Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Значення віку і господарської діяльності людини у ґрунтоутворенні



Вік ґрунтоутворення.

Сучасні грунти – це продукт довгої складної геологічної історії земної поверхні. Ґрунтоутворення почалось одночасно з виникненням життя на Землі, носить характер безкінечного розвитку, але часткові явища, що складають ґрунтоутворення, обмежені в часі. Ось чому для кожного грунту необхідно знати його генезис з самого початку утворення.

Сучасні грунти мають абсолютнийвік від нуля до мільйонів років (час від початку формування конкретного грунту до сьогодення). Нульовий вік має територія щойно звільнена від води, яка її покривала (Прикаспій, Приуралля, штучні осушені землі в дельті річок Дунаю, Кубані). Вік грунтового покриву рівнин Північної півкулі відповідає кінцю останнього материкового оледеніння, біля 10 тисяч років. Вік чорноземів Російської рівнини – 8-10 тисяч років, підзолів Скандинавії – 5-6 тисяч років, плато Південно-Східної Азії, Південної Америки – мільйони років, тому що вони не піддавались зледенінню.

Відносний вік характеризує ступінь розвитку грунтвого профілю, швидкість ґрунтоутворення. Залежить від багатьох факторів, наприклад, від породи: на пухлих породах ґрунтоутворення йде швидше, на щільних – повільніше. Критерієм відносного віку грунту можуть служити такі категорії: більш потужний, більш гумусовий, більш диференційований, більш стадійно зрілий.

Виробнича діяльність людини – специфічний, дуже потужний фактор дії на грунт. Осушення або зрошення грунтів, будівництво гідроелектростанцій, вирубування або насадження лісів, виникнення штучних ставків, водосховищ – все це впливає на водний режим грунту. Розміщення в степових районах лісосмуг гальмує процес ерозії. Внесення органічних і мінеральних добрив, вапнування і гіпсування грунту змінює його хімічні властивості.

В той же час неправильне здійснення тих чи інших заходів може привести до виникнення боліт, до засолення грунтів, до різкої зміни фізичних і хімічних властивостей грунтів. Тому вплив людини на грунт повинен бути таким, при якому властивості грунту прогресивно покращуються.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 2214 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...