Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регістри спеціального призначення



Типовим представником регістрів спеціального призначення є акумулятор (А) – найголовніший регістр МП при різних маніпуляціях над даними. Більшість арифметичних та логічних операцій здійснюється шляхом використання АЛП та акумулятора. Будь яка операція над двома словами даних (операндами) визначає розміщення одного в А, а другого в іншому регістрі.

Операцію іншого типу, що використовує акумулятор є програмована передача даних із однієї частини МП в іншу (пересилання даних і т.п.).

Виконання операції передачі даних здійснюється в два етапи:

1) спочатку із джерела пересилається в акумулятор;

2) із акумулятора дане пересилається в пункт призначення.

МП може виконувати деякі дії над даними безпосередньо в акумуляторі: А може бути очищеним шляхом запису 0 у всі розряди, крім цього можна вміст А зсувати вліво – вправо.

Розрядність А відповідає довжині слова МП, але існують деякі МП, що мають А подвійної довжини. Такий А можна розглядати як два окремих, в цьому випадку другий А пари використовують для запису додаткових бітів, які появляються при виконанні деяких арифметичних операцій.

У деяких МП є група акумуляторів: у цьому випадку МП повинен володіти різними для кожного А-ра командами завантаження з виходу АЛП, також повинні існувати команди очищення цих А. Превага багатоакумуляторних МП полягає в тому, що такі МП виконують операції з передачею від А-ра до А-ра. Дані можуть зберігатися в одному А, поки в іншому виконується деяка дія.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 701 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...