Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про фактори ґрунтоутворення



Під факторами ґрунтоутворення розуміють елементи природного середовища, які безпосередньо діють на материнські гірські породи.

Початок вченню про фактори ґрунтоутворення поклав В.В. Докучаєв. Він встановив, що формування грунтового покриву пов’язано з фізико-географічним середовищем та історією його розвитку. Він дав визначення поняття грунтів як поверхневих мінерально-органічних утворень, які мають власне походження і є результатом сукупної дії: материнської гірської породи, живих і мертвих організмів, клімату, рельєфу місцевості, віку країни.

В.В. Докучаєв це виразив за допомогою формули: , де Г – грунт, К – клімат, О – організми, Г – гірські породи, Р – рельєф, В – вік, f – функція (результат взаємодії)

Поряд з п’ятьма природними факторами виділяють ще шостий – виробничу діяльність людини, яка має як прямий, так і побічний вплив на ґрунтоутворення і грунтовий покрив.

Різні комбінації факторів ґрунтоутворення на земній кулі утворили багато типів грунтів.

У 1892 році В.В. Докучаєв видав наукову працю «До вчення про зони природи», в якій сформулював взаємозв’язки та співвідношення між факторами ґрунтоутворення – фактори рівнозначні і незамінні, тобто вони діють разом і сукупно. Неможливо, наприклад, уявити формування грунту без участі клімату. Водночас він допускав можливість існування провідного фактора ґрунтоутворення у визначених умовах.

Після В.В. Докучаєва виникли різні підходи до оцінки ролі факторів у процесах ґрунтоутворення. Наприклад, К.Д. Глінка серед факторів ґрунтоутворення провідну роль відводив клімату і рослинності. С.О. Захаров (1928) поділяв усі фактори на активні і пасивні. До активних він відносив біосферу, атмосферу і гідросферу, а до пасивних – материнську породу і рельєф місцевості.

У кінці 30-х років 20 століття почалася дискусія про головний, або провідний фактор ґрунтоутворення. В.Р. Вільямс, зокрема, віддавав перевагу біологічному. Значення вчення про фактори ґрунтоутворення виняткове, тому що знаючи співвідношення між типом і властивостями грунтів з одного боку, і факторами ґрунтоутворення – з другого, легше зрозуміти використання на практиці властивостей грунтового покриву, пояснити походження грунту, напрямок його розвитку.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1907 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...