Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хімічні небезпеки



Серед техногенних небезпек особливе місце займають хімічні небезпеки (хімічні отруйні речовини й елементи). У наш час відомо біля 7 млн. хімічних речовин. Сьогодні у світі виробляється біля 1 млн. різноманітних хімічних речовин, з яких 60 тисяч використовується в промисловості, сільському господарстві і побуті. На міжнародному ринку щорічно з'являється від 500 до 1000 нових хімічних сполук і сумішей. Більшість із них за певних умов можуть створювати небезпеку для здоров'я і життя людини.

В організм людини хімічні речовини можуть проникати через органи дихання, шлунково-кишковий тракт, слизові оболонки і шкірні покрови.

В основу класифікації хімічних небезпек покладено їх агрегатний стан, токсичність і характер впливу на організм.

За токсичністю вони підрозділяються на хімічно інертні (нетоксичні) і хімічно активні (токсичні).

Хімічно інертні речовини, потрапляючи в організм людини через органи дихання, не вступають у реакцію з біологічним середовищем. Проте вони мають здатність накопичуватися в дихальних шляхах людини, приводячи, в остаточному підсумку, до різноманітних алергічних захворювань.

Хімічно активні речовини, потрапляючи в організм людини, вступають у взаємодію з клітинами біологічних тканин, які, зазнаючи структурних змін, перестають виконувати свої функції в системі організму, що в результаті може призводити до негативних наслідків. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я в цілому по європейських країнах у зв'язку з гострими хімічними отруєннями в лікарні надходять біля 1 чоловіка на кожну тисячу населення і більш 1% із них умирає. Для порівняння, за даними цієї ж організації, рівень госпіталізації в зв'язку з інфарктом міокарда дорівнює 0,8 чоловік на тисячу населення.

Характерним для цих речовин є те, що вони по різному виявляють свій токсичний вплив на організм. Більшість із них має вибіркову токсичність, тобто спроможність впливати на окремі клітини і структури тканин, не зачіпаючи при цьому інші, із якими вони знаходяться в безпосередньому контакті. Так, наприклад, відрізняють: кров'яні, нервові, ниркові, печінкові, серцеві, кишково-шлункові й ін. отрути.

За характером впливу на організм людини хімічно активні речовини підрозділяються на такі групи:

· загальносоматичні (токсичні), що викликають отруєння всього організму. До них відносяться: окис вуглецю, вуглекислий газ, свинець, ртуть, миш'як, бензол й ін.;

· подразнювальні, що вражають органи дихання і слизові оболонки. До них відносяться: хлор, аміак, сірчистий газ, фосген, окисли азоту й ін.;

· сенсибілізуючі, що мають алергічну дію. До них відносяться: формальдегід, розчинники, лаки і фарби на основі нітросполук й ін.;

· канцерогенні, що викликають онкологічні захворювання. До них відносяться: нікель, окисли хрому, радон, азбест й ін.;

· мутагенні, що призводять до зміни спадковості. До них відносяться: свинець, марганець, радій, уран й ін.;

Серед хімічних небезпек умовно виділяють окремі групи, такі як: важкі метали, сильнодіючі отруйні речовини (СДОР), бойові отруйні речовини (БОР), отрутохімікати і ксенобіотики.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 704 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...