Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Деякі з наведених характеристик антикризового управління по­требують докладнішого розгляду



1. Функції антикризового управління — це види діяльності, що відтворюють предмет управління і визначають його результат. Вони мають відповідати на запитання: що треба робити, щоб управляти успішно напередодні, під час і після кризи. Можна виділити шість етапів: передкризове управління; управління в умовах кризи; управ­ління процесами виходу з кризи; стабілізація (забезпечення керо­ваності); мінімізація втрат і упущених можливостей; своєчасне ухва­лення рішень. Кожен із цих етапів управління має свої особливості, але разом вони характеризують антикризове управління.

2. У розвитку будь-якого управління дві його протилежності — ін­теграція і диференціація — перебувають у діалектичному зв'язку. Посилення інтеграції завжди призводить до ослаблення диферен­ціації, і навпаки. Зв'язок інтеграції і диференціації характеризує формування нових організаційних форм управління. У цій взаємодії є точки кризи, що відображають небезпеку розпаду, руйнування ор­ганізаційних засад. Вихід із кризи — зміна співвідношення інтеграції і диференціації управління на нових організаційних засадах.

3. Не існує управління без обмежень, які можуть бути внутрішніми і зовнішніми. Ці обмеження перебувають у певному, але мінливому співвідношенні. Залежно від того, як формуються ці співвідношен­ня, змінюється й імовірність кризових явищ. Але обмеження можна регулювати, і в цьому також є суть антикризового управління. Внут­рішні обмеження знімаються за допомогою добору персоналу, його ротації, навчання, удосконалення системи мотивації тощо. Інфор­маційне забезпечення управління також сприяє усуненню внутріш­ніх обмежень ефективного управління. Зовнішні обмеження регулю­ються розвитком маркетингу, системи паблік рилейшнз.

4. Однією з важливих характеристик антикризового управління є поєднання формального і неформального управління. У різноманіт­них видах такого поєднання існує зона раціональної організації антикризового управління. Вона може звужуватися чи розширюватися, її звуження відображає зростання небезпеки кризи чи небезпеки най­більш гострого її вияву.

5. Для антикризового управління особливе значення мають перс­пективність, можливість обрати й упровадити раціональну стратегію розвитку.

Існують різні стратегії антикризового управління. Найбільш важ­ливими є такі прийоми:

• запобігання кризі, підготовка до її появи (превентивні заходи);

• вичікування зрілості кризи на базі надійного прогнозування для успішного вирішення проблем її подолання;

• протидія кризовим явищам, уповільнення її процесів (активне реагування);

• стабілізація ситуації за допомогою використання резервів, до­даткових ресурсів на основі заздалегідь розроблених заходів антикризового управління;

• розрахований ризик на стратегічний період;

• послідовний вихід із кризи;

• передбачення і створення умов подолання наслідків кризи.

1. Менеджмент організацій (ІНЕМ…)

Опис

Поняття і класифікація організацій. Системна модель управління організацією. Еволюція організації. Структура управління організацією. Організаційні структури управління. Процес управління організацією. Управлінські моделі. Системи функціонального менеджменту організацій. Організація управлінської діяльності. Управління ризикозахищеністю організацій. Конкурентна політика організації. Результативність і ефективність менеджменту. Діагностика управління організацією.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 208 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...