Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основные течії в ісламі. Ісламський фундаменталізм



Скоро після смерті Мухаммеда іслам розділився на два напрямки: сунізм та шиїзм. Більшість мусульман сповідають сунізм, шиїтами є близько 10 % мусульман.

Сунізм (від "сунна" – "священна легенда") – зібрання розповідей про життя і діяльність Мухаммеда. В основному сунницьким є населення Пакістану, Індонезії, Малайзії, Туреччини, Сирії, Саудівської Аравії, Йорданії, країн Північної Африки. Як релігійний напрямок, сунізм зараз не є централізованим. У ньому існує 4 основні школи (мазхаба).

Шиїзм (від "шиа" – "партія", "групування") – напрям, у якому вважається, що право бути спадкоємцем месії Мухаммеда може належати тільки його прямим нащадкам, тобто дітям, онукам й т.ін. У сунні шиїти визнають тільки ті хадіси, які пов’язані з четвертим халіфом Алі.

На ґрунті сперечань за число імамів (керівників релігійних общин) у VІІ-ІХ ст. шиїти розпалися на ряд напрямків. Однобічники головного напрямку – імаміти – вірять, що імамів було 11, а дванадцятий імам Мухаммед аль-Махді скрився, але повернеться, щоб встановити епоху справедливості та благоденства. Імаміти вважають "скритого імама" своїм духовним керівником. Поруч з хаджем у Мекку й Медину шиїти здійснюють паломництво до своїх святинь: у Мешхед (Іран), Куфу, Кербелу й Неджеф (Ірак).

Приблизно з VIII ст. в ісламі існує своєрідна містична течія суфізм (від "суф" – "шерсть", "шерстяна накидка"). Суфії виходять з вчення про те, що Аллах знаходиться усередині кожної людини. Це – мусульманська варіація універсальної містичної теми глибинної тотожності Я і Абсолюта. Для суфійських орденів характерні особливі, екстравагантні з точки зору ортодоксального ісламу, форми почитання Аллаха: колективна екстатична молитва, медитація, танці, плигання, кружляння й таке інше. У суфізмі також розвинулося особливе шанування наставників – керівників общини (шейхів).

У наш час шиїти живуть здебільш у Ірані (85 % населення), Іраку (50 % населення), а також в Афганістані, Пакистані, Йемені, Ливані, Азейбарджані та ряді інших країн.

У сучасному житті іслам являє собою другу по чисельності світову релігію. Мусульманство сповідає понад 1 млрд. 570 млн. людей.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...