Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вібрація



& Вібрація — це коливання твердих тіл, частин апаратів, машин, устаткування, споруд, що сприймаються організмом людини як струси.

Часто вібрації супроводжуються почутим шумом.

Вібрації знаходять корисне застосування в медицині (вібромасаж) і в техніці (вібротехнологічні установки). Проте тривалий вплив вібрації на людину є небезпечним. Небезпечна вібрація за певних умов і для машин і механізмів, тому що може викликати їхню руйнацію.

Вібрація впливає на:

Розрізняють загальну і локальну (місцеву) вібрації тіла людини, яка контактує з машинами і механізмами, що вібрують.

Загальна вібрація викликає струс всього організму, місцева впливає на окремі частини тіла. Вібрація порушує діяльність серцево-судинної і нервової системи. Особливо небезпечна загальна вібрація на резонансних або навколорезонансних частотах (6-9 Гц), оскільки вона збігається з власною частотою коливань внутрішніх органів людини. В результаті цього може виникнути резонанс, це призводить до переміщень і механічних ушкоджень внутрішніх органів. Резонансна частота серця, живота і грудної клітки - 5 Гц, голови - 20 Гц, центральної нервової системи - 250 Гц. Резонансні частоти людей становлять від 3 до 8 Гц.

Основними параметрами, що характеризують вібрацію, є: амплітуда, тобто розмір найбільшого відхилення коливної точки від положення рівноваги; коливальна швидкість і коливальне прискорення; період коливань Т; частота f, пов'язана з періодом співвідношенням f = 1/T.

Тривалий вплив вібрації викликає фахове захворювання — вібраційну хворобу.

У виробничих умовах припустимі рівні шуму і вібрації регламентуються відповідними нормативними документами.

Зниження впливу шуму і вібрації на організм людини досягається такими методами:





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 465 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...