Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регістри загального призначення



Стандартна кількість регістрів загального призначення (РЗП) коливається в межах від 4 до 16, але іноді і 32. РЗП – це універсальні регістри, найголовнішою задачею яких є: зверхоперативні запам¢ятовуючі пристрої (ЗОЗП). Час звернення до РЗП набагато менший ніж до ОЗП. Записати в РЗП можна тільки слова із внутрішньої магістралі (шини) даних (ВШД), аналогічно – слово прочитане із РЗП передається в ВШД. Зазвичай, існує схема вибору РЗП, яка керується схемою керування (рис.4.3.). Реалізація алгоритму керування найбільш ефективна, якщо РЗП використовується максимально. Чисельність РЗП обмежена ступіню інтеграції.

Як уже говорилося в 2.3.9 РЗП можуть використовуватися і в якості регістрів спеціального призначення (РСП). Існує велика кількість мікропроцесорів у яких використовуються тільки РЗП. Розрядність РЗП відповідає розрядності МП.

РЗП можуть бути використані в якості:

1) накопичувачі (для обробки інформації);

2) вказівники адреси (РЗП вміщує адресу переходу, а не сам операнд) – непрямий метод;

3) вказівники адрес, вміст яких змінено із заданим кроком, що дозволяє звертатися до послідовно розміщених чарунок пам¢яті. Автоматичне збільшення вмісту вказівника при зверненні до послідовно розміщених чарунок наз. автоінкрементною адресацією. Автоматичне зменшення вмісту вказівника при зверненні до послідовно розміщених чарунок наз. автодекрементною адресацією. Ці способи аресації можуть бути використані при обробці табульованих даних;

4) індексні регістри, вміст яких прирівнюється до індексного слова для обрахунку адреси операнда, що дозволяє звертатися до різних елементів списку.

Використання автоінкрементного та автодекрементного способу адресації дає можливість організації стекової пам¢яті. В якості вказівника стеку програмно може бути обраний будь-який РЗП, але деякі команди, які використовуються при перериваннях, зверненню до підпрограми, як правило, автоматично використовують РЗП Р6, як апаратний вказівник стеку.

Програма будується таким чином, щоб була велика кількість звернень до РЗП.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 618 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...