Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методології і стандарти керування бізнесом у КІС



2.3.1. Методології і стандарти при розробці функціональних компонент КІС

Обов'язковим організуючим елементом розробки корпо­ративних систем є стандарти. Кожна корпорація в про­цесі розробки та експлуатації ІС керується корпоратив­ними стандартами (КСт), які базуються на галузевих, національ­них та міжнародних стандартах [1; 3].

Стандарти відображують рівень розвитку культури керу­вання, рівень технологічного розвитку, рівень розвитку законодав­ства. Використання стандартів є однією з головних передумов для створення відкритих систем.

Вихід на міжнародні ринки вимагає орієнтації на міжнародні стандарти. Це стосується не тільки стандартів на продукцію та послуги. Участь у міжнародних проектах вимагає під фірм впровад­ження міжнародних стандартів. Орієнтація на міжнародні інвестиції вимагає постановки фінансового обліку за міжнародними стандар­тами. Роблячи національні або міжнародні стандарти своїми КСт, організація набуває більшої гнучкості та мобільності. Вона починає використовувати весь досвід керування, сконцентрований у цих стандартах, і одержує серйозні конкурентні переваги. У цьому ви­падку й автоматизація одержує надійну точку опори.

На міжнародних ринках конкуренція товарів і технологій уже перетворилася на боротьбу стандартів. Особливо яскраво це де­монструють ринки апаратного і програмного забезпечення. Будь-якій організації варто усвідомлювати, що приймаючи в якості кор­поративного стандарт однієї зі сторін-конкурентів, вона робить серйозний стратегічний вибір.

Можна умовно виділити три види управлінської діяльності, які регулюються управлінськими корпоративними стандартами (УКСт),це:

• планування;

• облік;

• прийняття рішень.

Кожний із зазначених видів діяльності реалізується в конкретній предметній сфері корпоративного управління, і кожна така пред­метна сфера може мати свою галузеву специфіку.

Нині немає стандартів, що визначають функціонування КІС. Однак широко розповсюджені методології MRP II (Manufacturing Resource Planning) і ERP (Enterprise Resource Planning) американсь­кої дослідницької компанії Gartner Group є на сьогоднішній день основою для розробок у цій області.

Практично всі сучасні програмні продукти масштабу підприєм­ства засновані на стандарті MRP II і більш новій методології ЕRР.

На жаль, підходи до цих питань у країнах СНД обмежуються стандартами на автоматизовані системи керування (АСУ), що фак­тично є технологічними прийомами і методичними вказівками, які дозволяють дотримуватись визначених правил при створенні сис­тем автоматизації різних видів - систем автоматизованого проек­тування (САПР), автоматизованих систем керування технологіч­ними процесами (АСУТП) та ін.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...