си­ну Оле­к­са­н­д­ра Не­всь­ко­го (в 1263 р. за за­по­ві­том Оле­к­са­н­д­ра Не­всь­ко­го. Але, Да­нилі бу­ло всьо­го два ро­ки, він жив і ви­хо­ву­ва­в­ся при дво­рі сво­го стар­шо­го бра­та - Ди­ми­т­ра Оле­к­са­н­д­ро­ви­ча, який, ставши ве­ли­ким во­ло­ди­мир­сь­ким кня­зем, під­тве­р­див ба­ть­ків­сь­ке роз­по­ря­джен­ня.). Склад міст та уді­лов Мо­с­ков­сь­ко­го кня­зів­с­т­ва по­стій­но по­ши­рю­ва­в­ся в хо­ді центра­лі­за­ці­ї. Зве­ли­чен­ня Мо­с­к­ви ак­ти­в­но про­хо­ди­ло на про­тя­зі всьо­го 14 ст. в бо­ро­ть­бі з Твер’ю, яка осо­б­ли­во жо­р­с­то­ко ве­лась при Іва­ні Ка­ли­ті та Дми­т­рі Дон­сь­ко­му. Пі­с­ля пе­ре­мо­ги на Ку­лі­ко­во­му по­лі (1380 р.), яка бу­ла оде­р­жа­на об­’є­д­на­ним ру­сь­ким вій­сь­ком під ке­рі­в­ни­ц­т­вом ве­ли­ко­го кня­зя мо­с­ков­сь­ко­го та во­ло­ди­мир­сь­ко­го Дми­т­ра Дон­сь­ко­го, ви­зна­чи­лись шля­хи та ме­то­ди центра­лі­за­ції, від­па­ли мо­ж­ли­ві рані­ше аль­те­р­на­ти­в­ні ва­рі­а­н­ти об­’­є­д­на­в­чо­го про­це­су.

Московська та Тверська князівські династії (ХІІІ-ХІV cт.)

ЯРОСЛАВ ВСЕВОЛОДОВИЧ вел.кн.волод.1238-46

 
 


ОЛЕКСАНДР НЕВСЬКИЙ ЯРОСЛАВ ТВЕРСЬКИЙ**

кн.новг.1236-51,вел.волод.1253-63 кн.твер.1246-71, вел.влад.1263-71

       
 
   
 


ДМИТРО ДАНИЛА * СВЯТОСЛАВ МИХАЙЛО

вел.кн.влад.1276-94 кн.моск.1263(1276)-1303 кн.твер.1271-82 кн.твер.1282-

1319, з 1304 -

вел.волод.

       
   
 


ЮРІЙ ІВАН КАЛІТА ДМИТРО ВАСИЛЬ ОЛЕКСАНДР кн.моск.1303-25 кн.моск.1325-40 твер.кн.1319-25, вел.твер. кн.твер.і вел. вел.вол.1319-23 з 1327-вел.волод. вел.волод.с 1323 1345-47, волод.1325-27

1359-64 твер.1337-39

 
 


СЕМЕН ГОРДИЙ ІВАН II ВСЕВОЛОД МИХАЙЛО кн.моск. і вел.волод. кн.моск. і вел.волод. кн.вел.твер.1347-48 вел. твер.1364-99

1340-53 1353-59 вел. вол.1368-73,75

ДМИТРО ДОНСЬКИЙ ІВАН

кн.моск. і вел.волод.1359-89 кн.кашин.1389-99

вел.твер.1399-1425

* Князі московські

**Князі тверські

Основні причини швидкого політичного підвишення Москви

1. Вигідне географічне розташування, яке надавало збільшення населення, торгові та воєно-політичні перевагі

2. Особисті здібності перших московських князів, політична спритність та господарювання

3. Підтримка з боку церкви, переїзд митрополита з Володимира до Москви, перетворення Москви на центр руського православ’я вже у І чверті 14 ст.

4. Союз із Ордою, її підтримка в жорстокой та тривалой боротьбі за владу

БОРОТЬБА МО­С­К­ВИ ТА ТВЕ­РІ ЗА ПО­ЛІ­ТИ­Ч­НУ ВЛАДУ У 14 cт.

Бо­ро­ть­ба Мо­с­к­ви та Тве­рі за по­лі­ти­ч­ну першість, ос­но­в­ним про­явом якої в добу центра­лі­за­ції бу­ло стве­р­джен­ня на ве­ли­ко­кня­зів­сь­ко­му Во­ло­ди­мир­сь­ко­му сто­лі, по­ча­ла­ся з 1304 р. Тоді яр­лик на ве­ли­ке кня­зів­с­т­во, який ра­ні­ше на­ле­жав Дими­т­рію (1276-1304), стар­шо­му си­ну Оле­к­са­н­д­ра Не­всь­ко­го, був пе­ре­да­ний твер­сь­ко­му кня­зю Ми­хай­лу. Пра­во на ве­ли­ке кня­жін­ня за­пе­ре­чує мо­с­ков­сь­кий князь Юрій Да­ни­ло­вич, онук Оле­к­са­н­д­ра Не­всь­ко­го. При­ві­дом до по­ча­т­ку во­є­них дій ста­ла пе­ре­да­ча Мо­с­к­ві зе­мель Пе­ре­яс­ла­в­ль-­За­ле­сь­ко­го кня­зів­с­т­ва. Мо­с­к­ва встановила ди­на­с­ти­ч­ні стосункі з Ор­дою, які бу­ли за­кре­п­ле­ні шлюбом Юрія Да­ни­ло­ви­ча. Під час во­є­них дій дружіна мо­с­ков­сь­ко­го кня­зя (се­с­т­ра ор­дин­сь­ко­го ха­на) опи­ни­ла­ся в по­ло­ні у тверського князя і по­ме­р­ла. У від­по­відь Юрій Да­ни­ло­вич в 1318 ро­ці до­би­в­ся не тіль­ки пе­ре­да­чи йо­му ве­ли­ко­кня­зів­сь­ко­го яр­ли­ка, але і стра­ти Ми­хай­ла Яро­сла­ви­ча Твер­сь­ко­го. В 1325 ро­ці Юрій Да­ни­ло­вич став же­р­т­вою по­мсти і був уби­тий в Ор­ді твер­сь­ким кня­зем Дми­т­рі­єм Грі­з­ні Очі, який за­хо­пив ве­ли­ко­кня­зів­сь­кий яр­лик. Вла­да остан­ньо­го бу­ла не­до­в­гою: за са­мо­суд йо­го бу­ло ви­з­ва­но до Ор­ди і стра­че­но ра­зом з си­ном. Але ве­ли­ко­кня­зів­сь­кий яр­лик бу­ло збе­ре­же­но в твер­сь­ко­му до­мі, у бра­та стра­че­но­го – Оле­к­са­н­д­ра Ми­хай­ло­ви­ча.

В 1327 ро­ці у Тве­рі спа­ла­х­ну­ло ан­ти­мо­н­голь­сь­ке по­вс­тан­ня, чим і ско­ри­с­та­в­ся мо­с­ков­сь­кий князь Іван Ка­лі­та, який при­ймав участь в при­ду­шен­ні цьо­го по­во­с­тан­ня і до­би­в­ся не тіль­ки пе­ре­да­чі йо­му ве­ли­ко­кня­зів­сь­ко­го яр­ли­ка, але і ви­гнан­ня з Тве­рі Оле­к­са­н­д­ра Ми­хай­ло­ви­ча. З цьо­го часу по­чи­на­єть­ся шви­д­ке зро­с­тан­ня Мо­с­к­ви: ра­зом з яр­ли­ком Ка­лі­та отри­мав пра­во на збір зо­ло­то­ор­дин­сь­ко­го “ви­хо­ду” і мо­ж­ли­вість від­ку­пи­ти у Ор­ди яр­ли­ки на Га­лич, Угліч, Бі­ло­озе­ро, які увій­ш­ли до скла­ду мо­с­ков­сь­кої “о­т­чи­ни”. Мо­с­к­ва отри­мує ста­тус ве­ли­ко­го кня­жін­ня, в 1326 ро­ці ту­ди з Во­ло­ди­ми­ра пе­ре­їз­дить ми­т­ро­по­лит Пе­т­ро. К кі­н­цю пра­в­лін­ня Ка­лі­ти Мо­с­к­ва ста­ла фі­нан­со­вим, ре­лі­гій­ним, ад­мі­ні­с­т­ра­ти­в­ним, куль­ту­р­ним центром Пі­в­ні­ч­но­-Схі­д­ної Ру­сі (фа­к­ти­ч­ною сто­ли­цею), а мо­с­ков­сь­кі кня­зі – на­ща­д­ки Іва­на Ка­лі­ти – ве­ли­ки­ми во­ло­ди­мир­сь­ки­ми.

Бо­ро­ть­ба Мо­с­к­ви та Тве­рі рі­з­ко за­го­с­т­ри­лась в дру­гій по­ло­ви­ні 14 ст., ко­ли ве­ли­ко­кня­зів­сь­кий яр­лик пе­ре­йшов до ма­ло­лі­т­ньо­го мо­с­ков­сь­ко­го кня­зя Дми­т­ра Іва­но­ви­ча (1359 р.). Тверь ак­ти­ві­зу­ва­ла бо­ро­ть­бу за пре­стол, взя­в­ши в со­ю­з­ни­ки Ве­ли­ке Лі­то­всь­ке кня­зів­с­т­во. Ча­с­ти­ною ці­єї бо­ро­ть­би ста­ли по­хо­ди Оль­ге­р­да на Мо­с­к­ву (1368, 1370, 1372 рр.). Мо­с­к­ва ви­три­ма­ла, Оль­герд пі­с­ля по­ра­з­ки пі­шов на по­сту­п­ки, а Дми­т­ро Іва­но­вич ор­га­ни­зував за­га­ль­но­ро­сій­сь­кий по­хід про­ти Тве­рі (1375 р.). На­с­лід­ком цїх подій ста­ла до­го­ві­р­на гра­мо­та мо­с­ков­сь­ко­го і твер­сь­ко­го кня­зів, в якій остан­ній ви­зна­вав се­бе “мо­ло­д­шим” бра­том Мо­с­к­ви. Пе­ре­мо­гу, а та­кож вій­сь­ко­во-­по­лі­ти­ч­ний со­юз кня­зів Пів­ни­ч­но-­Схі­д­ної Ру­сі за­крі­пив ре­зуль­тат Ку­ли­ков­сь­кої би­т­ви, пі­с­ля якої за Мо­с­к­вою за­крі­пи­в­ся ста­тус на­ці­о­на­ль­ної сто­ли­ці. По­лі­тич­на роль Тве­рі змі­ц­ні­ла в ро­ки фе­о­да­ль­ної вій­ни 1425-1450 рр., ко­ли опо­зи­ція до мо­с­ков­сь­кої ве­ли­ко­кня­зів­сь­кої вла­ді при­ве­ла її до ста­ну супро­ти­в­ни­ків Ва­си­ля II. Пі­с­ля пе­ре­мо­ги остан­ньо­го мир з Мо­с­к­вою був за­кре­п­ле­ний ди­на­с­ти­ч­ним шлю­бом май­бу­т­ньо­го го­су­да­ря всі­єї Ру­сі Іва­на III з твер­сь­кою кня­ж­ною Ма­рі­єю Бо­ри­сів­ною, брат якої – Ми­ха­и­ло Бо­ри­со­вич, ви­знав вла­ду Іва­на III. Взи­м­ку 1484-1485 рр. Іван ІІІ ор­га­ні­зу­вав остан­ній ве­ли­кий по­хід на Тверь, в ре­зуль­та­ті яко­го Твер­сь­ке кня­зів­с­т­во пе­ре­ста­ло іс­ну­ва­ти. Йо­го зе­м­лі бу­ли пе­ре­да­ні в уділ кня­зю Іва­ну Мо­ло­дому (на­сту­п­ни­ку Іва­на ІІІ), а пі­с­ля йо­го за­ги­бе­лі в 1490 ро­ці вій­ш­ли до скла­ду за­га­ль­но­де­р­жа­в­ної те­ри­то­рії Ро­сій­сь­кої центра­лі­зо­ва­ної дер­жа­ви.

ДИНАСТІЧНА (ФЕОДАЛЬНА) ВІЙНА 1425-1450 рр.

Феодальна війна другої чверті 15 ст. велась між окремими гілками московського князівського дома (сином та онуками Дмитра Донського). В 1425 році до влади прийшов десятирічний Василь ІІ, опікуном якого було призначено його діда – великого літовського князя Вітовта Кейстутовича. Значну роль в керівництві держави грали його матір – Соф’я Вітовтовна - і митрополит Фотій. Владу у Василя ІІ оспорювали його дядька – Юрій Звенігородський (син Дмитра Донського) і діти останньго – Василь Косий та Дмитро Шемяка.

Ця боротьба отримала назву останньої феодальної війни. Її передпосилками були: боротьба родинного (прямого: від батька до сина й унука) та родового (непрямого, за старшістю у роді: від брата до брата) принципів престолоспадкування; протиріччя у тексті зоповіту Дмитра Донського, що надало можливість трактування з різних спадкоємних принціпів; особисте суперництво за владу у Москві нащадків Дмитра Донського.

Поділяють два основних етапи: 1. 1425-1434 рр., 2. 1434-1450 рр.

При цьому другий етап ділиться на внутрішні періоди:

а)1434-1436 рр., б)1436-1446 рр., в)1446-1450 рр.

У 1425 р. малолітній Василь ІІ зайнял московський престол не маючи ханського ярлика, який був отриманий тільки у 1431 р. Не ураховуючи це, у 1433 р. почалося військово-політичне протистояння потенційних спадкоємців. На першому етапі боротьби головна роль належала Юрію Звенігородському, який спирався на окраїни Північно-Східної Русі і двічі (1433 р., 1434 р.) захоплював Москву. У 1434 році він помирає в Москві. На другому етапі боротьбу продовжують його діти (Василь Косий та Дмитро Шемяка), втягуючи до боротьби все нові райони (Новгород, Тверь, Вологда). Внутрішня періодизація другого етапа війни пов’язана з конфліктами між Василем Косим та Дмитром Шемякою. У ході боротьби були осліплені Василь Юрійович (у 1436 р., чому й одержав прізвисько Косой) та Василь Васильович (у 1446 р., чому одержав прізвисько Тьомний). Остаточну перемогу отримав московський князь Василь ІІ, який укріпив за роки свого правління великокнязівську владу.

Генеалогічне відображення династичної війни 1425-1450 рр.

ДМИТРО ДОНСЬКИЙ (1359-89)


ВАСИЛЬ І (1389-1425) ЮРІЙ ЗВЕНІГОРОДСЬКИЙ

ВАСИЛЬ ІІ ТЕМНИЙ ВАСИЛЬ КОСИЙ ДМИТРО ШЕМЯКА

(1425-1462)


І ВАН ІІІ (1462-1505)

ВАСИЛЬ ІІІ (1505-1533)

ІВАН IV ГРІЗНИЙ (1533-1584)


ІВАН помер 1581 ФЕДІР (1584-1598) ДМИТРО помер 1591

ПОЛІТИЧНИЙ УСТРІЙ РОСІЙСЬКОЇ ДЕРЖАВИ кінця 15 ст.

Характеризувався становленням загальнодержавної системи керування, посиленням централізації (збиранням землі й влади, концентрацією того й іншого у великокнязівських руках). Розвиток системи керування йшло по шляху трансформації палацово- вотчинної системи в приказно-воєводську.

Єдиного принципу адміністративно–територіального розподілу ще не було, однак, можна сказати, що його основною одиницею був повіт, а в господарській діяльності – волость. У Російській централізованій державі діяла формула: думна, наказова служба – по батьківщині, ратна – по землі, земельний наділ – по службі, чини – по батькові і по службі.

ВЕЛИКИЙ КНЯЗЬ

БОЯРСЬКА ДУМА МИТРОПОЛІТ

«великий князь наказав, ЦЕРКОВНІ СОБОРИ

а бояри присудили»

Ближня дума:

вузьке коло безпосередніх радників

«ПУТІ» (окремі галузі палацевого господарства

КОМІСІЇ ПРИ ДУМІ; ДВОРЕЦ; КАЗНА

ПРИКАЗИ палацеві, загальнодержавні;

функціональні (галузеві), територіальні

МІСЦЕВЕ УПРАВЛІННЯ (система „кормління”)

Намісники, волостелі, пристави, доводчики, городові прикажчики

СЛУЖИВІ КНЯЗІ. ФОРМУВАННЯ СКЛАДУ ДВОРУ.

Служиві князі з’явилися в Росії в процесі централізації й існували до кінця 16 століття. У їхньому складі, у залежності від соціально-політичного статусу, часу переходу, місця в придворній ієрархії можна виділити три основних прошарки: старомосковські княжата, княжата Північно-Східної Русі, княжата Південно-Західної Русі.

Старомосковськими княжатами умовно називають тих, хто ще наприкінці 14 ст. перейшли на московську службу і устигли ввійти до складу великокнязівського двору в період його формування. У їхньому числі: Гедиміновичі (князі Хованські, Патрикєєви, Булгакови Голіцини, Куракіни, Колишкови, Щенятєви та ін.); Стародубські (князі Ромодановські, Пожарські Рябополовські, Гагаріни, Кривоборські тощо); Оболенські (князі Репніни, Щербаті, Тростенецькі, Нагі, Довгорукі, Телепніни та ін.); Звенигородські (князі Ноздроваті, Токмакови тощо). Цей прошарок відрізнявся більш міцним соціально-політичним положенням, раннім включенням до складу Государева двору й Боярської думи, відсутністю великих земельних володінь у Північно-Східній Русі (крім Стародубських).

Другу групу служивих князів утворили вихідці з колишніх великих князівств Північно-Східної Русі. Це князі Суздальсько-Нижегородські (основних гілки дві – Шуйські та Горбаті), Ярославські (Курбські, Шаховські, Шестунови, Хомякови, Пенкови, Чулкови, Прозоровські, Шехонські), Ростовські (роди Голеніних, Щепиних, Пужбольських, Бахтеярових, Хохолкових). Окремо знаходяться, але відносяться до цієї групи Тверські князі (Телятєвські, Микулинські, Дорогобузькі, Холмські, Нащокіни, Нагі) й Рязанські (найбільш відомий рід Пронських).

До кінця 15 століття з вищезгаданих прошарків сформувався склад Государева Двора, у якому досить чітко виділялося три елементи:

1. Князі, що знаходилися на московській службі з 14 століття (Гедиміновичі, Оболенські, Ряполовські і їхні відгалуження);

2. Бояри, що здавна знаходилися на московській службі (Кошкіни, Морозови, Челядніни тощо), нетитулована старомосковська знать;

3. “Діти боярські”, представники бічних гілок тих же родів, місцеві землевласники, що досягли підвищення службою.

У ці кола вже не могли пробитися служиві князі Південно-Західних земель, що перейшли на московську службу на рубежі 15-16 ст. у зв’язку з російсько-литовськими війнами і зберегли особливий соціально-політичний статус у Російській централізованій державі. До третьої групи входять князі південно-західних земель, що перейшли на службу на рубежі 15-16 ст. Динаміка переходу князів цієї групи на московську службу: 70-ті роки XV ст. – Одоєвські; з 80-х років 15 ст. – Бєльські; з осені 1487 р. – Воротинські; з 1489 р. – Белевські; з 1492 р. – В’яземські; з 1493 р. – Мезецькі; з 1500 р. – Трубецькі, Мосальські, Можайські, В.І. Шемячич; з 1508 р. – Глинські; з 1514 р. – Мстиславські.

Ієрархія Государева Двора Російської централізованої держави

1. Нащадки великого московського князя.

2. Нащадки великих і князів уділів (у залежності від часу переходу на московську службу і значимості столу).

3. Корінне московське дворянство (старомосковська знать).

4. Колишні бояри удільних князів (у тому числі нащадки князів уділу, які до переходу до Московського двору були на службі в кого-небудь).

ФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ РОСІЙСЬКОЇ ДЕРЖАВИ

Формування території Російської держави продовжувалося кілька сторіч і пройшло ряд етапів, що відповідають основним періодам розвитку Російської державності. Територія (її цілісність і недоторканність) є обов’язковим атрибутом державності і тому розмову по даній проблемі можна було б починати з часів Київської Русі. Однак, з історичної точки зору Київська Русь – особливий період розвитку, особлива політична система, що характеризується внутрішньою цілісністю й у той же час, як раннєфеодальна держава, незавершеністю етнічних, соціально-економічних, політичних процесів. Питання стосовно формування державної території Росії доцільно розглядати з часу формування власне Російської держави. Спочатку мова йшла про визначення політичного центра і збирання довкола нього основних етнічних територій. Цей етап хронологічно приходився на період 14–поч. 16 ст.cт. і супроводжувався боротьбою за відновлення в повному обсязі державного суверенітету, тобто боротьбою з будь-якими проявами залежності від татаро-монгол. Ця боротьба увінчалася успіхом тільки в останній третині 15 cт.

У першій чверті 16 cт. основна частина етнічної території була зібрана навколо Москви. Далі, виходячи з задач економічного розвитку, забезпечення державної безпеки, ствердження свого впливу на міжнародній арені, на перший план висувається процес розширення територій. Однією з важливих політичних особливостей цього процесу було те, що московські князі вважали себе прямими нащадками князів київських, у тому числі стосовно територіальних володінь. В першу чергу мова йшла про повернення історичних територій, права на які московські князі, починаючи з Івана III, обґрунтовували династичним спадкуванням. У 16 ст. розширення державної території Росії безпосередньо було пов’язано з інтересами забезпечення державної безпеки. Яскравий приклад – підпорядкування Москві величезних володінь ханств (Казанського, Астраханського, Сибірського) – залишків ще нещодавно могутньої Золотої Орди. Характерною рисою було те, що завойовані землі не були васалами Росії або, за європейською традицією, її колоніями, а перетворювалися на частку її державної території. Надалі, крім безпеки, на визначення пріоритетних напрямків зовнішньополітичної діяльності чітко проглядаються економічні інтереси, наприклад, у боротьбі за вихід до морів. Мало значення включення Росії в 18 ст. у боротьбу за сфери впливу, що свідчило про її перетворення в могутню європейську державу.

Хронологія збирання земель навколо Москви (14ст. – початок 16 ст.)

1301 р.: Коломна (відвойована в Рязанського князівства). 1302 р.: Переяславль-Залеський (за заповітом бездітного князя цих земель. Приєднання стало приводом до початку війни Москви і Твері). 1303 р.: Можайськ (відвойований у Смоленського князівства). 1328-1340 рр.: Галич, Углич, Білоозеро (Углич викуплений у ростовських князів, інші – викуплені у Орди). 1343 р.: Муром. 1389 р.: Володимир (за заповітом Дмитра Донського велике князювання поєднувалося з московським. До цього Володимир переходив тому з Рюриковичів, хто одержував великокнязівський ярлик. Починаючи з Івана Калити цей ярлик практично безперервно знаходився в московських князів. Дмитро Донський юридично закріпив уже сформовану політичну традицію). 1392 р.: Нижній Новгород, Городець, Мещера, Таруса (Василь І викупив ярлик, політична самостійність князівств ліквідувалася).

1463 р.: Ярославські землі (з кінця 14 ст. – у сфері політичного впливу Москви, до якої з першої третини 15 ст. стали відходити його окремі частини. За Івана ІІІ ярославський князь перейшов на московську службу, ставши князем-намісником. 1472 р.: Пермський край. 1474 р.: Ростов (потрапив під вплив московських князів у середині 14 ст. Василь I викупив частину Ростова. Інша частина була приєднана Іваном III у 1474 р.). 1478 р.: Новгород Великий (Відбулося два успішних похода Івана III: у 1471 р. та у 1477 р. У січні 1478 р. новгородці присягнули на вірність московському князю). 1485 р.: Твер (ще у 1375 р. тверські князі визнали себе „молодшими”. У 1485 р. Іван III звинуватив тверського князя в зраді й передав землі в уділ своєму старшому сину Івану Молодому, після загибелі якого вони стали частиною загальнодержавної території). 1494 р.: Верховенські князівства – Верхів’я Оки, Вязьми. Приєднані у результаті російсько-литовської війни.

1510 р.: Псков. 1514 р.: Смоленськ (в ході російсько-литовських воєн. В період смоленської обороні 1609-11 рр. землі були знову захоплені Польщею. Смоленська війна 1632-34 рр. для Росії закінчилася невдало, землі були повернуті Росії за Андрусівським перемир’ям 1667 року). 1521 р.: Рязань. У 1483 р. укладений договір, рязанський князь визнав себе «молодшим братом». У 1494 р. вони увійшли до складу загальнодержавних територій. 1523 р.: Новгород-Сіверські землі (26 міст і 70 волостей, які раніше належали до Литви. Приєднані в ході російсько-литовських воєн 1500-1503 рр., 1507-1508 рр. У 1523 р. приєднання оформлено юридично. На початку 16 ст. у ході польсько-шведської інтервенції землі знову відійшли до Польщі, що підтверджено статтями Деулинського перемир'я 1618 р.).

Таким чином, ми бачимо, що за часів правління Івана ІІІ і Василя ІІІ на рубежі 15–16 ст. в основному завершилося формування території Російської централізованої держави. Це створило передумови для подальшого етнотериторіального розширення Росії і дало можливість убезпечити південно-східні границі.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 536 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.024 с)...