Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методология технологической зрелости



Розвиток технологічної зрілості компаній у галузі управління проектами є важнливим стратегічним інструментом їх розвитку Кожна організація у своєму розвитку проходить певні етапи, які характеризуються різними місією, стратегією, продукцією, технологією, організаційною структурою, рівнем компетенції персоналу та іншими якісними і кількісними показниками. Перехід на кожний наступний, більш високий рівень розвитку, робить організацію більш конкурентоспроможною, динамічно реагуючою на вимоги ринку і дозволяє оптимально використовувати свої внутрішні ресурси. Моделі, які описують етапи (рівні) розвитку організації, називаються моделями зрілості.

Успішні компаніі в усьому світі розвивають конкурентоспроможність шляхом оцінки зрілості своїх бізнес-процесів. Зрілість же управління проектами має певні особливості — її слід розглядати як інструмент розвитку фірми через постійне удосконалення методології управління проектами, більш глибоке її інтегрування у загальну систему управління компанією і досягнення повторюваності успіхів у виконанні проектів.

По відношенню до проектної діяльності можна виділити два основних типи організацій:

· Процесно-орієнтовані організації. Специфіка бізнесу таких підприємств визначає процесний підхід до управління основною діяльністю (виробничі підприємства з конвеєрним потоком, підприємства масового обслуговування). Проектне управління використовується у процесах внутрішнього (по відношенню до основної діяльності) розвитку організації — реорганізація, впровадження інформаційних систем, створення нових продуктів та ін.

· Проектно-орієнтовані організації. Такі підприємства використовують проектний підхід до управління не тільки для внутрішнього розвитку, але й для реалізації основної бізнес-діяльності (наприклад, створення локальних сітей, будівництво та ін.)

Проте можна із впевненістю констатувати, що в обох типах організацій присутня необхідність у застосуванні технологій проектного управління. Тому організації створюють і розвивають системи управління проектами, приділяючи осбливу увагу чотирьом основним їх компонентам:

· персонал;

· методологія;

· організаційна структура;

· технології (у тому числі інформаційні).

Моделі зрілості управління проектами надають організаціям, маючим на меті створення ефективного управління проектами, можливість оцінки поточного стану системи управління проектами і визначення стратегії і тактики розвитку такої системи на підприємстві.

Моделі зрілості сьогодні можуть бути корисними як для проектно-орієнтованих компаній, для яких проекти є основною формою отримання прибутку, так і для будь-яких інших фірм, які приділяють велику увагу розробці нових продуктів, реорганізації та іншим формам удосконалення бізнесу. Модель зрілості управління проектами дозволяє побачити сильні і слабкі боки організації, зрозуміти, де вона знаходиться зараз і де хоче опинитися. В ході оцінки зрілості компанія використовує модель для того, щоб дослідити, наскільки добре протікають, контролюються і управляються її бізнес-процеси.

Основні цілі всіх моделей зрілості полягають у тому, щоб:

1) оцінити поточний стан організації з управління проектами;

2) підготувати і навчити людей, які беруть участь в управлінні проектами;

3) надати можливість безперервного удосконалення як особистого, так і організаційного потенціалу з управління проектами.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...