Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінювання і запис результатів одноразових непрямих вимірювань



У випадку непрямих вимірювань, коли величину

x = F(x1,x2,x3,…xm)

знаходять за результатами прямих вимірювань х12,... хm абсолютну похибку результату вимірювань знаходять за формулою:

-
i
∂xi
частинні похибки результату непрямого вимірювання;

-
∂xi
коефіцієнти впливу похибок Δi прямих вимірювань хі на похибку результату непрямого вимірювання.

Запис результату непрямого вимірювання має такий вигляд:

x = F(x1, x2, …., xm) ± Δx

Наприклад, при вимірюванні електричного опору методом амперметра і вольтметра за формулою зв'язку - законом Ома, коли значення опору знаходять за результатами прямих вимірювань напруги і сили струму І як результат обчислення за формулою: R = U/I, абсолютна похибка результату непрямого вимірювання дорівнює

де Δ U, Δ I - абсолютні похибки прямих вимірювань напруги і струму, обчислені за класом точності вольтметра і амперметра, а запис результату непрямого вимірювання опору має такий вигляд:

R = U/I ± ΔR,

де U,I - результати відчиту значення показів вольтметра і амперметра, а ΔR -абсолютна похибка результату непрямого вимірювання.

Іноді прямі вимірювання виконуються за допомогою вимірювальної установки, яка являє собою цілий комплекс засобів вимірювань, куди крім вимірювального приладу можуть входити міри, масштабні та вимірювальні перетворювачі. У цьому випадку похибка вимірювання обчислюється як середнє квадратичне значення абсолютних похибок всіх засобів вимірювань, що входять до вимірювальної установки, обчислених за їх класом точності.

Наприклад, для вимірювання великих струмів може бути використана вимірювальна установка, що складається з мілівольтметра і шунта, що вмикаються у вимірювальне коло паралельно мілівольтметру.

Абсолютна похибка вимірювання цією установкою буде дорівнювати:





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 581 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...