Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інший вилучений капітал»



Аналітичний облік вилученого капіталу ведеться за видами акцій (вкладів, паїв).

Вартість викуплених господарським товариством акцій влас­ної емісії у його учасників відображається:

Дебет 45 «Вилучений капітал» — Кредит 31 «Рахунки в бан­ках».

Викуплені акції можуть бути повторно випущені в обіг або анульовані.

Ціна повторно випущених в обіг акцій може дорівнювати їх вартості, може бути більше або менше їх вартості. В залежності від ситуації ця господарська операція на рахунках бухгалтерсько­го обліку буде відображена наступним чином:

Ціна повторно випущених в обіг акцій дорівнює їх вартості: Дебет ЗО «Каса», 31 «Рахунки в банку» Кредит 45 «Вилу­чений капітал».

Ціна повторно випущених в обіг акцій вище за їх вартість, на суму їх вартості:

Дебет 30 «Каса», 31 «Рахунки в банку» — Кредит 45 «Вилу­чений капітал»;

на різницю між продажною ціною і їх вартістю збільшуєть­ся додатковий капітал (емісійний дохід) господарського това­риства:

Дебет 30 «Каса», 31 «Рахунки в банку» — Кредит 421 «Емі­сійний дохід».

Ціна повторно випущених в обіг акцій менше їх вартості, за ціною продажу:

Дебет 30 «Каса», 31 «Рахунки в банку» — Кредит 45 «Вилу­чений капітал»;

на різницю між продажною ціною і їх вартістю в цьому випа­дку зменшується додатковий капітал (емісійний дохід) господар­ського товариства:

Дебет 421 «Емісійний дохід» — Кредит 45 «Вилучений капі­тал».

Якщо на субрахунку 421 «Емісійний дохід» відсутній залишок або його недостатньо для покриття цієї різниці то вона від­носиться на зменшення нерозподіленого прибутку:

Дебет 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» — Кредит 45 «Вилучений капітал».

Господарське товариство, за згодою акціонерів, може прийня­ти рішення вилучити з обігу викуплені акції. Номінальна вартість анульованих акцій зменшує статутний капітал товариства, що буде відображено на рахунках:

Дебет 40 «Статутний капітал» — Кредит 45 «Вилучений капітал».

Якщо вартість акцій що вилучаються менше їх номінальної вартості то різниця відображається:

Дебет 45 «Вилучений капітал» — Кредит 421 «Емісійний дохід».

Якщо вартість акцій що вилучаються перевищує їх номіналь­ну вартість то різниця списується:

Дебет 45 «Вилучений капітал», або 443 «Прибуток, викорис­таний у звітному періоді» — Кредит 45 «Вилучений капітал».

20.3.6. Облік неоплаченого капіталу

Неоплачений капітал — сума заборгованості власників (уча­сників) за внесками до капіталу.

При створені акціонерного товариства, після прийняття рі­шення про випуск акцій і оголошення передплати на них, вся су­ма зареєстрованого Статутного капіталу відображається як не­оплачений капітал. Фактичне надходження внесків від заснов­ників та учасників акціонерного товариства зменшує їх заборго­ваність за акції на які вони підписалися.

Внесками засновників до статутного капіталу акціонерного товариства можуть бути матеріальні цінності, грошові кошти, у тому числі в іноземній валюті.

Згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби», П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції», П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», П{С)БО 9 «За­паси» — первинною вартістю цінностей отриманих як внесок за­сновника до статутного капіталу, буде справедлива вартість узго­джена засновниками.

Якщо погашення вартості акцій здійснюється грошовими ко­штами в іноземній валюті, то згідно з П{С)БО 21 «Вплив змін ва­лютних курсів» непогашена заборгованість засновника буде пе­рераховуватися на кожну дату складання балансу за курсом, установленим НБУ.

Для узагальнення інформації про зміни у складі неоплаченого капіталу підприємства призначено рахунок 46 «Неоплачений ка­пітал».

За дебетом рахунку відображається заборгованість засновни­ків (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства, за кредитом — погашення заборго­ваності за внесками до статутного капіталу.

Аналітичний облік неоплаченого капіталу ведеться за видами розміщених неоплачених акцій (для акціонерних товариств) та за кожним засновником (учасником) підприємства.

Таблиця 20.3





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 394 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...