Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об'єкти міжнародних правовідносин



Об'єктом (від лат. оbjесtum - предмет) міжнародних правовідносин є все те, з приводу чого суб'єкти права вступають у правові відносини на основі принципів і норм міжнародного права. Це можуть бути конкретні матеріальні і нематеріальні блага, певні ДІЇ або утримання від них, інтереси. Наприклад, такими об'єктами міжнародно-правових відносин є: міжнародні ріки і канали, протоки, повітряний і космічний простори, мирне використання атомної енергії, економічна і технічна допомога країнам, що розвиваються тощо.

Варто звернути увагу на таку обставину: об'єктом міжнародних правовідносин може бути тільки те, що фізично можливе, а також правомірне. Скажімо, економічна допомога не повинна надаватися на таких умовах, які ведуть до порушення принципів суверенної рівності держав і невід'ємного суверенітету над природними ресурсами. У 1964 році Конференція ООН з питань торгівлі та розвитку рекомендувала певні принципи, яких повинні дотримуватися держави при наданні допомоги. У більшості випадків допомога надається на підставі двосторонніх угод і, таким чином, регулюються умовами, які встановлюють держави, що її надають. Не може також бути об'єктом міжнародно-правових відносин втручання у внутрішні справи держави, оскільки воно заборонено міжнародним правом (Статутом ООН).

З розвитком міжнародного життя, прогресом науки і техніки співробітництво держав та інших суб'єктів міжнародного права охоплює все нові й нові галузі, які раніше були поза сферою міжнародних відносин (атомна проблема, глобальні екологічні проблеми, боротьба з тероризмом та ін.). Все ширше коло питань стає предметом міжнародного регулювання. Однак це ще не означає, що об'єктом міжнародного права може бути будь-який предмет, навіть такий, що належить виключно до внутрішньої компетенції держав. Для міжнародного публічного права мають значення лише ті явища, дії, інтереси, з приводу яких виникають міжнародні відносини, і тільки цей міжнародний аспект, а саме — взаємодія держав та інших суб'єктів міжнародного права — може бути предметом міжнародно-правового регулювання.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 3458 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...