Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет та завдання дисципліни



Економіка України є складною системою, уявляє собою сукупність взаємозв’язаних сфер, галузей і секторів народного господарства. В сучасних умовах функціонування економіки, в процесі ринкових перетворень виникає потреба у постійному моніторингу на макрорівні, суттєво посилюється макроекономічний аспект аналізу.

Структура курсу “ЕУ”: логічне поєднання категорій предметів “Національна економіка”, “Регіональна економіка”, “РПС”, “Економічна політика”

Предметом вивчення дисципліни «Національна економіка» є: сукупність ресурсних, економічних, інституціональних та соціальних чинників, що визначають відмітні риси національної економіки та її специфіку функціонування.

Мета: вивчення закономірностей та особливостей функціонування національної економіки в порівнянні з економікою інших країн.

Завдання: розкрити загальне та особливе в національній економічній системі, інституціональні чинники та їх вплив на специфіку економічного розвитку, функціональну роль держави в управлінні економікою та її інтеграції у світове господарство.

Аналіз макроекономічних процесів повинен відповідати певним методологічним вимогам, до яких відносяться:

· систематичність – означає, що соціально-економічний стан країни аналізується щорічно, а також доповнюється аналізом напіврічних та квартальних підсумків;

· системність – означає підпорядкування рішень локальних завдань рішенням загальних проблем для всієї системи в цілому;

· комплексність – означає, що аналіз економіки на макрорівні охоплює всі фази розширеного відтворення, всі зв’язки і пропорції в економіці.

Методологічною особливістю аналізу економіки на макрорівні є оперування агрегованими економічними категоріями. За умов макроекономічного підходу розрізняють лише чотири суб’єкти і три ринки національної економіки.

Суб’єктами економіки виступають:

· домашні господарства;

· підприємства;

· держава;

· закордон.

Вони проявляють свою господарську діяльність на макроринках:

· товарному;

· ресурсному;

· фінансовому.

Основні макроекономічні зв’язки між суб’єктами і ринками представлені на рис. 1.

Рис. 1. Схема взаємозв’язків між макроекономічними суб’єктами та ринками

 
 






Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 175 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...