Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Регістр адреси пам¢яті



РАП служить для зберігання адреси по якій МП звертається до оперативного запам¢ятовуючого пристрою (ОЗП) або постійного запам¢ятовуючого пристрою (ПЗП), тобто вмістить двійкове число – адресу області пам¢яті.

Вихід цього регістру наз. адресною шиною і використовується для вибору області пам¢яті,


або в деяких випадках для вибору порта введення-виведення. Адресу області пам¢яті необхідно зберігати у випадках:

1) при зчитуванні (виборці команди);

2) при зчитуванні операнда;

3) при запису результату.

На протязі підциклу виборки команди із пам¢яті РАП та ЛК володіють однаковим вмістом, тобто РАП вказує місце розташування команди, яка вибирається із пам¢яті. Після декодування команди ЛК отримує приріст, а РАП не отримує.

На протязі підциклу виконання команди вміст РАП залежить від команди, що виконується. Якщо у відповідності до команди, МП повинен виконати ще одне звернення до пам¢яті, то РАП повинен бути використаним повторно в процесі обробки даної команди.

Так як розрядність РАП в двічі більша за розрядність МП, то його можна розбити на два окремих регістри, що мають незалежне підключення до ВШД МП. Один із них називається регістром старшого байту, а інший – регістром молодшого байту. Оскільки РАП під¢єднаний до ВШД, то він може завантажуватися від різних джерел.

Більшість МП володіють командами, які дозволяють завантажувати цей регістр-вмістом ЛК, РЗП, або вмістом будь-якої області пам¢яті. Деякі команди являють собою можливість змінювати вміст РАП шляхом виконання обчислень:

- нове значення вмісту РАП отримується шляхом додавання або віднімання вмісту ЛК з числом, яке вказане в самій команді;

- адресація – адресація з використанням зміщення.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 314 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...