Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Алкоголь і здоров'я



Чим саме приваблює алкоголь? Він збуджує, підбадьорює, піднімає настрій, змінює самопочуття, робить бесіду жвавішою.

Алкоголь — висококалорійний продукт, швидко забезпечує енерге­тичні потреби організму. А в пиві і сухих виноградних винах до того ж є цілий набір вітамінів та ароматичних речовин.

Усе це правильно, але алкоголь ніколи не може бути корисною речо­виною і лише тимчасово призводить до вдаваного поліпшення стану.

Вживання алкоголю та тютюнопаління є соціальним злом для сус­пільства. Саме через це скорочуєть­ся тривалість життя, підвищується смертність, народжується неповноцін­не потомство.

Алкоголь має великий негатив­ний вплив на життєздатність людини. Алкоголь, або спирт, є наркотичною отрутою, яка діє, перш за все, на клі­тини головного мозку, паралізуючи їх.

Доросла людина вагою 75 кг може по­мерти від одноразового вживання 1 літра горілки. Згідно з да­ними Всесвітньої організації охорони здоров'я, алкоголізм що­річно забирає життя 6 млн. чоловік — це більше, ніж помирає від раку. Систематичне пияцтво обумовлює багато захворювань, призводить до передчасного старіння, скорочує життя.

Через вживання алкоголю водіями транспорту відбуваєть­ся багато аварій. Алкоголь обумовлює алкогольну гіпертонію або вражає міокард, а також обумовлює гепатит (запалення пе­чінки), цироз (рубцеве переродження) печінки, пошкодження мозку. Понад 25% випадків захворювання серця безпосередньо пов'язані з вживанням алкоголю. Кожна четверта із так званих раптових смертей обумовлена вживанням спиртних напоїв.

Тютюнопаління є поширеною шкідливою звичкою се­ред чоловіків, жінок, та підлітків. Наукові досліди підтвер­джують згубну дію нікотину на організм людини. Встановлено, що тютюновий дим вміщує отруйні речовини. Крім нікотину він містить шкідливі речовини такі як: чадний газ, синиль­ну кислоту, сірководень, аміак, азот, ефірні масла. Одноразова доза ніко­тину 0,08...0,16 г є смертельною для людини. Оскільки нікотин потрапляє в організм людини поступово і малими дозами, гострих явищ отруєння людей не спостерігається. Тютюн шкідливо діє на організм людини і, в першу чергу, на нервову систему, спочатку збуджуючи її, а потім пригнічуючи.

Нікотин звужує судини мозку і зменшує їх еластичність, ускладнює надходження крові в мозок, що і обумовлює погір­шення його роботи. Як наслідок — біль в голові, запаморочен­ня. Під впливом паління послаблюється пам'ять, увага, сила м'язів, зменшується інтелект. Люди, що палять, в 5 разів час­тіше хворіють на рак та інші злоякісні пухлини. Гігієнічний аспект паління полягає в тому, що людина, яка палить, отруює не лише свій організм, а й оточуюче повітря.

Проти паління необхідно боротися всім суспільством. Наразі, для цього вживаються адміністративні заходи, метою яких є об­меження паління в загальних місцях і особливо не допускання паління серед дітей і підлітків. Кожний, хто палить, повинен усвідомлювати всю ту шкоду, яку він наносить здоров'ю.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 754 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...