Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація інформаційних систем у відповідності до стандарту МPР II



Метою побудови інформаційних систем у відповідності зі стандартом МRР II є забезпечення оптимального формування потоку матеріалів (сировини і напівфабрикатів) і готових виробів.

При правильній організації створення і застосування інформа­ційних систем за стандартом МRР II можуть бути забезпечені такі функції, як [22]:

• інформування керівництва підприємства про результати діяльності всіх підрозділів (замовлення, види ресурсів, виконання поставлених задач);

• оптимізація потоків матеріальних ресурсів;

• скорочення надлишкових ресурсів на складах;

• скорочення невиробничих витрат;

• оперативне, короткострокове, середньострокове, довгостро­кове планування діяльності підприємства;

• планування й оперативний контроль за циклом виробництва для підвищення ефективності використання виробничих потужно­стей та ресурсів;

• створення гнучкої інформаційної системи у відділі реалізації продукції (контроль за платежами, відвантаженням продукції і термінами виконання договірних зобов'язань);

• автоматизація фінансової діяльності і надання її результатів керівництву підприємства;

• зменшення сукупної вартості засобів інформаційних технологій;

• гнучка зміна системи залежно від потреб підприємства.

Для стандарту МRР II природним є використання ієрархії планів, або залежності планів нижніх рівнів від планів більш високих рівнів шляхом відповідності заданим раніше показникам. Зв'я­зок планів має на увазі також і можливість зворотного впливу їх один на одного.

На рис. 2.3 представлений ланцюжок планів у відповідності зі стандартом МRР II.

Рис. 2.3. Ланцюжок планів у стандарті МКРII

2.3.4. Система управління ЕКР

ЕRР-системи (Enterprise Resource Planning) називають кор­поративною надбудовою над МRР-системами, вони можуть вико­ристовуватися великими підприємствами для управління потока­ми даних та їх збереження. Якщо основна увага МRP II спрямована на керування виробничими ресурсами, то методи ЕRР претенду­ють на керування всіма ресурсами, що маються у підприємства, включаючи персонал, фінанси тощо. ЕRР краще враховує корпо­ративну структуру підприємства, його міжнародний масштаб. Такі системи реалізують керування віддаленими підприємствами і збу­товими підрозділами в усьому світі.

Асоціація American Production and Inventory Control Society регламентує зміст сучасної системи керування підприємством, що відповідає концепції ЕRР у такий спосіб [22]:

1. Модуль управління ланцюжком постачань (Supply Chain Management - SCM, раніше - DRР (Distribution Resource Planning));

2. Модуль удосконаленого планування і складання розкладів (Advanced Planning and Scheduling - АРS).

3. Модуль автоматизації продажів (Sales Force Automation- SFA).

4. Автономний модуль, який відповідає за конфігурацію (Stand Alone Configuration Engine- SCE).

5. Модуль остаточного планування ресурсів (Finite Resource Planning -FRP).

6. Модуль інтелект бізнесу, ОLАР-технології (Business Intelligence- ВІ).

7. Модуль електронної комерції (Electronic Commerce— ЕС).

8. Модуль управління даними про виріб (Product Data Management - РDM).

Концепція ЕRР може бути реалізована одною інтегрованою си­стемою, а може бути набором модулів програмного забезпечення. В останньому випадку один із програмних продуктів використо­вується як базовий, інші спеціалізовані програмні продукти інтег­руються неначе «поверх» базового (автоматизація електронної ко­мерції, ОLАР, продажів тощо).

Наведені вище методики в міру накопичення досвіду моделю­вання виробничих та невиробничих бізнес-процесів уточнюються та розширюють сферу свого застосування

Так, сьогодні існують такі методики [54]:

• МRРII + - вміщує ідеологію JIT (Just in Time) - «точно вчас­но».

• САLS 1 (Computer Aided Logistic Support) - забезпечують комп'ютерну підтримку поставок.

• Ехtеndend ЕRР - забезпечують управління ланцюжками по­ставок або виконуютьSupply Chain, які дозволяють направляти та контролювати рух матеріальних та інформаційних потоків від відправника до одержувача.

• САLS 2 (Continuous Acquisition and Life cycle Support) - за­безпечують безперервну інформаційну підтримку життєвого цик­лу продукту.

• СSRР (Customer Synchronized Resource Planning) - забезпе­чують інтеграцію покупця та підрозділів, які відносяться до процесу купівлі, із головними плановими та виробничими підрозділами; інтеграцію власних ІС із додатками клієнтів та постачальників; пла­нування заказів покупців; покриття всього життєвого циклу про­дукту в інтегрованих інформаційних системах (IIС).

2.3.5. Рекомендації з вибору моделей і методів управління для підприємств із різним типом виробництва

Залежно від номенклатури кінцевої продукції та обсягу випус­ку в натуральних показниках виділяють такі типи підприємств:

одиничного виробництва (характерною є велика різно­манітність продукції, що випускається);

дрібносерійного виробництва;

серійного виробництва;

крупносерійного виробництва (чим вище серійність, тим нижче універсальність устаткування і більш вузька спеціалізація робітників, менше видів готової продукції);

• масового виробництва (характерним є вузькоспеціалізоване устаткування (конвеєри, потокові лінії, технологічні комплекси), безліч видів продукції, що випускається, з максимальним обсягом випуску).

Кожному з перерахованих вище п'яти типів виробництва відпо­відають свої методи керування [22].

Для підприємств першого типу — це мережні моделі — методи РЕRТ і МRР II.

Для другого, третього і четвертого типів - це МRР II.

Для підприємств п'ятого типу - методи Just-in-Time (JIT, або їх ще називають «канбан»), у ряді випадків методи МRР II.

Незважаючи на те, що для підприємств із безперервним вироб­ництвом немає загальновідомих методів керування, може викорис­товуватися МRР II.

Методи керування JIT орієнтовані на організацію бездефектно­го виробництва при мінімумі витрат. Методи «канбан» з'явилися вперше в Японії, у країнах СНД дуже складно назвати підприєм­ство, що працює за такими принципами.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 402 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...