Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метрологічний нагляд за засобами вимірювань



Система метрологічного нагляду забезпечує правильність застосування засобів вимірювань. Вона складається з трьох форм метрологічного нагляду:

1. Перевірки;

2. Ревізії;

3. Експертизи засобів вимірювань.

Перевірка засобів вимірювань провадиться для встановлення їх придатності до застосування за призначенням. Передбачені первинна, періодична, позачергова та інспекційна перевірки.

Первинна перевірка провадиться при випуску засобів вимірювань та після їх ремонту.

Періодична перевірка проводиться при експлуатації і зберіганні засобів вимірювань через певні перевірочні інтервали.

Позачергова перевірка проводиться:

1. При пошкодженні перевірних клейма або пломби та втраті документів про періодичну перевірку;

2. При введенні в експлуатацію засобів вимірювань, що надійшли по імпорту;

3. Коли минула половина гарантійного строку на засоби вимірювань, які є комплектуючими виробами, а також у всіх випадках, коли необхідно впевнитись в справності засобів вимірювань.

Інспекційна перевірка проводиться при метрологічних ревізіях.

Метрологічна ревізія засобів вимірювань проводиться на підприємствах і організаціях, що виготовляють, ремонтують, експлуатують, зберігають та продають засоби вимірювань.

Метрологічна ревізія проводиться, коли виникає суперечка по засобам вимірювань та методиці їх застосування.

Основні правила перевірки засобів вимірювання зводяться до таких:

1. Всі засоби вимірювань підлягають обов’язковій державній або відомчій перевірці. Виключення складають індикатори, призначені для спостереження за змінюванням фізичних величин без оцінки їх значень з нормованою точністю, наприклад, датчик автомобіля, а також засоби вимірювань призначені для учбових цілей;

2. Основні операції перевірки зводяться до визначення їх похибок за допомогою зразкових приладів. Точність зразкового вимірювання має бути не менше, ніж в три рази вище точності засобу вимірювань, що перевіряється;

3. Перелік характеристик і ознак, що контролюються при перевірці засобів вимірювань регламентуються нормативно-технічними документами, державними стандартами, методичними вказівками і інструментами Держспоживстандарту України.

Засоби вимірювань, які не задовольняють хоча б одній характеристиці або ознаці, що підлягають контролю при перевірці, признаються непридатними для застосування.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 604 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...