Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кількісна оцінка значення фізичної величини



Кількісну оцінку значення фізичної величини отримують в результаті вимірювання, а саму фізичну величину прийнято називати вимірювальною величиною.

Число, яке виражає відношення вимірювальної величини до одиниці вимірювання, називається числовим значенням вимірювальної величини. Воно може бути цілим або дробовим, але обов’язково абстрактним числом.

Значення величини, прийняте за одиницю вимірювання, називається розміром цієї одиниці.

Якщо A – вимірювальна величина, U – одиниця вимірювання, g – числове значення вимірювальної величини, то результат вимірювання величини A можна записати у вигляді рівняння:

A = g U,

яке називається основним рівнянням вимірювань. Права частина рівняння називається результатом вимірювання і завжди має розмірність фізичної величини, а число g показує скільки разів одиниця вимірювання U вміщується у вимірювальній величині. Тому при написанні результату вимірювання поряд з числовим значенням вимірювальної величини слід ставити позначення відповідної одиниці.

Наприклад: температура Т = 450 К, струм І = 5 А, тиск р = 70 Па.

Якщо при вимірюванні величини A замість одиниці U використовується інша одиниця , то згадане основне рівняння вимірювань матиме вигляд:

A = g1U1,

де g1 - числове значення вимірювальної величини A в одиницях U1.

В результаті спільного розв’язання цих двох рівнянь отримаємо:

g U = g1U1,

g1 = g(U/ U1).

Останній вираз свідчить про те, що для переходу від результату вимірювання g, вираженого в одиницях U, до результату g1, вираженого в одиницях U1 , необхідно g помножити на співвідношення прийнятих одиниць. Це має велике практичне значення у випадках, коли вимірювальна величина не може вимірюватися у відповідних їй одиницях, а використовується для вимірювання інша фізична величина, яка пов’язана однозначно з першою величиною і зручніша для вимірювання. Наприклад, вимірювання температури за допомогою термометра опору шляхом визначення його електричного опору або при використанні перетворювачів, зокрема неелектричних величин, коли вимірюється значення сигналу перетворювача, а не значення самої вимірювальної величини (тиску, переміщення, сили, деформації і т.д.)





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 576 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...