Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протипожежне водопостачання



Кожний заклад, установа і організація повинні бути забез­печені зовнішнім і внутрішнім протипожежним водопостачан­ням згідно з вимогами будівельних норм. Керівники закладів, установ і організацій зобов'язані забезпечити технічне обслуго­вування, справний стан і постійну готовність до використання систем протипожежного водопостачання, які перебувають на їх балансі.

Пожежне водопостачання промислових підприємств може здійснюватись від: водогонної мережі, пожежних водоймищ, природних джерел води (рік, озер, ставків). Необхідний тиск води створюється стаціонарними пожежними насосами, ко­трі забезпечують подавання компактних струменів на висо­ту не менше 10 м або рухомими пожежними автонасосами і мотопомпами, що забирають воду із гідрантів. Найбільш надійною системою є водогінна система водозабезпечення, яка суміщається з господарським водогоном. Ця система за­безпечує недоторканий запас води для гасіння пожежі про­тягом 3 годин.

Внутрішнє протипожежне водопостачання здійснюється пожежними кранами, які встановлюються біля основи пожеж­них стояків на висоті 1,35 м від підлоги всередині приміщень біля виходів, у коридорах, на сходових клітках. Кожний по­жежний кран споряджається прогумованим рукавом та пожеж­ним стволом. Довжина рукава — 10 або 20 м. Продуктивність кожного крана повинна бути не меншою, ніж 2,5 л/с.

Норма витрат води на внутрішнє пожежогасіння прийма­ється:

§ для виробничих приміщень — із розрахунку двох струме­нів продуктивністю не менше 2,5 л/с;

§ для допоміжних споруд — із розрахунку одного струменя продуктивністю не менше 2,5 л/с;

§ для складів або приватних будинків, розміщених з враху­ванням протипожежних перепон і об'ємом більше 25000 м3 — із розрахунку двох струменів продуктивністю не менше 2,5 л/с кожна, а при об'ємі менше 25000 м3 — із розрахунку одного струменя продуктивністю не менше 2,5 л/с;

§ для будинків, які влаштовані спринклерними і дренчерними системами — із розрахунку одного струменя продуктив­ністю не менше 2,5 л/с.

Зовнішнє протипожежне водопостачання (гідранти) розта­шовуються на території підприємств на віддалі не більше 100 м по периметру будівель вздовж доріг і не ближче 5 м від стін.

Водогін для зовнішнього пожежогасіння буває низького тиску і високого. Необхідний тиск води створюється стаціо­нарними пожежними насосами, котрі забезпечують подавання компактних струменів на висоту не менше 10 м або рухомими пожежними автонасосами і мотопомпами, що забирають воду з гідрантів.

Витрати води на зовнішнє пожежогасіння беруться в залеж­ності від ступеня вогнестійкості будівель, їх об'єму, категорії пожежо- і вибухонебезпеки виробництва у межах від 10 до 40 л/с. Для подачі води на висо­ту до 50 м при системі водогону високого тиску використову­ють потужні рукави довжиною 125 м, діаметром 66 мм, із роз- бризкувачем діаметром 16 або 19 мм з витратою води на ком­пактний струмінь 5 л/с.






Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 696 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...